
کافه گالری تاروپود شیراز؛ نوشیدنی با طعم کتاب و سینما
مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس مجاور آرامگاه حافظ و باغ جهان نما واقع شده است. در محوطه این مرکز هم فضایی برای قدم زدن و هواخوری وجود دارد و هم کافه، گالری و سینما. در این مطلب کتابخانه ملی و محوطه مجموعه آن را بیشتر توضیح دادهام. اگر دوست دارید درباره کتابخانه ملی فارس و کافه گالری تاروپود بیشتر بدانید، مطالعه مطلب من در نابرو برایتان خالی از لطف نخواهد بود.
فضای کتابخانه ملی فارس
از چهارراه حافظیه که خیابان حافظ را به سمت شمال برویم، سمت راست چسبیده به باغ جهان نما، تابلوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی را میبینیم. بهطورمعمول برای ورود به مجموعه فقط کافی است به مسئول کنترل عبورومرور بگویید برای چه کاری به آنجا وارد میشوید. البته گاهی هم ممکن است از شما بخواهند کارت شناساییتان را نشان بدهید. در هر صورت ورود به این مجموعه برای عموم آزاد و رایگان است.
وارد حیاط که میشوید فضایی شبیه باغ های ایرانی خواهید دید. حوض بزرگ و محوطه چمن و گلکاری شده کنار درختان زیبای سرو شما را یاد باغهای قدیمی ایرانی خواهد انداخت. ایده ساخت این بنا هم همین بوده که با الهام از باغهای ایرانی طراحی شود. دیوار سمت چپ مجموعه با باغ جهان نما مماس بوده و همان ویژگیهای آن طرف دیوار را دارد. روبهروی حوض، ساختمان سازمان اسناد و کتابخانه و سمت راست کافه گالری قرار گرفته است.
بنای اصلی این مجموعه یعنی سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان فارس در سال 1388 افتتاح شده است. این ساختمان چهار طبقه دارد. در طبقات آن سالن مطالعه، مخزن کتاب و اسناد، سالن آمفی تئاتر، سالن سینما، کافی شاپ و امکانات دیگر قرار گرفتهاند. بد نیست بدانید فقط افراد دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر میتوانند با دریافت کارت عضویت از کتابخانه آن استفاده کنند.
داخل ساختمان سازمان اسناد موزهای به نام موزه فرهنگ فارس وجود دارد. بازدید از این موزه فقط در ساعات اداری بوده و برای عموم آزاد و رایگان است.
سینما فرهنگ
سالن سینما فرهنگ در طبقه زیرین کتابخانه ملی قرار دارد. این سالن با گنجایش دویست و بیست نفر و اکران فیلمهای روز سینمای ایران پذیرای علاقهمندان به سینما است. در محوطه بیرون سالن سینما تصاویری از سینماهای قدیمی نصب شده و توضیحاتی هم درباره قدمت سینما در شهر شیراز ارائه شده است. بدنیست بدانید شیراز از نخستین شهرهایی بود که پس از تهران از سال 1297 در آن سالن سینما دایر شده است. در فضای بیرون سالن سینما فرهنگ میتوان از غرفه فروش کتاب و وسایل تزئینی هم خرید و از امکانات کافیشاپ استفاده کرد. این سینما در همه روزهای هفته باز است و در فیلمهای روز سینمای ایران را سانسهای مختلف نمایش میدهد.
موزه، گالری و کافه تاروپود زمان
در نگاه اول، نوع معماری و سازههای فلزی این قسمت از مجموعه توجهتان را جلب خواهد کرد. موزه تاروپود زمان در گذشته کارخانه نساجی بود و بههمین دلیل هم در بدو ورود به کافه یک ماشین ریسندگی خواهید دید. کافه هم فضا و دکوراسیون جالبی دارد. فضایی که شاید نظیرش را جایی ندیده باشید. این کافه حیاطی نهچندان بزرگ دارد که یک حوض کوچک با آبنما وسط آن قرار گرفته است. دور حوض میزهای چوبی کافه را چیدهاند و سازهها و المانهای فلزی هم درگوشهوکنار خودنمایی میکنند. یکی از این سازهها بوق اعلان بسیار بزرگی است که کنار ماشین ریسندگی قرار دارد. میگویند آن را به نشانه همان بوق اعلان قدیمی کارخانه ساختهاند. به گفته نگهبان سالخورده مجموعه این بوق صدای کرکنندهای داشته و زمان شروع و پایان کار به وسیله آن اعلام میشد. این کافه شلوغ فضای بستهای ندارد و همه میزها در فضای باز چیده شدهاند.
در سمت راست کافه گالری تاروپود دری وجود دارد که شما را به داخل یک گالری هدایت میکند. در گالری تاروپود زمان هرهفته مجموعهای از هنرهای تجسمی به نمایش در میآید. البته به گفته گالریدار، مدت نمایش بعضی آثار به دو هفته هم میرسد. روزهای جمعه نمایش آثار آغاز شده و تا چهارشنبه ادامه دارد. بازدید از این گالری برای عموم آزاد و رایگان است. در این نمایشگاه آثار مختلفی از هنرمندان شیراز و شهرهای مختلف ایران و حتی جهان وجود دارد. این آثار بعد از بررسی و تایید گروه کارشناسی در معرض نمایش و فروش گذاشته میشود. گالری تاروپود زمان سه سال پیش دایر شده و هنوز فعال است.
در انتهای گالری به فروشگاه کوچکی خواهید رسید که آثار هنری، صنایع دستی و محصولات فرهنگی در آن به فروش میرسد. در وسط فروشگاه راه پلهای فلزی وجود دارد که به طبقه بالا راه دارد؛ اما درحالحاضر امکان بالا رفتن از آن نیست. صبح ها از ساعت 10 تا 13 و عصرها از 17 تا 22 میتوان از گالری مجموعه بازدید کرد.
محوطه مجموعه
بعضی از افراد فقط برای قدم زدن در محوطه و استفاده از فضای دلانگیز باغ به این مجموعه میآیند. حوض بزرگ و آبنماها، درختان سرو و چمنکاری کنار گلهای زیبایی که در محوطه کاشته شده محل مناسبی برای پیادهروی، عکاسی و لذت از هوای دلانگیز شیراز ایجاد کرده است. اگر شما هم به کتابخانه ملی فارس سر زدهاید، نظرتان درباره این مکان را با ما در نابرو در میان بگذارید.