
بازارچه شاه عباسی قصرشیرین؛ کاروانسرای دوره صفویه و بازارچه امروز
پاساژها و مراکز خرید پرزرقوبرق این روزها همهجای شهر پیدا میشوند؛ اما همیشه بازارهای قدیمی هستند که با معماری و حالوهوای خودشان مخاطبان زیادی را حتی شده برای بازدید، جذب میکنند. بازارچه شاه عباسی قصرشیرین در اصل کاروانسرایی متعلق به دوران صفویه است که زمان اوج احداث کاروانسرا بوده است. اگر شما هم دوست دارید در تجربه بازدید از بازارچه زیبای شاهعباسی، یکی از دیدنیهای شهر قصرشیرین، سهیم باشید، با این مطلب در نابرو همراه من باشید.
معماری بازارچه شاه عباسی
مصالح و ملات استفادهشده در ساخت این بنا، بیشتر ساروج (مخلوطی از آهک و خاکستر و…) و سنگ و آجر است.
معماری این کاروانسرا در بازارچه شاه عباسی بهسبک ایرانیاسلامی با طاقهای گنبدی است. این بازارچه بهگونهای طراحی شده است که در تابستانهای گرم قصرشیرین هوای داخل خنک و در زمستان گرم باشد.
همچنین در چهار ضلع این بنا چهار برج نگهبانی قرار گرفته است که در زمانهای قدیم برای حراست از کاروانسرا استفاده میشدند.
بازارچه شاه عباسی
این مکان تاریخیفرهنگی امروزه از آن کاروانسرای قدیمی که محل رفتوآمد تجار و کاروانهای زیارتی بود، تبدیل به بازارچهای شده که محل عرضه کالاهای وارداتی و داخلی از بازارچه مرزی پرویزخان است. البته همچنان اصالت، سبک و سیاق خود را حفظ کرده است.
ورودی
بنا از همان ورودی خودنمایی میکند و تابلویی رویش نصب شده است با عنوان «موقوفه سرای شاه عباسی قصرشیرین» و کمی بالاتر از آن هم موزه مردمشناسی قصرشیرین قرار دارد که تنها موزه در این شهر است.
در این موزه که نزدیک بازارچه شاه عباسی است، ابزار و پوشاک مردم کرد به نمایش درآمده است. قبل از ورود به بازارچه، بازار فروش محصولات و بساط دستفروشان دیده میشود.
گشتی در بازارچه
بعد از ورود به بازارچه شاه عباسی با محصولات متنوع و شلوغی بازار مواجه میشوید. بازارچه تقریبا ۲۵۰ غرفه دارد. بعضی از این غرفهها در دو سمت راهروی مربعشکل مرکز بنا قرار دارند و بقیه در بخش داخلی بنا قرار گرفتهاند.
فرهنگ شهر در این مکان بهخوبی جریان دارد و با قدمزدن و گذشتن از راهروها و غرفهها، موسیقی کُردی دلنشین به گوش میرسد که تلفیقش با سبک معماری کاروانسرا، نوستالژی و زیبایی ایجاد کرده است. تماشای طاقهای حجرهها، نگاه را خیره میکند.
غرفهها و محصولات
جدا از بحث معماری، این مکان بازارچهای مرزی محسوب میشود که در آن بهوفور اجناس خارجی باکیفیت پیدا میشود، اعم از خوراکی و تنقلات، وسایل صوتی و تصویری، بدلیجات، لوازم آرایشی، عطر و ادکلن، تشک و پتو.
محصولات بازارچه شاه عباسی معمولا کیفیت خوبی دارند و کنار قیمت مناسب از انتخابهای ایدهآل محسوب میشوند. کنار اجناس وارداتی، تولدات داخلی هم فروخته میشوند. قیمت و کیفیت مناسب باعث شده است خرید از این غرفهها آسانتر و لذتبخشتر شود.
نمای بیرونی
نمای بیرونی کاروانسرای بازارچه شاه عباسی جذابیت خاص خودش را دارد؛ دیواهای سنگی، معماری ورودیها و برجهای نگهبانی و دیدبانی که هر چهار تایشان بهخوبی دورتادور کاروانسرا را پوشش دادهاند و از جاذبههای هیجانانگیز داخل شهر هستند.
روزهای شلوغ بازارچه شاه عباسی
بازارچه قصرشیرین در ایام عید و اربعین بهسبب حضور زایران و سفرشان از مرز خسروی به عراق، شلوغ است و مردم در تکاپو برای خرید عید و خرید سوغاتی هستند و همین امر موجب رونق بازارچه و شهر در این ایام میشود.
وضعیت نگهداری و تعمیرات
این بنا بازسازی و مرمت شده است اما در زلزله ۷.۳ریشتری آبان ۹۶ بخشی از دیوار بیرونیاش خراب شده است که هنوز مرمت و بازسازی نشده است. همچنین کاربری این کاروانسرا بهعنوان بازارچه و غرفهداری در آن، خطری برای این میراث باستانی است.
وضعیت پارکینگ
متاسفانه پارکینگ اختصاصی برای بازارچه شاه عباسی وجود ندارد و باید خودرو را کنار خیابان پارک کرد. بهسبب قرارگرفتن بازارچه در خیابان شلوغ شهدا، جای پارک در روزهای شلوغ راحت پیدا نمیشود و باید کمی دنبال جای پارک گشت و حتی دورتر از بازارچه پارک کرد.
راههای دسترسی
بازارچه شاه عباسی پایینتر از مسجد جامع شهر و در خیابان شهدا قرار دارد و بهسبب محل قرارگیریاش و نزدیکبودن به میدان بان افشار، دسترسی به آن ساده و راحت است.