
برج مقبره سه گنبد ارومیه؛ موزه سنگ میان شهر
اثر تاریخی برج سه گنبد یکی از آثار بسیار مهم بهجامانده از تاریخ کهن ارومیه است. زمانیکه بین آثار تاریخی این شهر در جستجو هستید، حتما این اثر جزو اولین نقاط گردشگری شهر ارومیه بهچشمتان میخورد و آن را در فهرست مکانهای موردبازدید خود قرار خواهید داد. در گزارش نابرو با من همراه باشید تا درباره بنای تاریخی برج سه گنبد از دیدنی های ارومیه اطلاعات بیشتری کسب کنید.
تاریخچه این بنا
برج مقبره سه گنبد را در دوره سلجوقی ساختهاند و براساس کتیبهای که در پیشانی ورودی آن وجود دارد، این بنا متعلق به شیشقات مظفری از امرای محلی سلجوقیان بوده است. معمار آن را شخصی بهنام منصوربنموسی میدانند که در سال 580 هجری قمری بنا را احداث کرد.
سه گنبد درحالحاضر میان بافت مسکونی شهر ارومیه قرار دارد. این جای دیدنی در میدان کوچکی میان یکی از کوچههای شهر واقع شده و از اطراف با منازل مسکونی احاطه شده است. بهدلیل اینکه دورتادور آن را نردههای فلزی پوشاندهاند، همسایهها از پنجرههای خانه خود میتوانند نمای این بنا را مشاهده کنند. نزدیکی تا این حد به بافت تاریخی در نوع خودش بینظیر است! باتوجه به اطلاعاتی که روی تابلوهای راهنمای محوطه دیده میشود، در گذشته وضعیت بهاینصورت نبوده و ظاهرا این بنا خارج از برجوباروی حصار ارومیه و در مجاورت دروازه شهر بود. این بنا در سال 1314 در فهرست آثار ملی ایران بهثبت رسیده است.
طراحی بنا
بنای برج سه گنبد را بهشکل استوانهای طراحی کردهاند و آن را با سنگ و آجر ساختهاند. این بنا دو طبقه دارد که هر دو طبقه آن قابل بازدید است. در طبقه زیر همکف سردابه و طبقه بالایی آن عبادتگاه دیده میشود. این بنا سه گنبد دارد؛ گنبد اول بالای سردابه بوده و سقف آن قسمت با وجود اینکه زیر زمین واقع شده بهصورت گنبدی است. گنبد دوم را بالای عبادتگاه و گنبد سوم را روی سقف اصلی سازه میبینید.
درحالحاضر اگر از سطح زمین به بالای نما نگاه کنید، گنبد سوم دیده نمیشود. باتوجه به قدمت زیادی که این بنا دارد، در زمان خودش با درنظر گرفتن امکانات آن دوره بسیار مرتفع ساخته شده و جزو ساختمانها و بناهای با ارتفاع زیاد تلقی میشد.
بهگفته راهنمای ساختمان شخصی که مالک این بنا بود، علاقه زیادی به آنجا داشت و برای عبادت همیشه به این ساختمان وارد میشد. بههمین دلیل درهمین مکان بهخاک سپرده شده و مقبره ایشان را در طبقه اول این بنا ساختهاند که البته قابل رویت نبود.
وقتی به دیوارههای داخلی بنا دقت میکنید، اثر سه دست با اندازههای مختلف روی دیوار وجود دارد و از گذشته بهیادگار مانده است. بهگفته راهنما آنها اثر دست صاحب بنا، همسر و فرزندش بودند که بهیادگار بر دیواره بنا باقی گذاشتهاند.
سردر این بنا تزیینات نقوش هندسی و اسلامی دارد و چند ردیف از آن به خط کوفی نوشته شده است. این سردر بسیار زیبا تاریخ کهن این شهر و این بنا را نشان میدهد. باتوجه به نوع طراحی این بنا، ازنظر بسیاری از باستانشناسان این بنا بیشباهت به مقبرههای شهر مراغه نیست که البته همه این طراحیها به معماری اسلامی دوره سلجوقیان بازمیگردند.
فضای بیرونی و حیاط
در محوطه حیاط بنای سه گنبد که حیاطی زیبا و سرسبز است، موزه سنگ شهر ارومیه قرار دارد. قطعات سنگی با قدمت بسیار بالایی در این قسمت داخل فضاهای مخصوصی نگهداری میشوند. پس از بازدید از خود بنا میتوانید به بازدید از این بخش نیز بپردازید.
سنگهای این موزه همگی از شهرستانها و اطراف استان آذربایجانغربی گردآوری شدهاند. در قسمت انتهایی اکثر آنها توضیحات نسبتا کاملی در مورد معرفی آن قطعه سنگی و تاریخچه آن قرار دارد که درصورت تمایل میتوانید آن ها را نیز مطالعه کنید.
آدرس و زمان بازدید
برج سه گنبد در جنوبشرقی شهر ارومیه و در خیابان استاد برزگر واقع شده است. شما میتوانید همه روزه از ساعت 9 صبح تا 19 برای بازدید به این بنای تاریخی مراجعه کنید.
جذابیتهای خوراکی محله برج سه گنبد
زمانیکه در حیاط محوطه درحال قدم زدن و بازدید از موزه سنگ هستید، با وزش هر نسیمی عطر بیدمشک و بادرنجبویه در هوا پراکنده میشود و بوی نقل و حلوای محلی بهمشام میرسد. به شما پیشنهاد میکنم اگر مسافر هستید و قصد خرید سوغاتی و شیرینیهای محلی را دارید، حتما به نقل فروشی هما سرکوچه برج سه گنبد مراجعه کنید. در این نقل فروشی میتوانید معروفترین شیرینیهای محلی ارومیه را مانند حلوای هویچ و انواع نقل با بهترین کیفیت بخرید.
ناگفته نماند کارگاه تولیدی نقل هما در طبقه بالایی فروشگاه قرار دارد و شما میتوانید مراحل پخت محصولاتشان را از نزدیک ببینید. همینطور کمی پایینتر از نقل هما بستنی فروشی حافظ قرار گرفته است. اگر قصد میل کردن بستنی محلی ارومیه را داشته باشید، در این مغازه میتوانید بستنی موردنظرتان را پیدا کرده و با خوردن بستنی محلی، کمی در این محل استراحت کنید.
اگر گشتوگذار در مقبره سه گنبد را تجربه کردهاید، نظراتتان را با نابرو بهاشتراک بگذارید.
❤ ارومیه قلب آذربایجان ❤
به دیار آذربایجان ، اورمیه شهر والیبالی و والیبال خیز خطه آذربایجان خوش آمدید 💕
آذربایجان دیارنا ، گوزل اورمیه شهرینه چوخ خوش گلیبسیز 💕
ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها به ترکی ( اورمولوها ) خونگرمو مهمان نوازیم 💕
یاشاسین آذربایجان ❤
یاشاسین اورمیه ❤