متفرقه

طرز تهیه کلم پلو شیرازی

فهرست مطالب

یکی از هنرهای معروف شیرازی‌ها، هنر آشپزی و تهیه غذاهای خوشمزه است. خوشبختانه تنوع غذاهای معروف شیرازی نیز زیاد است و می‌توان عطر غذاهای محلی شیراز را در هر خانه‌ای در هر جای ایران احساس کرد. آلوی دو پیازه، کلم پلو شیرازی و آب پیازک شیرازی، هویج پلو، شکر پلو، دمپختک شیرازی، کوفته سبزی، کوفته هلو، رب پلو، شیرازی پلو و … از جمله غذاهای معروف شیرازی هستند. در این مطلب درباره کلم پلو شیرازی بیشتر می‌خوانید.

طرز تهیه کلم پلو شیرازی به همراه نکات مهم پخت

کلم پلو یکی از معروف‌ترین و لذیذترین غذاهای شیرازی است که در دیگر نقاط ایران نیز طرفداران خاص خود را دارد. همان طور که از نام این غذا نیز برمی‌آید، ماده اولیه این غذا کلم است. البته کلم در بیشتر غذاهای شیرازی یافت می‌شود. در این مقاله می‌خواهم، طرز تهیه این این غذای لذیذ را آموزش بدهم.

کلم پلو شیرازی

مواد لازم برای تهیه کلم پلو شیرازی

  • برنج ۴ پیمانه
  • پیاز درشت ۱ عدد
  • سبزی کلم پلو شامل (ترخون، تره، جعفری، ریحون، مرزه و شوید) 500 گرم
  • کلم سفید متوسط ۱ عدد
  • گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
  • آب لیمو ترش به اندازه کافی
  • آرد نخودچی ۲ قاشق غذاخوری
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه کافی

با این مقدار مواد، می‌توانید برای چهار نفر کلم پلو تهیه کنید. در صورتی که می‌خواهید مقدار بیشتر یا کمتری کلم پلو تهیه کنید، اندازه مواد را تغییر بدهید.

طرز تهیه کلم پلو شیرازی

آماده سازی کلم پلو شیرازی

برای تهیه کلم پلو شیرازی ابتدا سبزی را پاک کرده و بشویید و در خردکن بریزید یا روی تخته، ریز خرد کنید. سپس کلم‌ها را بشویید و روی تخته آشپزخانه به صورت رشته‌ای خرد کنید. در تابه کمی روغن ریخته و روی حرارت بگذارید و کلم‌های خرد شده را داخل تابه بریزید، تفت دهید و به آن مقدار کمی آب اضافه کنید تا نرم و سبک شوند.

صبر کنید تا آب آن تبخیر شود سپس کمی نمک، زردچوبه و فلفل سیاه روی کلم‌ها بپاشید و مجددا تفت دهید تا طعم ادویه به خورد همه کلم‌ها برود.

اگر مزه ترش دوست دارید، می‌توانید در این مرحله کمی آبلیمو یا آبغوره به کلم‌ها اضافه کنید. پس از تفت دادن و سرخ شدن کلم‌ها، تابه را کنار بگذارید.

آماده سازی گوشت برای کلم پلو شیرازی

پیاز را بعد از پوست کندن رنده کنید و با فشار دست آب آن را بگیرید و به گوشت اضافه کنید. سپس آرد نخودچی و نمک، فلفل سیاه و زردچوبه روی گوشت بپاشید و خوب ورز دهید تا مایه گوشت یکدست و منسجم شود و حالت چسبندگی پیدا کند. بعد کمی از مایه را به اندازه یک گردو کوچک برداشته و با کف دست آن رابه شکل دایره در آورید.

تمامی مایه گوشت را به شکل دایره حالت دهید و در سینی بگذارید. سپس تابه‌ای را روی حرارت کم قرار دهید و کمی روغن داخل آن بریزید و صبر کنید تا کمی داغ شود و بعد گوشت‌های فرم داده شده، مثل کوفته قلقلی را داخل روغن بچینید و صبر کنید تا رنگ آن‌ها تغییر کند و سرخ شوند. سپس زیر شعله را خاموش کنید و تابه را کنار بگذارید.

آماده سازی برنج

در مرحله بعد برنج را آماده کنید و در قابلمه‌ای متناسب با مقدار برنج آب بریزید، کمی نمک به آن اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا آب زودتر به جوش بیاید. زمانی که آب به جوش آمد برنج را بشویید و آب داخل آن را که از قبل به مدت دو ساعت درون آن خیسانده شده، بیرون بریزید و به آب در حال جوش اضافه کنید، هم بزنید و به مدت ۵ دقیقه برنج را به حال خود بگذارید و به آن دست نزنید.

کلم پلو شیرازی

پس از ۵ دقیقه با ملاقه کمی از برنج را بیرون بیاورید و با دندان تست کنید. اگر اطراف برنج کاملا پخته و مغز آن کمی سفت بود، برنج را آبکش کنید. برنج را در آبکش بریزید و سبزی پلویی که از قبل آن را خرد کرده‌اید روی برنج بریزید و با قاشق مخلوط کنید تا برنج کاملا با سبزی آغشته شود.

ترکیب  کردن مواد کلم پلو شیرازی

قابلمه‌ای را برای پخت کلم پلو آماده کنید، کف آن روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید و ته‌دیگ نان یا سیب‌زمینی را کف قابلمه بچینید. البته اگر ماهر باشید، می‌توانید از برگه‌های کلم نیز برای ته‌دیگ کلم پلو استفاده کنید. روی ته دیگ با کفگیر، کمی از برنج را اضافه کنید.

در لایه بعدی کمی از کلم تفت داده شده و مجددا برنج بریزید، این کار را ادامه دهید تا برنج و کلم تفت داده شده تمام شود. کوفته‌ها را روی برنج در آخر بچینید و درب قابلمه را بگذارید. روی حرارت متوسط رو به زیاد اجازه دهید تا برنج ۵ دقیقه خوب بخار کند. بعد حرارت را کم کنید و صبر کنید تا برنج بپزد. سپس کلم پلو را در دیس بکشید و روی آن را با کوفته قلقلی‌ها تزئین کنید.

کلم پلو شیرازی

نکات مهم در تهیه کلم پلو شیرازی

– در تهیه این غذا می‌توانید از هر نوع گوشتی استفاده کنید. اگر از گوشت چرخ شده استفاده می‌کنید می‌توانید آن را گرد کنید یا به شکل معمول استفاده کنید. اگر هم از گوشت گوساله استفاده می‌کنید آن را به صورت تکه‌های ریز درآورید. چنانچه می‌خواهید، کلم پلو مقدار کمتری کلم و گوشت داشته باشد، می‌توانید مایه این غذا را با مقدار بیشتری برنج مخلوط کنید.

– اگر می‌خواهید غذایی لذیذتر داشته باشید، می‌توانید از کره و زعفران استفاده کنید.

– حتما به کلم پلو، ادویه پلویی و دارچین را اضافه کنید.

– کلم پلو را تازه، گرم و با سالاد شیرازی، سبزی خوردن تازه، انواع ترشی‌ها و ماست سرو کنید.

– در تهیه کلم پلو، می‌توانید به جای سبزی‌های تازه از سبزی خشک، استفاده کنید و برای جلوگیری از تلخ شدن غذا باید میزان ترخون، کمتر از سایر سبزیجات باشد.

– با اضافه کردن یک قاشق چایخوری پودر لیمو عمانی به مخلوط سبزی و کلم، می‌توانید کلم پلوی خوشمزه‌تری داشته باشید.

– برای تزیین غذا، می‌توانید از پیاز سرخ‌شده استفاده کنید. اگر قبل از سرخ کردن پیاز مقداری نمک به آن بزنید و سپس پیاز را سرخ کنید، پیاز تردتر و خوشمزه‌تر می‌شود.

تهیه این غذا بسیار ساده است و مواد اولیه آن به راحتی پیدا می‌شود. شما می‌توانید این غذا را برای مهمانی‌ها یا دورهمی‌هایتان بپزید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن