
مهدیه و مسجد صاحب الزمان کرمان؛ آرامگاه شهدای ایران
بعد از پستی بلندیهای شهر کرمان، نزدیک به دامنههای کوه، به جنگلی بزرگ میرسید که از اولین جنگل دست کاشت ایران است. شهرت این منطقه قبلا مربوط به همین جنگل (جنگل قائم)، بهشت زهرای کرمان، کوه کیوشگان، مزار شهدا، مهدیه مسجد صاحب الزمان بود. البته بعد از دی 98 شهرت این قطعه از کرمان به دلیل قرار دادن مزار سردار شهید حاج قاسم سلیمانی دوچندان شد. با من در نابرو همراه شوید تا کمی بیشتر با دیدنی های کرمان آشنا شویم.
موقعیت مکانی مسجد صاحب الزمان
مهمترین بُعد جنگل قائم، مهدیه و مسجد صاحب الزمان است که در موقعیت جفرافیایی جالبی قرار دارد. این مسجد از شمال به دامنه کوههای سیدحسین و اراضی سعیدی، از شرق به کوههای صاحب الزمان، از جنوب به باغ بیرم آباد و تخت درگاه قلیبیگ، همچنین خیابان سرباز و از غرب نیز به کوههای تنورستان و خیابان شهدا (زریسف) منتهی میشود.
مهدیه صاحب الزمان در جوار قبور هزاران شهید گلگون کفن است که از سراسر استان در اینجا به خواب رفتهاند. این مسجد به برکت مراسم و دعای صبحگاهی ندبه طی سالهای اخیر به مهمترین مکان عاشقان امام عصر (عج) تبدیل شده است. همچنین در این مسجد صاحب الزمان برنامههای مذهبی مختلفی برگزار میشود که دعای کمیل، دعای توسل، زیارت عاشورا و… از جمله آنها هستند.
هرشب پنجشنبه و جمعه بعد از نماز مغرب و عشاء، کمکم اطراف قبور شهدا از حضور مردم شلوغ میشود. افرادی که همه مشغول خواندن فاتحه برای شهیدان هستند تا مورد شفاعت آنان قرار گیرند.
همچنین هر شب نور گستردهای کوه کنار مسجد را فرا میگیرد و آنجا را روشن میسازد. این خود از جمله زیباییهای کرمان است و از تمام نقاط شهر قابل تماشاست.
مسجد صاحب الزمان از گذشته تاکنون
در گذشته در این محوطه خانوادههایی ساکن بودند، اما اکنون به قبرستان تغییر کاربری پیدا کرده است.
بنیانگذار این مسجد صاحب الزمان مرحوم حاج ابراهیم مشهور به حاج محمود ضیاء عزیزی است. او علاوهبرآنکه نقش فعالی در مبارزههای سیاسی با شاه و رژیمش داشت، در جبههای نبرد حق علیه باطل نیز نقش مهمی ایفا میکرد.
او پس از شهادت تنها فرزندش در سال 1365، اکثر اوقات خویش را در گلزار شهدای کرمان سپری میکرد تا اینکه در سال 1367 فکر احداث جایگاهی برای آبادی گلزار شهدا افتاد. در همان سال نیز ساخت بنا را آغاز کرد. سرانجام خود نیز دار فانی را وداع گفت و در همین مکان در قسمت شمالغربی درب ورودی طبقه دوم به خاک سپرده شد.
مسجد صاحب الزمان در فضایی به وسعت 800 متر بنا شد؛ هم اکنون فضای مسجد به 10 هزار متر وسعت یافته و درحال گسترش است که به صورت هیئت امنایی اداره میشود.
بنای ساختمان مهدیه صاحب الزمان
مسجد صاحب الزمان کرمان اکنون سه طبقه دارد که عرض آن 50 متر و حدود 100 متر نیز طول دارد. این مکان مقدس شامل بیتالزهرا، بیتالعباس، بیتالزینب، بیتالحسن و بیتالحسین است.
این مسجد یک گنبد سبز رنگ هم دارد که همراه دو گلدسته بر فراز مسجد نشسته است. همچنین نمای دیوارهای آن آجری است که با طاقهای پیدرپی کاشیکاری شده است. مسجد چندین در دارد که با پلههای مختلف به هم متصل هستند. کنار مسجد بارگاهی قرار گرفته که شهدای گمنام در آن مدفون هستند.
ورود به مهدیه
برای آنکه به مسجد صاحب الزمان راه پیدا کنید؛ باید از بین پیکرهای خفته در خاک شهیدان که ردیفهای منظمی دارند، عبور کنید. بین راه جایگاهی را خواهید دید که معمولا برای تزیینات، از جمله سفره هفتسین استفاده میشود و بعضی مراسمات را از آنجا برگزار میکنند. روی دیوارهای آن هم دعای اهل قبور و سخنان رهبری به صورت کاشی شکل گرفته است.
این بارگاه معنوی امکانات رفاهی و معنوی مختلفی از جمله پارکینگ، سرویس بهداشتی، حسینیه، مغازههای گلفروشی، سوپرمارکت، بنر، شیرینیفروشی و شفاخانه امام رضا (ع) دارد که برای برگزاری مراسمات معنوی و روضه است.
همچنین زیر مهدیه و مسجد صاحب الزمان مغازه کوچکی قرار گرفته که محصولات فرهنگی-مذهبی به مردم ارائه میکند. بین شهدای دفاع مقدس یکی از شهیدان تازه مدفون شده که آوازهاش در دنیا پیچید، سردار سپهبد قاسم سلیمانی است که اکنون زیارتگاه شده است.
سردار سلیمانی دی 1398 در حمله موشکی هلیکوپترهای آمریکایی به خودرو در اطراف فرودگاه بغداد مورد هدف قرار گرفت و به شهادت رسید. سردار به وصیتشان در مزار شهدای کرمان، کنار قبر شهید یوسف الهی دفن شد.
برای رسیدن به مسجد صاحب الزمان باید از مرکز شهر به سمت خیابان شهدا رفته و از کنار گنبد جبلیه عبور کنید. بعد از گذشتن از پل وارد خیابان ورودی خواهید شد. همچنین میتوانید از میدان بیرم آباد (سرآسیاب) با عبور از جنگل به این مکان برسید.