
قلعه شاداب در روستای پامنار دزفول؛ از طولانیترین قلعههای طبیعی ایران
یکی از شهرهای زیبای خوزستان، شهر دزفول است. برای دیدار از این شهر باید از قبل برنامهریزی لازم را انجام دهید تا در زمان سفر، جایی از قلم نیفتد. یکی از جاذبههای این شهر، قلعه شاداب است که بر فراز روستای پامنار واقع شده است. اگر قصد سفر به این قلعه زیبا و جاهای دیدنی خوزستان را دارید، با این مطلب در نابرو همراه شوید.
قلعه شاداب، بر فراز روستای پامنار دزفول
در کشور ما قلعههای زیادی وجود داشتند که امروزه دیگر کارایی خود را از دست دادهاند. معروفترین قلعههایی که شاید نام آنها برای شما آشنا باشد، قلعه الموت و قلعه رودخان است. شاید قلعه شاداب به اندازه این دو قلعه شهرت نداشته باشد، اما از نظر زیبایی، چیزی کم ندارد.
به طور کلی، درباره قلعهها میتوان گفت که بناهایی مستحکم بودهاند که در اطراف شهر یا روستا با هدف دفاع از مردم شهر در زمان جنگ یا ناامنی از آنها استفاده میشده است. به طور معمول، قلعهها در دورترین نقطه از محل سکونت بنا میشدند.
در واقع، دسترسی به محل قلعه باید سخت و مسیر آن صعبالعبور میبوده تا دشمنان نتوانند به سادگی خود را به آن برسانند. بهترین جا برای احداث قلعه، بلندترین نقطه منطقه بوده است تا مدافعان از نظر دیدبانی نیز امکانات خوبی در دسترس داشته باشند و به موقع بتوانند در برابر حمله دشمن اقدامات لازم را انجام دهند.
قلعه شاداب، در 42 کیلومتری شهر دزفول، در بالای روستای پامنار، در حاشیه دریاچه شهیون با هدف دفاع از مردم منطقه در برابر حملات دشمنان در دوران ساسانیان ساخته شده است. ساکنان این منطقه بختیاری هستند و به زبان لری صحبت میکنند.
در واقع، موقعیت استراتژیک این بنا موجب شده است که از آن به عنوان قلعه استفاده شود. زیرا تنها مسیر دسترسی به آن بسیار باریک است و به طور حتم در آن زمان، دسترسی به آن برای دشمنان بیش از حالا سخت بوده است. یکی دیگر از دلایل در دسترس نبودن قلعه این است که دورتادور آن را درههای عمیق و دریاچه فرا گرفته است. بعدها در این قلعه با توجه به نیاز مردمانی که در آن ساکن میشدند، سازههایی برای نگهداری آب و غذا نیز در داخل آن فراهم شده است.
وجه تسمیه قلعه شاداب
این قلعه در دوران ساسانی به نامهای دژ انوشبرد و دژ فراموشی شناخته میشده است. اما درباره نام این قلعه باید گفت که نام آن از نام کدخدای طایفه که شاداب عبدل نامیده میشده، گرفته شده است. این قلعه پیش از آن به نام قلعه شاه حسین معروف بوده که صاحب قلعه و یکی از زمیندارهای بزرگ ناحیه بوده است.
ویژگیهای قلعه شاداب
قلعه شاداب از قلعههای طبیعی و البته از طولانیترین آنها است. ساختار عمودی این قلعه در اثر فرسایش لایههای زمینشناسی به وجود آمده است. طول این قلعه 10 کیلومتر است. ساختار آن شامل اتاقکهایی تودرتو است که به هم متصل هستند. قلعه دارای دو راه ورودی است. تا چند دهه پیش، از این قلعه برای نگهداری دام استفاده میشده است. سازمان حفاظت محیط زیست این منطقه را به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی کرده است.
یکی دیگر از جذابیتهای قلعه شاداب، منظره باشکوهی از روستا و سد دز است که از بلندای قلعه قابل مشاهده است. پس از گردش در قلعه شاداب، میتوانید بنشینید و از تماشای مناظر روبرویتان لذت ببرید.
درباره قبرستان نزدیک قلعه شاداب
در نزدیکی قلعه یک قبرستان قدیمی قرار دارد که توجه شما را در زمان بازدید از قلعه به خود جلب میکند. این قبرستان دارای سنگ قبرهایی به شکل ایستاده است.
بر روی سنگها نیز نگارههایی از انسان و حیوانات دیده میشود که بسیار جالب هستند. روی بعضی از آنها با کمی دقت میتوان تصاویری از مجلس بزم و رقص همگانی را نیز مشاهده کرد. از آنجا که روستا، قبرستان دیگری ندارد، سنگ قبرهای جدیدی نیز در بخشی از آن دیده میشود.
راههای دسترسی به قلعه شاداب
برای دیدار از این مکان گردشگری باید خود را به شهر دزفول برسانید. اگر از علاقهمندان سفر با قطار هستید، میتوانید سوار قطار اهواز شوید و در ایستگاه اندیمشک که نزدیکترین ایستگاه به شهر دزفول است، پیاده شوید. فاصله اندیمشک تا دزفول تنها 13 کیلومتر است.
شهر دزفول دارای فرودگاه و پایانه مسافربری نیز است که از دیگر امکانات رفتوآمد به آن محسوب میشود که میتوانید با توجه به شرایط خود از آنها بهره ببرید.
از شهر دزفول، میتوانید با اجاره یک وسیله نقلیه یا کمی پرسوجو درباره مسیر رسیدن به روستای پامنار، خودتان را به آنجا برسانید. در مسیر روستا، تپهماهورهای بسیار چشمنوازی در حاشیه جاده وجود دارد که اگر خوششانس باشید و بارندگی منطقه را سیراب کرده باشد، مناظری سرسبز و رویایی را خواهید دید.
بهترین زمان سفر و بازدید از قلعه شاداب اوایل فصل بهار است. با توجه به گرمای منطقه در بیشتر ماههای سال، بهتر است زمانی را برای سفر انتخاب کنید که هوا مطبوع باشد و بتوانید لذت دوچندان از همه چیز ببرید.