
آبشارهای شوی؛ طبیعت ناب خوزستان
آبشار شوی یکی از شناختهشدهترین مناظر طبیعی خوزستان است که طرفداران بسیاری دارد. این آبشار هرسال گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. شاید بپرسید چه چیزی باعث شده این آبشار این قدر موردتوجه باشد؟ بیشک همانطور با توجه به لقب آن یعنی آبشار نیاگارای ایران، عظمت و زیبایی بینظیر آبشار شوی، آن را به آبشاری محبوب تبدیل کرده است. اگر از عاشقان طبیعت هستید، با من در نابرو همراه باشید تا بیشتر این آبشار را بشناسید.
کمی بیشتر درباره آبشار شوی
آبشار شوی دی ماه سال 1393 در فهرست آثار طبیعی ملی و بهعنوان اولین اثر طبیعی استان خوزستان بهثبت رسیده است. این آبشار را با نام آبشار تله زنگ هم میشناسند؛ چراکه ایستگاه قطار تله زنگ در 10 کیلومتری این منطقه قرار دارد. این آبشار پس از طی مسیری پرپیجوخم به دریاچه سد دز میریزد. نزدیک این آبشار میتوان پوشش گیاهی جالبی از جمله درخت بید، انجیر، زبانگنجشگ، افرا، کیکم و بلوط را مشاهده کرد. روی دیوارههای آبشار هم گیاه پرسیاهوشان یا چلو واش میروید. این گیاهان روی صخرههای مرطوب و نزدیک آبشارها رشد میکنند. رنگ سبز این پوششهای گیاهی باعث زیباتر شدن آبشار و مناطق اطراف آن شده است. آبشار شوی بیش از 85 متر ارتفاع و بیش از 50 متر عرض دارد.
هنگامیکه به آبشارهای این منطقه نزدیک میشوید، بهاحتمال زیاد افرادی را داخل آب و در حال شنا میبینید. رنگ آب و ارتفاعی که آبشار از آن پایین میریزد، آنقدر هیجانانگیز است که هرفردی را به وجد میآورد. شاید شما هم وسوسه شوید تنی به آب زده و از گرمای هوا فرار کنید. بهویژه که آب این آبشار از دل یک غار بیرون میآید و این موضوع آن را اسرارآمیزتر میکند.
آبشار شوی دوم یا سنگ مار
آبشار دیگری هم نزدیک آبشار شوی پیدا خوهید کرد. این آبشارها با نام آبشار سنگ مار یا آبشار شوی دوم شناخته میشوند. گرچه برای رسیدن به این آبشار حدود نیم ساعت راه در پیش دارید؛ اما منظره متفاوت آن نسبت به آبشار اصلی ارزشش را دارد. بنابراین پیشنهاد میکنم دیدن آن را از دست ندهید. البته میزان آبی که از این آبشار جاری است، در زمانهای مختلف با هم فرق میکند. آبشار سنگ مار در فصل بهار بهلطف بارندگیهای بیشتر، احتمالا پرآبتر خواهد بود.
سمندر امپراطور در آبشار شوی
سمندر امپراطور یا سمندر کوهستانی لرستان، یک خزنده بومی (Endemic) و تحتحفاظت، از جاذبههای دیدنی آبشار شوی است. هرگونه زندهگیری، صید و فروش آن پیگرد قانونی و جریمه نقدی دارد. سمندر امپراطور، با نامهای محلی بسیار جالبی چون حاجی باریکآب، چُرُقپُرُق و وقفی شناخته میشود. سطح پشتی سمند امپراطور دارای نوار نارنجی همراه با خالهای سفید است و پوست آن با زمینه سیاه براق تا انتهای دم ادامه پیدا میکند. زیر بدن این سمندر هم رنگ نارنجی متمایل به قرمز دارد. اگر فردی را درحال صید این سمندر دیدید، میتوانید با گارد حفاظت محیط زیست استان خوزستان با شماره تلفنهای 06142448410 یا 09038091022 تماس بگیرید؛ چراکه یکی از دلایل اصلی تهدید جمعیت این جانور، صید بیرویه آن محسوب میشود.
چگونه به آبشار شوی برویم؟
آبشار شوی شمالشرق شهر دزفول در روستای شوی و جنوب خرمآباد قرار دارد. فاصله آن از دزفول 102 کیلومتر و از خرمآباد 279 کیلومتر است. شما میتوانید از دو مسیر متفاوت به این آبشار زیبا برسید. مسیر اول از منطقه سردشت دزفول و پیرچل شروع و به آبشار منتهی میشود. بعد از آن که به روستای سرتنگ رسیدید، باید حدود دو ساعت پیادهروی کنید تا به آبشار برسید. گاهی اوقات، بارندگی زیاد و سنگین مسیر منتهی به این آبشار را میبندد. پس پیش از رفتن باید مسیر را بررسی کنید. مسیر خوزستان سادهتر بوده، اما در قسمتهایی از مسیر شیب تندی وجود دارد. ابتدای مسیر شیب به سمت بالا است و پس از آن با شیب تندی از روی صخرهها به سمت پایین میروید. سپس به یک رودخانه میرسید که البته در بعضی فصول خشک و گاهی هم دارای آب زیادی است.
به دلیل اینکه این آبشار در مرز دو استان خوزستان و لرستان واقع شده، بسیاری از مردم لرستان آن را متعلق به استان خود میدانند. اما مسیری که از سمت خرمآباد وجود دارد، طولانیتر بوده و حدود چهار ساعت و نیم الی پنج ساعت زمان میبرد. اگر بخواهید از سمت لرستان اقدام کنید، میتوانید با قطار دورود-اندیمشک هم خود را به این آبشار عظیم برسانید. قطاری که از مسیر بسیار زیبا و شگفتانگیزی میگذرد و ارزش دیدن دارد. این قطار از ارتفاعات اشترانکوه و کنار رود خروشان سزار از شاخههای رود دز عبور میکند. از این طریق در ایستگاه تله زنگ که هشتمین ایستگاه است، از قطار پیاده میشوید و به سمت آبشار حرکت میکنید. بسیاری از مسافران، شب را داخل مسجد روستا میگذرانند و از آنجا، پیاده به سمت این شگفتی طبیعت پیش میروند.
اگر بخواهید از مسیر لرستان به سمت این آبشار بروید، بهدلیل سختی و طولانی بودن مسیر باید خود را آماده یک ماجراجویی حسابی کنید. اگر تجربه طبیعت گردی یا کوهنوردی ندارید، بهتر است یک راهنمای آشنا به مسیر همراه خود داشته باشید؛ چراکه در بعضی قسمتها مسیر با سیم بکسل تجهیز شده و عبور از آن برای برخی افراد آسان نیست. البته شرایط آبوهوا هم در سختی این مسیرها نقش مهمی دارد. بهعنوان مثال آفتابی بودن آن میتواند کمی آزاردهنده و خستهکننده باشد.
بهترین زمان بازدید از آبشار شوی
مانند اغلب جاذبه های دیدنی خوزستان، بهترین زمان بازدید از آبشار شوی پایان زمستان و اوایل فصل بهار بهویژه فروردین ماه است. در این زمان طبیعت جلوه دیگری داشته و هوا بسیار مطبوع خواهد بود. از اردیبهشت به بعد هوا رو به گرمی میگذارد. البته بهاحتمال زیاد این هوا برای افرادی که به گرمای این مناطق عادت ندارند، خیلی جالب نباشد.
امکانات نزدیک آبشار شوی
نزدیک آبشار شوی هیچ امکانات خاصی وجود ندارد. بهتر است پیش از آن که سفر خود را به این آبشار زیبا شروع کنید، با تهیه موارد ضروری به مشکل برنخورید. اقلامی مانند موادخوراکی، آبمعدنی، دارو، کفش مناسب، کلاه و عینک آفتابی، ضدآفتاب و… را در فهرست وسایل موردنیازتان قرار دهید. به یاد داشته باشید بهدلیل طولانی بودن مسیر چه از سمت خوزستان و چه از سمت لرستان، از بردن وسایل غیرضروری خودداری کنید تا کمتر دچار خستگی شوید.
بهدلیل آن که امکانات خاصی در این منطقه وجود ندارد، زبالهها را با خود برگردانید تا طبیعت را همانگونه که تحویل گرفته بودید، به دیگر گردشگران بازگردانید. حتی جمع کردن چندی از زبالههایی که قبلا در این منطقه بوده هم ایده بسیار جالب و قابل تقدیری است. همانطورکه این اقدام در گذشته توسط گروههای طبیعتدوست کوهنوردی صورت گرفته تا زیبایی این آبشار همیشگی باشد.
اقامت در نزدیکی آبشار شوی
بسیاری از طبیعتگردان علاقه دارند نزدیک این آبشار زیبا اقامت کنند و از صدای دلنشین آب در شب لذت ببرند. اگر به کمپینگ در این منطقه تمایل داشتید، تجهیزات مناسب از جمله پانچو و چادر مناسب (ترجیحا دوپوش) بههمراه داشته باشید تا از بارانهای بهاری در امان باشید.