
زاینده رود اصفهان؛ شاهراه حیاتی شهر
در سفرم به اصفهان به دیدن زاینده رود رفتم که بسیار زیبا بود و توجهم را به خود جلب کرد. این رودخانه، قدمت و جاذبههای بسیاری دارد. در این مقاله میخواهم، تمام دیدهها و اطلاعاتی را که درباره این رودخانه به دست آوردهام با شما در میان بگذارم تا اگر قصد سفر به این شهر را دارید حتما با اطلاعات کامل به دیدن این رودخانه بروید. زاینده رود یا به عبارتی زنده رود را میتوان بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران به شمار آورد. با نابروهمراه شوید تا کمی بیشتر با جاذبه های گردشگری اصفهان آشنا شویم.
معرفی زاینده رود اصیل
زاینده رود یکی از بزرگترین رودخانههای ایران است و تامین کننده آب شرب و کشاورزی استانهایی است که رودخانه از آنها گذر میکند. اکنون از آب این رودخانه برای شهرهایی مثل خود اصفهان و یزد استفاده میشود و استانهای چهارمحال و بختیاری و همچنین اصفهان در صنعت آبیاری زمینهای کشاورزی از آب این رودخانه استفاده میکنند.
رودخانه زاینده رود در فهرست میراث طبیعی ایران به عنوان 118 امین اثر طبیعی ثبت شده و همین نکته میتواند ارزش این رودخانه را برای همه ما ایرانیان بالاتر ببرد.
سرچشمه زاینده رود
سرچشمه رودخانه زاینده رود رشته کوه زاگرس است؛ اما این رودخانه دارای سه سرچشمه اصلی و مهم دیگر هم است که بیشتر آب رودخانه را تامین میکند.
رودخانه پلاسجان که در شهرستان فریدون شهر اصفهان است و رودخانه مرغاب یا مرو رود که از شمال غرب افغانستان سرچشمه میگیرد، جزو سرچشمههای اصلی زاینده رود هستند. سرچشمه سوم و پرآبترین آنها، رود کوهرنگ است که در چهارمحال و بختیاری واقع شده؛ این سه رودخانه جزو سرچشمههای دائمی زاینده رود به حساب میآیند.
دیدنیهای حوالی رود خانه
همانطور که میدانید، زاینده رود جزو زیباییهای شهر اصفهان است و هر ساله تعداد بسیاری از مردم کشورمان و همچنین توریستها به این شهر سفر میکنند تا از این زیباییها دیدن کنند. من در سفرم به اصفهان با بسیاری از پلهای تاریخی بسیار قدیمی که از زمانهای گذشته روی زاینده رود احداث شده بود، آشنا شدم و میتوانم اصفهان را جزو پربارترین سفرهایم بدانم.
یکی از این پلها، سی و سه پل است و کمتر کسی پیدا میشود که اسم این پل به گوشش نخورده باشد. این پل به پل الله وردی خان نیز میان محلیها معروف است. این پل در شکل ظاهری دارای 33 دهانه است که اگر شب هنگام به دیدن این پل بروید روشنایی این محل، چشم شما را به خود جذب میکند و میتواند یکی از زیباترین مناظر برای عکاسی به شمار آید.
پل خواجو که دومین پل مهم زاینده رود محسوب میشود نیز در زمان شاه عباس دوم بنا شده و بعد از سی و سه پل قدیمیترین پل شهر اصفهان است. در گذرم از این پل با ساختمانی بسیار زیبا با تزئینات و کاشیکاریهای بسیار زیبا مواجه شدم که به نام بیگلربیگی مشهور بود.
این ساختمان برای اقامتهای موقتی شاه عباس صفوی و خانواده او استفاده میشد و به همین خاطر نیز در معماری آن از سنگ فرشها و نقاشیهای بسیار زیبایی استفاده شده که هم اکنون نیز قابل رویت است.
قدیمیترین پلی که در اصفهان وجود دارد و بر زاینده رود بنا شده پل شهرستان است که به نامهای پل جی یا پل جسر حسین نیز معروف است. پایههای این پل روی سنگهای موجود در کف رودخانه بنا شده است.
اگر قصد دیدن از این پل را دارید باید به طرف شرق اصفهان حرکت کنید و از دیدن آن لذت ببرید. در نزدیکی این پل میتوانید به دیدن حصار جی، مسجد جامع جی، قلعه سارویه و مقبره الراشد بالله خلیفه عباسی نیز بروید. البته غیر از اصفهان در روستاهای دیگری همچون چهارمحال و بختیاری پلهای زمانخان و پل هوره نیز وجود دارد که بسیار دیدنی و زیباست.
پل زمانخان که در روستای ایل بیگی شهرستان سامان قرار دارد دارای دو دهانه و سه پایه است. کنار این پل باغات زیادی وجود دارد که بر زیبایی آن افزوده و امکانات خوبی را برای تفریح در اختیار گردشگران قرار داده است.
پل سنگی هوره در نزدیکی روستای هوره در شهرستان سامان قرار دارد. این پل با سبک معماری سنتی دوره صفوی ساخته شده است. این پل هفت دهانه دارد و با مصالح سنگی و سیمانی بنا شده است. البته طی دیداری که از این پل داشتم متوجه شدم که امکانات رفاهی لازم در این منطقه وجود ندارد.
بهترین زمان سفر به اصفهان
بهترین زمان سفر برای هر فردی متفاوت خواهد بود، مثلا برای کسانی که در شهرهای سردسیری مثل اردبیل زندگی میکنند، سفر در زمستان به اصفهان بهترین گزینه است و از هزینههای سفر آنها نیز بسیار کاسته خواهد شد؛ زیرا در این فصل گردشگران کمتری به این شهر سفر میکنند؛ اما برای کسانی که دوست دارند در آب و هوای معتدل به سفر بروند، سفر در فصل بهار میتواند، بهترین انتخاب برای آن برای سفر به اصفهان باشد.
روز نکوداشت زاینده رود
اکثر آثار تاریخی و طبیعی در ایران که به ثبت ملی رسیدهاند، دارای روز نکوداشت هستند. زاینده رود نیز از این قاعده مستثنا نیست. 18 مهر را برای روز نکوداشت این روز اختصاص داده شده.
این روز در سال 1382 و از طرف سازمانهای محیط زیست خود شهر اصفهان و چهارمحال و بختیاری عنوان شد و پس از کسب موافقتهای لازم ثبت شد.
بعید میدانم به اصفهان بروید و از زاینده رود دیدن نکنید.