سیب زمینی تخم مرغ ارومیه

سیب زمینی هایی که جاذبه توریستی آذربایجان هستند

آذربایجانی‌ها غذای معروفی دارند که برای اهالی شهر و بومیان حکم فلافل عرب‌ها و ساندویچ فست فود غربی‌ها را داشته و همان اندازه محبوبیت دارد. خوردنی سالم و سریعی که بدون شک هر ایرانی دست‌کم یک بار در زندگیش آن را امتحان کرده است. ساندویچ سیب زمینی تنوری که با طعمی خاطره‌انگیز از غذاهای محلی و معروف دیار آذربایجان محسوب می‌شود. اگر شما هم طرفدار این غذای ساده هستید، برای شناخت بیشتر آن با گزارش فاطمه کیایی در نابرو همراه باشید.

سیب زمینی تنوری‌، غذای محبوب آذربایجان

ساندویچ «سیب زمینی تنوری» همان غذای ساده آذری زبان‌ها و البته همه افرادی است که در زمان بی‌غذایی دنبال یک لقمه غذای سالم و سریع هستند. گرچه ساندویچ سیب زمینی که گاهی با تخم مرغ و گاهی بدون آن سرو می‌شود بین اغلب ایرانیان محبوبیت دارد؛ اما این غذا در شهرهای آذربایجان رسمیت و طرفداران بیشتری پیدا کرده و سابقه زیادی دارد. به‌طوری‌که شما می‌توانید آن را به‌عنوان یک وعده غذایی کامل در اغلب اغذیه‌فروشی و دکه‌ها پیدا کنید که با مخلفات خاصی برای مشتری سرو می‌شوند.

آذری زبان‌ها به ساندویچ سیب زمینی تخم مرغ «یِرالما یومورتا» می‌گویند. در این غذای محلی سیب‌زمینی‌ها را می‌توان هم آب‌پز کرد و هم به‌صورت سنتی روی نمک و سنگ داغ پخت که در این حالت خوشمزه‌تر خواهند شد. کره از اصلی‌ترین چاشنی‌های این غذا است. آشپز کره را روی نان ساندویچ که اغلب لواش یا سنگک است گذاشته و بعد سیب‌زمینی‌ها روی کره پهن می‌کند. حالا نوبت تخم‌مرغ‌ها است که کنار سیب‌زمینی‌ها قرار گرفته و مجموعه را کامل کنند. بعضی آشپزها سبزی‌هایی مانند تره و جعفری هم به ساندویچ اضافه می‌کنند. بعضی دیگر فلفل کبابی و برخی گوجه را به‌عنوان چاشنی‌های ساندویچ استفاده می‌کنند. ساندویج ‌های سیب‌ زمینی تخم مرغ آذربایجانی با هریک از این چاشنی‌ها لذت‌بخش خواهند بود. این دیگر به شما بستگی دارد که کدام طعم با سلیقه‌تان جور درآید.

از چرخ دستی تا وانت، آشپزخانه یک ساندویچ ساده

اگر در بازار تبریز قدم زده باشید چرخی‌هایی را می‌بینید که برای صبحانه و نهار ساندویچ های سیب زمینی و تخم مرغ را با کره و نان سنگک دست مشتری‌ها می‌دهند. خود این چرخی‌ها جزوی از جاذبه‌های بازار تبریز هستند. حضور چرخی‌ها اما محدود به بازار تبریز نیست و به هر شهر از استان‌های آذربایجان که بروید چرخی‌های سیب‌زمینی فروش را خواهید دید. حتی برای افرادی که علاقه چندانی به طعم این غذا ندارند هم دیدن سیب‌زمینی و تخم‌مرغ‌های چیده شده روی چرخ دستی‌های چوبی و فلزی هوس‌انگیز خواهد بود. کنار پارک «ایل گلی» تبریز که مکانی تاریخی و از جاهای دیدنی تبریز است، چند مغازه ویژه فروش سیب‌زمینی و تخم‌مرغ دایر شده است که علاوه‌بر مسافران پارک ایل گلی، مشتری‌های قدیمی و چند ساله پروپا‌قرص خود را دارند. در اغلب پایانه‌های مسافربری و جاده‌های شهرهای آذربایجان نیز با وانت‌هایی روبه‌رو خواهید شد که با نصب یک بنر بزرگ، پشت وانت را به محل پخت‌وپز و فروش سیب‌زمینی کبابی تبدیل کرده‌اند. درست مانند کافه ون‌های امروزی که نمونه‌های قدیمی‌تر آن ساندویج سیب زمینی تنوری می‌فروشند.

معروف‌ترین ساندویچ های سیب زمینی ارومیه

سیب زمینی کبابی‌ها در ارومیه یک راسته مختص خودشان دارند. خوراکی پرطرفداری که می‌تواند جاذبه گردشگری محسوب شود و مهمانانی که از سراسر کشور به ارومیه سفر می‌کنند را مهمان غذایی سالم و ساده کند. اگر از خوردن غذاهای گوشتی و انواع کباب‌ها در آذربایجان خسته شده‌ و دلتان یک غذای ساده می‌خواهد نشانی «یِرآلما کوچه سی» یا «کوچه سیب زمینی کبابی ها» یا «کوچه مخابرات» را از هرکس بگیرید، نشانی آن را به‌خوبی می‌داند.

چند دهنه مغازه کنار یکدیگر راسته سیب زمینی تنوری فروشی های ارومیه را تشکیل می‌دهند. معرو‌ف‌ترین مغازه این راسته مغازه «حسن ایرانچی» است که راز خوشمزگی ساندویچ‌هایش در نوع طبخ سیب زمینی ها نهفته است. در این مغازه سیب زمینی‌ها داخل فر بزرگی همراه با نمک پخته می‌شوند. دوغ ترش و خوشمزه‌ای هم در لیوان‌های بزرگ شیشه‌ای کنار ساندویچ‌ها مزه سیب زمینی کبابی ها را خاطره انگیزتر می‌کند. سایر مغازه‌ها هم در پخت ساندویچ ها فوت‌وفن‌های مخصوص به خودشان را دارند که تنها با مزه کردن آن می‌توان از رازش باخبر شد.

اغلب مغازه‌های این کوچه همان دکوراسیون قدیمی رستوران‌ها را دارند. میز و صندلی‌های فلزی و البته تمیزی که حس خوب خوردن ساندویچ‌ها را دو چندان می‌کند. خوبی مغازه‌های این راسته فعالیت آن‌ها تا نیمه‌های شب است، پس اگر نیمه‌‌شب هم هوس سیب زمینی تنوری یا غذای تازه داشتید،  فرصت خوردن یکی از نوستالوژیک‌ترین ساندویچ‌های ایرانی را از دست ندهید.

سیب زمینی تنوری در تهران

خبر خوب آنکه مدتی می‌شود پای وانتی‌های سیب زمینی تنوری فروش به تهران هم باز شده است. یکی از آن‌ها را می توانید در خیابان حافظ تهران پیدا کنید. کمی قبل‌تر از تقاطع حافظ، نبش کوچه یغمایی وانتی پارک است که ساندویچ سیب زمینی تخم مرغ می‌فروشد و مشتریان مخصوص به خودش را دارد. این موضوع باعث می‌شود مشتریان گاهی در صف منتظر بمانند.

نکته مهمی که لازم است مسئولان توجه بیشتری به آن داشته باشند بحث ثبت معنوی این غذا است که می‌تواند به‌عنوان جاذبه توریستی و مشابه آنچه در خیابان لشکرآباد اهواز اتفاق افتاده مطرح شود، تا روزی این غذای خوشمزه و قدیمی بتواند به عنوان غذای رسمی جای خود را در سفره ایرانی‌ها باز کند. اگر شما هم در شهر خودتان ساندویچ‌های سیب زمینی تنوری با تخم مرغ را امتحان کرده‌اید، تجربه خود را با مخاطبان نابرو به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *