
تالار رودکی تهران؛ مهد اجراهای خاطرهانگیز
تالار رودکی سالهای سال شاهد حضور هنرمندانی ارزشمند و اجراهایی ناب بوده است. بسیاری آرزوی اجرای برنامه در سالن این تالار را داشته و دارند. در کنار این پیشینه و هویت، وجود تجهیزات پیشرفته و امروزی در این تالار باعث اهمیت هرچه بیشتر این محیط فرهنگی شده است. در این مطلب از نابرو با ما همراه باشید تا با این محیط فرهنگیهنری از جاهای دیدنی تهران بیشتر آشنا شویم.
ساختمان و معماری تالار رودکی تهران
در سال ۱۳۳۶ پروژه مجموعه تالار رودکی که متشکل از دو تالار بود، به اوژن آفتاندلیانس معمار خوشسابقه ارمنیایرانی داده شد. ساخت این مجموعه تماشایی که از تجهیزات و طراحی منحصربهفرد برخوردار بود، ده سال بهطول انجامید. سرانجام چهارشنبه، سوم آبانماه سال ۱۳۴۶ محمدرضاشاه و فرح پهلوی این مجموعه را افتتاح و بهنام رودکی، شاعر بزرگ ایرانی، نامگذاری کردند.
این مجموعه از دو تالار مجزا تشکیل شده بود. تالار امروزی رودکی تالار کوچکترِ مجموعه بود. پس از افتتاح تا پیش از انقلاب، تمام طبقات تالار محل استقرار رهبر و مدیر ارکستر، بخش فنی، نوازندگان بود و به سازهها و تمرین و اجرا اختصاص داشت.
پس از انقلاب، همزمان با هفتهی وحدت و جشن میلاد پیامبر گرامی اسلام، تالار بزرگتر را بهنام تالار وحدت و تالار کوچکتر را بهنام رودکی تغییر نام دادند. در این زمان بخشهایی در طبقات اول و دوم تالار رودکی به واحدهای اداری تبدیل شدند.
این تالار برای مراسم و اجراهای کوچکتر و همچنین تمرین ارکستر و اجرای گروههای موسیقی طراحی شده بود. این تالار یک سالن اصلی در طبقه سوم و بالکنی در طبقه چهارم دارد. در سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ این تالار توسط بنیاد رودکی بازسازی و تعمیر شد و سیستم پیشرفته نور و صدا، ساخت کشور آلمان، خریدند و نصب کردند.
ارتقای تجهیزات تالار رودکی
در این بین تعمیراتی با هدف نوسازی مجموعه صورت گرفت و تمام کفپوشهای تالار و کفِ سِن و تمام صندلیها عوض شدند.
همچنین سیستم صوتی نیز ارتقا یافت و میکروفنهایی متعدد نصب شدند که امکان ضبط همزمان برنامهها و اجراها را فراهم میکنند. برخلاف تالار وحدت این تالار سن ثابت دارد و تجهیزات مکانیکی در این تالار وجود ندارد. انتهای صحنه نیز به اجرای گروههای ارکستر و گروه کُر اختصاص داده شده است. اکنون تالار میزبان ارکسترها و کنسرتهای متنوع در بخشهای گوناگون است.
برنامههای تالار رودکی تهران
تالار رودکی با توجه به پیشینه طولانی و بهسبب تجهیزات بهروز و مجهز، یکی از تالارهای مهم ایران به شمار میرود. همچنین تالار رودکی یادآور خاطراتی برای هنرمندان و هنردوستان است و اجراهایی خاطرهانگیز در این تالار در خاطرهها ثبت شدهاند.
از این رو همیشه برنامههایی متنوع در بخشهای مختلف هنری این تالار در حال برگزاری است. کنسرتهایی در گروههای سنتی، کلاسیک و تلفیقی به همراه کنسرتهای رسیتال ویولون، پیانو، فلوت، دف، گیتارکلاسیک در آن اجرا میشود. همچنین کنسرت ارکسترهای متنوع، کنسرتهای گروههای کُر، کنسرتهای بینالمللی، کنسرت ارکستر سمفونیک، کنسرت همنوازان و بسیاری برنامه دیگر در تالار رودکی اجرا شده و میشوند.
کنار این اجراها، کنسرتهای قومیتهای ایرانی و کنسرتهای ویژه بانوان نیز در این تالار اجرا میشوند. این تالار از مکانهایی است که همیشه در آن برنامههایی ویژه از هنرمندانی نامآشنا در حال برگزاری است.
ظرفیت تالار رودکی تهران
تالار رودکی از یک سالن اصلی و یک بالکن تشکیل شده است. سالن این تالار هفت ردیف صندلیِ نوزدهنفره دارد که در مجموع حدود ۱۳۳ تماشاگر را در خود جای میدهد. ظرفیت بالکن این مجموعه نیز ۷۰ نفر است؛ بهطوری که در آن پنج ردیف صندلی که در ردیف اولش ۱۶ تماشاگر، ردیفهای دوم تا چهارمش ۱۴ تماشاگر و ردیف انتهاییاش ۱۲ تماشاگر را در خود جای میدهد. در مجموع تالار رودکی میزبان ۲۰۰ مهمان و تماشاگر است.
آدرس و شماره تماس تالار رودکی تهران
تالار رودکی تهران در اواسط خیابان انقلاب، حدفاصل چهارراه ولیعصر(عج) و میدان فردوسی، خیابان حافظ، اواسط خیابان استاد شهریار واقع شده است. تالار رودکی دو ورودی مجزا دارد. ورودی عمومی و سَردَر اصلی آن که در سمت شمال مجموعه و اواسط خیابان شهریار واقع شده است و ورودی شرقی که برای هنرمندان در نظر گرفته شده است.
تلفن تالار رودکی:
۶۶۷۰۵۱۰۱ – ۰۲۱
دسترسی به تالار رودکی تهران
برای دسترسی به این محیط فرهنگی با استفاده از وسایل نقلیه عمومی، میتوانید با استفاده از خط سه یا چهار مترو خود را به ایستگاه تئاتر شهر برسانید. همچنین میتوانید با اتوبوسهای تندروی خط پایانه آزادی به چهارراه تهرانپارس یا خط راهآهن به تجریش به ایستگاه چهارراه ولیعصر برسید و سپس با مقداری پیادهروی از انتهای ضلع شرقی پارک دانشجو وارد خیابان شهریار شوید و ساختمان تالار و ورودی اصلی را در اواسط این خیابان مشاهده کنید.
اگر قصد استفاده از وسیله نقلیه شخصی را دارید، میتوانید از سمت شمال شهر از انتهای بزرگراه مدرس به میدان هفتتیر و سپس خیابان مفتح برسید و این خیابان را تا انتها طی کنید تا به خیابان انقلاب برسید. از بزرگراه صیاد شیرازی نیز میتوانید به میدان سپاه و سپس خیابان انقلاب برسید و با طیکردن مسافتی بهسمت غرب خیابان انقلاب و با گذر از میدان فردوسی وارد خیابان حافظ شوید.
همچنین از انتهای بزرگراه چمران، قبل از میدان توحید از دوربرگردان وارد جنوببهشمال بزرگراه چمران شوید و مقداری جلوتر وارد خیابان باقرخان و سپس وارد خیابان قریب شوید و این خیابان را تا انتها طی کنید تا به خیابان آزادی برسید.
از سمت جنوب شهر نیز از بزرگراه نواب به خیابان آزادی میرسید و خیابان آزادی را بهسمت شرق تا بعد از میدان انقلاب و خیابان حافظ طی میکنید. خیابان استاد شهریار پایینتر از خیابان انقلاب، در ابتدای خیابان حافظ قرار گرفته است. مجموعهی تالار رودکی در اواسط این خیابان دیده میشود.
نشان دادن مکان روی نقشه
بابایی که این متن رو نوشته معلومه یه بار هم در عمرش به تالار رودکی نرفته. توضیحات مربوط به رودکیه اما عکسها مربوط به تالار وحدت!