
حسینیه شهشهان اصفهان؛ حسینیهای با عزاداریهای مختلف
شهشهان یکی از محلههای قدیمی استان اصفهان، با قدمتی 700 ساله واقعدر خیابان ابن سینا کوچه شهشهان (از خیابان ابن سینا تا میدان امام علی) بهحساب میآید. محله شهشهان آن زمان محله شاه نشینان اصفهان بوده است که در آن بیشتر رجال و معتمدین شهر سکونت داشتند. آنها به تعصب زیاد روی دین و مذهبشان شناخته میشدند. از عناصر شاخص این محل میتوان به حمام قاضی، مسجد صفا، مجموعه خانههای تاریخی، بازارچه قدیمی علامه مجلسی، مقبره باشکوه علامه مجلسی و مسجد جامع اصفهان اشاره کرد. در این مطلب از نابرو با من همراه باشید تا سری به حسینیه شهشهان بزنیم و بیشتر با جاهای دیدنی اصفهان آشنا بشیم.
حسینیه شهشهان
تا قبل از سال 1360 همه مراسمهای دینی در مسجد صفا نزدیک حسینیه شهشهان انجام میشد. بعدها بهدلیل افزایش جمعیت ساکنان محل، اهالی آن ملکی را میخرند که بعد از ساختوساز در آن، حسینیه شهشهان را در سال 1360 (حدود 38 سال پیش) در آن بنا میکنند. نام این حسینیه برگرفته از نام محله است. تقریبا همه این حسینیه را مردم ساختهاند؛ این نکته را میتوان از امضاهای پایین هر ستون از این حسینیه دید.
کنار این حسینیه بقعه شهشهان و آرامگاه شاهعلاءالدینمحمد و روبروی آن سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان بهچشم میخورد که خود یک جاذبه توریستی محسوب میشود. بهگفته ناصر خان هوایی (کلیددار حال حاضر حسینیه) «بزرگ شهشهانی» پیشکسوت و علمدار وقت و پس از آن عموی وی «شهید رضا هوایی» از کلیدداران این حسینیه بودهاند.
در این حسینیه که بانی اصلی آن اهالی محله هستند، هر ساله اعیاد دینی، ولادتها، شهادتها و دهه محرم باشکوهی مثالزدنی برگزار میشود. جو حسینیه بهقدری دوستانه است که هیچکس در آنجا احساس غریببی نمیکند.
رفتار خادمان این حسینیه با مردم و عزاداران حسی مثبت و دوستداشتنی به شما میدهد. زمانیکه برای اولین بار وارد حسینیه شهشهان میشوید، احساس میکنید آنجا را برای سالها میشناسید.
عزاداری در حسینیه شهشهان
اهالی محل بهیاد عزیزانشان ستونهای حسینیه را کاشیکاری کردهاند و امضای هر شخص پایین ستونها بهچشم میخورد. سقف نیز به زیبایی هرچه تمامتر آینهکاری شده است. بیشک شما هم پس از ورود محو زیباییهای حسینیه میشوید. مراسمهای عزاداری محرم بعد از اذان مغرب و عشا شروع شده و تا نیمههای شب ادامه دارد. عزاداران در صفهای منظم از بیرون حسینیه شروع به عزاداری میکنند و آرامآرام به داخل حسینیه میروند.
روند برگزاری مراسم بهاینصورت است که اهالی محله با دستههای عزاداری خود مهمان هیئتها و مساجد محلههای دور و نزدیک اطراف میشوند. آنها روز بعد میزبان این مساجد و هیئتها هستند. این هیئتها در دستههای کوچک با پرچم خود وارد حسینیه شده و پس از برگزاری مراسمی کوچک بهسمت محل برگزاری هیئتهای خود میروند.
این حسینیه یک طبقه و یک زیرزمین دارد که طبقه بالایی مخصوص بانوان، طبقه همکف محل انجام مراسمها و طبقه زیرین آشپزخانه حسینیه است. در آشپزخانه حسینیه حدود 1000 پرس غذا برای پذیرایی از عزاداران حسینی آماده میشود.
نکته قابل توجهی که میتوان به آن اشاره کرد، این است که شما در این حسینیه با انواع عزاداریها آشنا میشوید که هیئتهای مختلف انجام میدهند. بههمین دلیل همیشه عده زیادی از سراسر شهر برای عزاداری به حسینیه شهشهان میآیند.شنا میشود
راههای رسیدن به این حسینیه:
میدان شهدا، خیابان ابنسینا، کوچه شهشهان، حسینیه شهشهان
خیابان صغیر، خیابان ابنسینا، کوچه شهشهان، حسینیه شهشهان