شکم گردی

خوشمزه‌ترین غذاهای محلی اردبیل؛ از یارما پلو تا آش میوه

فهرست مطالب

اردبیل با طبیعت بهشتی و تاریخ پرافتخارش همیشه مورد توجه گردشگران از سراسر ایران و جهان بوده است. مردم برای دیدن جاهای دیدنی اردبیل مانند دشت مغان و گردنه حیران به اردبیل می‌آیند و از دیدن بقعه شیخ صفی و بازار رنگارنگ و قدیمی اردبیل به وجد می‌آیند؛ اما اردبیل جذابیت‌های خوشمزه دیگری هم دارد. یکی از این جذابیت‌های این شهر غذاهای محلی و خوراکی‌های خوش‌طعمی است که با بهترین کیفیت در اردبیل تهیه می‌شود. آشپزی اردبیلی در تنوع و طعم غوغا می‌کند و غذاهایی دارد که بسیار مقوی است. با نابرو همراه باشید تا خوشمزه‌ترین و اصیل‌ترین غذاهای محلی اردبیل را به شما معرفی کنیم.

1- یارماپلو، یک غذای مقوی با بلغور گندم

یارماپلو یا بلغورپلو ترکی یکی از غذاهای خاص و خوشمزه اردبیلی است که خوردن آن را نباید در اردبیل از دست بدهید. یارما در زبان ترکی به معنای بلغور است و اصلی‌ترین مواد یارماپلو هم بلغور گندم است. بلغور گندم، گوشت چرخ‌کرده، پیاز، رب گوجه فرنگی، لپه، کره و… مواد اولیه این غذای خوشمزه است. یارماپلو از آن دسته غذاهای محلی اردبیل است که بسیار مقوی است و در کنار خانواده با ترشی حسابی می‌چسبد.

غذاهای اردبیل

2- باسترما، یک وعده شگفت‌انگیز

باسترما جزو غذاهای محلی اردبیل و آستارا است و اصالت آن به باکو بازمی‌گردد. یک غذای همه چیز تمام و خوشمزه که مورد علاقه بسیاری از گردشگران است. باسترما در ترکی معنی مدفون شده می‌دهد، در این غذا هم جوجه، اردک یا ماهیچه زیر برنج است و دیده نمی‌شود. این غذا را در اصل با اردک درست می‌کنند ولی می‌توان با جوجه یا ماهیچه هم این غذا را آماده کرد. برای طعم‌دار کردن اردک و خوشمزه‌تر شدن این غذای محلی از رب ازگیل، رب آلوچه یا رب انار استفاده می‌کنند. درون شکم مرغ یا اردک را نیز با پیاز داغ، گردوی خرد شده و رب ازگیل پر می‌کنند. اردک آماده را درون قابلمه می‌گذارند، رویش را برنج می‌ریزند و می‌گذارند خوب بپزد. این غذا برای هر نفر در قابلمه‌های تک نفره سرو می‌شود.

غذاهای اردبیل

3- خشیل، پرانرژی و خوشمزه

خوراکی مقوی و پرخاصیت می‌خواهید که ساعت‌ها شما را سیر نگه دارد؟ غذاهای محلی اردبیل در این زمینه هم کم نگذاشته است. خشیل را، هم می‌توانید برای صبحانه و هم به عنوان میان‌وعده استفاده کنید. این خوراکی خوشمزه و شیرین را اردبیلی‌ها به صورت سنتی سر سفره یلدا هم می‌گذارند. اگر زمستان در اردبیل باشید قدر این خوراکی پرانرژی و گرم را خواهید دانست. خشیل را با بلغور گندم، آرد گندم کامل، شیر، آب و کره محلی درست می‌کنند. وقتی خشیل که کمی غلیظتر از حلیم است آماده شد آن را درون ظرف‌های گودی می‌ریزند و با شیره انگور، عسل و دارچین میل می‌کنند.

غذاهای اردبیل

4- آش یارما، صبحانه‌ای دلچسب

یارما شورباسه یا آش بلغور از آن دست غذاهای محلی اردبیل است که هم می‌توانید صبحانه میل کنید و هم در وعده‌های دیگر. یک آش مقوی و همه چیز تمام که با وجود سادگی بسیار لذیذ است. آش یارما را با بلغور گندم، گوجه فرنگی، لوبیا قرمز، سیب‌زمینی، رب گوجه، سبزی آش و… می‌پزند. این آش با آب لیمو ترش تازه، عطر و طعم بی‌نظیری دارد. وجود بلغور گندم در این آش و بسیاری از دیگر غذاهای این شهر باعث می‌شود این غذاها برای سلامتی دستگاه گوارش و جلوگیری از سرطان بسیار مفید باشند.

غذاهای اردبیل

5- آش دوغ، یکی از معروف‌ترین غذاهای محلی اردبیل

یک اردبیل است و یک آش دوغ. آش دوغ اردبیلی انقدر پرطرفدار است که تعداد زیادی از مغازه‌ها در اردبیل فقط آش دوغ می‌فروشند و حتی در شهرهای دیگر هم آش دوغ جزو غذاهای محبوب محسوب می‌شود. آش دوغ، در شهرهای دیگری از ایران مثل کرمانشاه، تبریز و … هم به صورت‌ها گوناگون پخته می‌شود. در اردبیل آن را با برنج، نخود، سیر تازه، سبزی آش و دوغ ترش درست می‌کنند. بعضی از سرآشپزان خوش‌سلیقه اردبیلی به آش دوغ گوشت چرخ‌کرده قلقلی هم اضافه می‌کنند که این غذا را به مراتب خوشمزه‌تر و مقوی‌تر می‌کند. آش دوغ را اردبیلی‌ها در شب‌های سرد زمستانی، در کنار خانواده میل کنند. خوردن آش دوغ را در اردبیل از دست ندهید.

غذاهای اردبیل


نشان دادن مکان روی نقشه

6- آش رشته اردبیل، ترکیبی هیجان‌انگیز از میوه‌ها، سبزیجات و حبوبات

آشی همه چیز تمام می‌خواهید که هم خوشمزه باشد و هم پرخاصیت؟ در بین غذاهای محلی اردبیل آش‌های خوشمزه فراوان است. آش رشته اردبیلی با تنوع فوق‌العاده‌ای که در مواد اولیه‌اش دارد، یکی از پرخاصیت‌ترین آش‌هاست. حبوبات، رشته آشی، انواع میوه‌های تابستانی مثل گوجه سبز، ذغال‌اخته، زردآلو و آلبالو، رب و نعنا داغ و پیاز داغ مواد اولیه این شاهکار آشپزی اردبیلی‌هاست. در زمستان یا در صورت عدم دسترسی به میوه تازه از فراورده‌های خشک شده این میوه‌ها مثل برگه زردآلو یا آلبالو خشکه استفاده می‌شود. این آش را خانواده‌های خوب اردبیلی در چهارشنبه سوری، برای افطاری‌های ماه رمضان و یا برای آش پشت پای مسافر می‌پزند. پروتئین، انواع ویتامین‌ها و همچنین فیبر بالا، این آش را بسیار مقوی می‌کند.

غذاهای اردبیل

7- شیر پلو، خوش‌عطر مثل هل و گلاب خوشمزه مثل شیر و برنج

سوتی پلو یا شیر پلو یکی از خوشمزه‌ترین و خوش‌عطروبوترین غذاهای محلی اردبیل است. این غذا که در شب چهارشنبه سوری به همراه ماهی دودی سرو می‌شود، یکی از خوشمزه‌ترین پلوهایی است که تا به حال خورده‌اید. برای پختن سوتی پلو اردبیل برنج را با شیر دمی می‌کنند. برای خوش‌عطرتر شدن این غذا، از زعفران، هل، گلاب و کره محلی استفاده می‌شود. شیرپلو را معمولا با کشمش و خرما میل می‌کنند و گاهی هم در کنار شیرپلو، گوشت، ماهی یا خورش‌های شیرینی مثل فسنجان یا خورش هویج می‌گذارند. اگر در سفرتان به اردبیل مهمان خانه اربیلی‌های مهمان‌نواز شدید، از بانوی خانه بخواهید یک شیرپلوی اصل برایتان بپزد تا با طعم واقعی این غذا آشنا شوید

غذاهای اردبیل

8- اوماج، یک ضدسرماخوردگی درست و حسابی

یک آش دیگر در بین غذاهای محلی اردبیل که بسیار پرخاصیت و خوشمزه است. آش اوماج را تبریزی‌ها هم مثل اردبیلی‌ها در فصل زمستان برای جلوگیری از سرماخوردگی می‌پزند. این آش خوشمزه از اوماج یا همان رشته، عدس، پیاز فراوان و سبزی‌هایی مانند ریحان، تره و مرزه به همراه آب قلم و کره محلی درست می‌شود. آش اوماج طعم فوق‌العاده‌ای دارد و در فصل سرما خیلی می‌چسبد. شما هم در سفر به اردبیل این آش خوشمزه را امتحان کنید.

غذاهای اردبیل

9- پیچاق قیمه، طعم بی‌نظیر خورش بادام

مگر می‌شود به اردبیل سفر کنی و پیچاق قیمه را امتحان نکنی؟ پیچاق قیمه یکی از خوشمزه‌ترین و پرطرفدارترین غذاهای محلی اردبیل است که در سفر به این شهر حتما باید در یکی از رستوران‌های خوب نوش جان کنید. پیچاق قیمه یا همان خورش بادام از خلال بادام، گوشت گوسفندی، تخم مرغ، پیاز و ادویه‌هایی مانند دارچین، هل، کاری و زردچوبه درست می‌شود. با توجه به ادویه‌های فوق‌العاده‌ای که در این غذا به کار می‌رود، می‌توانید حدس بزنید که پیچاق قیمه چه عطر و بویی دارد. همین طور به خاطر وجود خلال بادام این خورش بسیار پرخاصیت است و برای دستگاه گوارش، دستگاه عصبی، دستگاه گردش خون و دیگر ارگان‌های بدن بسیار مفید است. این غذای خوشمزه را در اردبیل حتما نوش جان کنید.

غذاهای اردبیل

10- چیغیرتما، ساده و خوشمزه

بعد از این همه غذای سخت که با تلاش فراوان بانوان هنرمند اردبیلی درست می‌شود، وقت آن رسیده است که یکی از غذاهای محلی اردبیل را به شما معرفی کنیم که ساده‌تر آماده می‌شود. چیغیرتما از ترکیب تخم مرغ، گوجه فرنگی، پیاز با مواد متنوع دیگر درست می‌شود. اکثر هنرمندان اردبیلی در چیغیرتما از مرغ هم استفاده می‌کنند. می‌توانید حدس بزنید این غذا در عین سادگی چقدر خوشمزه است. چیغیرتما بسیار شبیه املت است و شما هم می‌توانید در خانه گاهی به جای املت این ترکیب خوشمزه و سنتی را امتحان کنید.

غذاهای اردبیل

در این مقاله از نابرو شما را با خوشمزه‌ترین غذاهای محلی اردبیل آشنا کردیم. شما تا به حال کدامیک از این غذاها را میل کرده‌اید؟ کدامیک را بیشتر دوست دارید؟ برای خوردن بهترین غذاهای اردبیل به کدام رستوران این شهر می‌روید؟ نظرات، پیشنهادات، تجربیات و خاطرات خود را با ما در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن