شکم گردی

آش طوطی رشت؛ یک کاسه آش پر از خاطره

فهرست مطالب

اگر صحبت از غذای ایرانی،‌ آن‌هم از نوع خوش‌مزه و ترش و شیرین در میان باشد،‌ باید به شهر رشت سری بزنیم. رشت دیار میرزا کوچک خان جنگلی و‌ شهر خوراکی‌ها‌ی متنوع ترش‌وشیرین و‌ چرب‌وچیلی است،‌ همیشه گزینه مناسبی برای شکم‌چرانی‌ها‌ی روزانه و شبانه محسوب می‌شود. این شهر پراز خیابان‌ها و کوچه‌ها‌ی تنگ و طولانی است. اگر بعد از گشتن در جاهای دیدنی رشت دوست دارید رنگ قدیم را ببینید و عطر و بوی شیروانی‌ها‌ی قرمز به مشامتان بخورد،‌ به محله همیشه شلوغ و قدیمی «ساغریسازان» رشت سری بزنید. همچنین اگر از پاستا و پیتزا و غذا‌های سرخ‌کردنی خسته شده‌اید و می‌خواهید کنار گشت‌و‌گذار و دیدن صحنه‌های جدید، کاسه‌ای آش پراز خاطره میل کنید، به آش طوطی سری بزنید تا قند در دلتان آب شود! با من در نابرو همراه باشید.

معرفی محله ساغریسازان رشت

محله ساغریسازان امروزه به‌صورت تلفیقی از بازار محلی و مدرن کنار یکدیگر درآمده است؛ ولی دیدنی‌ها‌یش کم نیست. مغازه‌ها و خانه‌ها‌ی چندصدساله‌اش، با نرده‌ها‌ی چوبی و منبت‌کاری‌ها‌ی قدیمی و پنجره‌های کم‌وبیش بدون شیشه، ‌هنوز برابر آپارتمان‌ها‌ی چندطبقه خودنمایی می‌کنند و اصلا کوتاه نمی‌آیند! می‌گویند در زمان‌های گذشته، راسته ساغری‌دوزی در اینجا قرار داشته و نام آن به‌دلیل چرم ساغر که مخصوص کفش‌دوزی بوده، بر این محله مانده است. ساغریسازان در عصر قاجار، محله‌ای اعیان‌نشین‌ بود و هنوز خانه‌ها‌ و حمام‌ها‌ی آن دوران در کوچه‌ها به چشم می‌خورند که دیوار‌ها و کاشی‌ها‌یشان پراز خاطرات ناگفته‌اند و کسی به آن‌ها سری نمی‌زند.

آش طوطی

در فیلم‌ صفی یزدانیان با نام «در دنیای تو ساعت چند است»، تصاویر محله ساغریسازان و مغازه آقای «طوطی» قصه ما نیز دیده می‌شود. به‌گفته آقای یزدانیان، اینجا محله پدری‌شان است. اگر در ساغریسازان گشتی بزنید، می‌بینید انگار مغازه‌ها‌یش همچنان در برابر تخریب زمان مقاومت کرده‌اند؛‌ اما پشت این مغازه‌ها، خانه‌ها به‌طور مداوم در حال تغییر شکل‌اند.

آش طوطی از چه زمانی شروع‌به‌کار کرد؟

مشهدی ابراهیم ابراهیمی طوطی در سال ١٢٦٥ شمسی غذاخوری طوطی را دایر کرد که به‌گفته نوه پسر ایشان،‌ در سال ۱۳۸۷ شمسی بازسازی شده است؛ ولی همچنان ساختار اولیه و آثار گذشته درون مغازه دنجش وجود دارد. به‌جرات می‌توان گفت آش طوطی از غذاخوری‌ها‌ی ابتدایی رشت و محله ساغریسازان است که از پدر به پسر به ارث رسیده است.

آقای ابراهیمی طوطی می‌گوید تا ١٥ سال قبل، پذیرایی صبحانه، نهار و شام در مغازه دایر بوده است. عطر آش شله‌قلمکارش کوچه‌ها‌ی ساغریسازان را پر می‌کرد و چلوکباب و چلوخورشت‌های لذیذی هم برای مهمان‌ها مهیا می‌کردند. به‌گفته آقای طوطی از سال ۱۳٨٣ شمسی فقط آش و کباب طبخ می‌کنند. این غذاخوری ١٣٤ساله شهر رشت، اکنون فقط آش شله‌قلمکار دارد. او می‌گوید سال‌ها‌ی پیش با تعداد هفت شاگرد اینجا را اداره می‌کرد. درحالی‌که طبقه دوم مغازه نیز پر می‌شد؛‌ ولی امروزه فقط یک شاگرد دارد. بااین‌حال، با روی گشاده منتظر مشتریان است تا کاسه‌ای آش چرب به‌همراه کشک و پیاز‌داغ فراوان، امیدی در دلش روشن کند.

آش طوطی

آش شله‌قلمکار همیشه خوش‌مزه!

آش شله‌قلمکار از قدیم بخشی جدایی‌ناپذیر از سفره‌ها‌ی مردم بوده است و اهالی رشت نیز به‌لطف این آش‌خوری زیبا، از لذت آن محروم نبودند. غذایی متشکل از حبوبات، گوشت و گندم که با یکدیگر به‌خوبی پخته و مخلوط می‌شوند. این غذا در ماه رمضان مشتری‌های‌ بیشتری دارد. می‌‌گویند اولین‌بار ناصرالدین شاه دستور پخت آن را داده است و عجب کار خوبی کرده است! شاید فکرش را نمی‌کرد این غذای ارزان چطور در دل مردم جا باز خواهد کرد و سالیان سال بر سر سفره‌های ‌شام و نذری مردم خودنمایی می‌کند!

آش طوطی

فضای رستوران و آش‌خوری طوطی

آش طوطی در محله جا افتاده و پراز خاطره است و فضای دنجی دارد. مکان مناسبی برای دلی از عزا درآوردن و هم‌زمان دیدن رهگذرانی که با عجله یا بدون عجله از کنارش می‌گذرند. اولین نکته‌ای که پس از ورود به رستوران آقای طوطی نظرتان را جلب می‌کند، تابلوی قدیمی متعلق به جد پدری آقای طوطی است که این رستوران را تاسیس کرده است. گویی این تابلو‌ گوشه‌‌ای مانده و به مشتریان نگاه می‌کند و نگاهش بسیار گیرا است. کنارش حوضچه سنگی با سری به‌مانند شیر وجود دارد که در قدیم پرآب بوده و اکنون مانند سایر اجزای رستوران، انگار او نیز خسته و بیکار نشسته و به‌تماشای عابران، مشغول است.

آش طوطی

غذاخوری یا آش‌خوری طوطی دو طبقه دارد و در طبقه اول چهار یا پنج عدد میز و صندلی دو یا سه‌نفره گذاشته‌اند. تابلو‌ها‌ی قدیمی و کنده‌کاری‌شده‌ای در این مکان دیده می‌شوند و نور فضای داخلی کاملا با کوچه‌های بیرونش هماهنگی دارد. جان می‌دهد روی صندلی بنشینید و به حمام قدیمی روبرو و کاسه آشی که جلویتان قرار دارد بنگرید. این غذا کم‌وبیش شبیه تابلو نقاشی است.

آش طوطی چه زمانی‌هایی دایر است

آقای طوطی از ساعت شش صبح در مغازه حاضر می‌شود و بساطش را راه می‌اندازد. شب‌ها هم تا ساعت ۳۰/۱۰ رستورانش باز و منتظر خوشامدگویی است.

آش طوطی

مسیر دسترسی و قیمت آش

برای رسیدن به رستوران و غذاخوری طوطی در محله ساغریسازان رشت که به آش طوطی معروف شده است،‌ از خیابان مطهری به‌سمت ساغریسازان حرکت کنید. پس از اینکه بقعه آقا سید عباس را پشت‌سر گذاشتید، می‌توانید تابلوی آن را ببینید. قیمت هر پرس آش ١١ هزار تومان است. حجم هر پرس آش به‌قدری بزرگ است که همراه با نان تازه‌‌اش، حتما سیر‌تان خواهد کرد.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن