
پارک ملی تنگ صیاد چهارمحال و بختیاری؛ بازدید از حیات وحش
پارک ملی تنگ صیاد یکی از جاذبههای گردشگری ایران است که با اکوسیستم خاص خود شما را به تماشای آهوها در دل این طبیعت دعوت میکند. این پارک نمونهای از پارکهای حفاظت شده است که گونههای مختلف جانوران را از بعضی تهدیدها، آسیبها و شکارچیان حفاظت میکند. پارک تنگ صیاد سالانه توسط گردشگران، طبیعتگردان و حتی مشتاقان شکار مجاز از نقاط مختلف کشور موردبازدید قرار میگیرد. نظاره حیاتوحش در آبوهوا و طبیعت منحصربهفرد این منطقه طرفداران بیشماری دارد. (دوست دارید حیوانات را از نزدیک ببینید؟ مقاله باغ وحش مشهد را از دست ندهید!) شما میتوانید بعضی حیواناتی را که از صفحه تلویزیون در فیلمهای مستند دیدهاید، در این پارک از نزدیک ببینید. این پارک ملی از جاهای دیدنی چهارمحال و بختیاری است. در ادامه مطلب من برای معرفی این پارک را در نابرو خواهید خواند.
تاریخچه پارک ملی تنگ صیاد
تنگ صیاد پارک ملی و زیستگاهی برای جانداران، از سال ۱۳۴۹ تحت نظارت شورای عالی شکاربانی قرار گرفت و هرگونه صید و شکار در آن ممنوع شد. در سال ۱۳۵۲ این پارک با تصویب شورای عالی محیط زیست بهعنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد. سپس در سال ۱۳۷۴ به اندازه ۴ هکتار از آن در سازمان محیط زیست ایران به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. منطقه حفاظت شده تنگ صیاد 22896 هکتار و پارک ملی ۴۳۷۲ هکتار است.
بد نیست بدانید این منطقه مسکونی نیست؛ اما در حاشیه آن روستاها و شهرهایی از جمله فرخ شهر در شمال منطقه، روستای ایرانچه در غرب، روستای دهنو در جنوب و روستای دستگرد، سورک و شهرسفیددشت از مناطق مسکونی اطراف این پارک هستند.
گونههای گیاهی پارک تنگ صیاد
از گونههای گیاهی این پارک میتوان گون، کرک و جاز را نام برد. همچنین گونههای گیاهی منحصربهفردی در این پارک رشد میکنند که از جمله آنها درختانی مانند بادام کوهی، مو وحشی، انجیر و آلبالوی کوهی و گیاهانی همچون گون، کرک و جاز هستند. وجود این گونههای گیاهی بهویژه در فصل بهار زیبایی خاصی را به این طبیعت بخشیده و آن را دیدنیتر میکند.
گونههای جانوری
پارک ملی تنگ صیاد ۲۴ گونه پستاندار، ۷۰ گونه پرنده، ۲۶ گونه خزنده و همچنین ۴ جاندار دو زیست دارد. در ادامه به معرفی هریک از این جانداران بهعنوان اصلیترین عامل جذب گردشگران به این پارک ملی پرداختهام.
پستانداران
پستانداران این پارک متعلق به ۱۴ خانوار از ۱۹ جنس از جمله کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، روباه و گربه وحشی هستند. این جانوران بهطور طبیعی در بخشهای مختلف پارک زندگی میکنند.
پرندگان
۷۰ گونه پرنده از ۵۰ جنس در این پارک زندگی میکنند. از جمله پرندگان موجود در پارک ملی تنگ صیاد میتوان به کبک دری، عقاب طلایی و کبک اشاره کرد. پرندگان حدود ۱۷% از جانداران این منطقه را تشکیل دادهاند. با حضور در این پارک، پرندگان را خواهید دید که گاه روی تخمهایشان خوابیدهاند و گاه در آسمان پارک پرواز میکنند. گاهی هم در حالی که مشغول پیدا کردن غذا هستند توجهتان را در طول بازدید جلب خواهند کرد.
خزندگان
۲۶ گونه از خزندگان از جمله لاکپشت برکهای خزری، آگامای الیویه و مارپلنگی نیز در این پارک وجود دارند که کنار دیگر جانوران در این پارک زندگی میکنند.
دوزیستان
از جمله دوزیستانی این پارک میتوان به قورباغه و وزغ اشاره کرد. علاوهبراین جانوران، جاندارانی از ۴ گونه پستاندار در حال انقراض در این پارک وجود دارند.
تفریحات و جاذبههای پارک ملی تنگ صیاد
پارک تنگ صیاد کنار همه زیباییهای طبیعی و جانوران، تفریحات و جاذبههای مختلفی هم دارد. بعضی از اصلیترین تفریحات این پارک را در ادامه معرفی کردهام.
کوهنوردی و صخرهنوردی
اکوسیستم کوهستانی این منطقه، فضای مناسبی را برای کوهنوردی و صخرهنوردی فراهم کرده است. پیشنهاد میکنم اگر قصد سفر و بازدید از این پارک ملی را داشتید لوازم و وسایل موردنیاز این تفریح را به همراه داشته باشید و در دل کوه و صخرهها به گشتوگذار بپردازید. چشمهها و رودخانههایی که در این منطقه میجوشند یا سرازیر هستند، زیباییهایی را در آن پدید آوردهاند که جزو جاذبههای طبیعی تنگ صیاد بهشمار میآید.۴۲ دهنه چشمه در این پارک وجود دارد که ۳۸ دهنه آن دائمی و ۴ دهنه آن فصلی هستند.
تماشای حیاتوحش
حیاتوحشی که به صورت حفاظتشده در این منطقه زندگی میکند، از جاذبههای اصلی این پارک هستند. این حیاتوحش دیدنی دلیل اصلی حضور گردشگران در منطقه پارک ملی تنگ صیاد محسوب میشوند.
موقعیت پارک تنگ صیاد
این پارک ملی در استان چهارمحال وبختیاری قرار دارد. پارک تنگ صیاد در محدوده کوههای فرخشهر و جیحون قرار دارد. به دلیل تعداد زیاد تپههای ماهور در این منطقه زیستگاه مناسبی برای حیواناتی از جمله قوچ و میش وحشی است. همچنین بد نیست بدانید نزدیکی این پارک به دو قطب مهم ذوبآهن اصفهان و فولادمبارکه بر اهمیت آن افزوده است.
آبوهوای پارک ملی تنگ صیاد
حدود ۷۰ آبراه کوچک و بزرگ در این منطقه وظیفه تأمین آب را برعهده دارند از جمله انشعابات آبی این پارک چشمه تنگ صیاد، نساء بنو، دره خرس، چشمه ماران، کاسهچی و سنگسفید، ریزآب و… هستند. البته مقدار جریان آنها در فصول مختلف متفاوت است و جریان پایداری ندارند. این منطقه در قلمروی خشک و نیمهخشک قرار دارد. همچنین آبوهوای نیمهمرطوب و نیمهمعتدل آن در نیمه اول سال، مسافران و گردشگران زیادی را به پارک میکشاند. در مقابل هوای این منطقه در ایام پاییز و زمستان بسیار سرد است. بههمین دلیل در نیمه ماههای پایانی سال چندان خبری از گردشگر و بازدیدکننده در پارک تنگ صیاد نیست.
امکانات
پاسگاههای محیط بانی ثابت فرخشهر، ایرانچه، بستانشیر، آب شرشر، بیدخل و کورچی در این منطقه از جمله امکاناتی است که شرایط اقامت و شبمانی امنی را برای گردشگران فراهم کرده است.
موقعیت و نحوه دسترسی به پارک
این پارک در استان چهارمحال و بختیاری، شهرکرد، فرخشهر و کیلومتر ۱۰ محور مواصلاتی شهرکرد به اصفهان قرار گرفته است. برای دسترسی به این پارک میتوانید از استان چهارمحال و بختیاری و اصفهان مسیرهای آسفالت را طی کنید. همچنین برای رسیدن به این پارک باید به استان چهارمحال و بختیاری بروید و از آن جا به سمت فرخ شهر حرکت کنید. با وورود به جاده بروجن، وارد سفیددشت به دهنو شده و با پشت سر گذاشتن سورک و ایرانچه به روستای تنگ صیاد خواهید رسید.
مسیر دسترسی دیگر این پارک ملی از جاده بروجن-شهرکرد، جاده فرخشهر، جاده قدیم دهنو، جادههای حاشیه منطقه و جاده جیپرو احمدآباد، جاده جیپرو بستان شیر و جاده جیپرو تنگ صیاد است. این مسیر نسبت به مسیر اول ناهمواری و شرایط نامساعدی دارد. با ورود به این پارک نوشتهای بر یک تابلو در برابرتان خودنمایی میکند: زیستگاه حساس حیاتوحش! لطفا از توقف بیمورد، عکسبرداری و ایجاد سروصدا در طول مسیر خودداری کنید.
بنابراین با حضور در این پارک، آرامش و سکوتی دلنشین را تجربه خواهید کرد. شما میتوانید تجربه خود از بازدید این پارک ملی را با مخاطبان نابرو درمیان بگذارید.