
موزه های رشت؛ گردش تاریخی در شهر سبز
شهر بارانی رشت هم مانند سایر شهرها موزههای مهمی دارد که بازدید از آنها نه تنها خالی از لطف نیست بلکه بسیار ارزشمند و قابل تامل است. بازدید از این موزهها که از مهمترین جاهای دیدنی رشت هستند، باعث میشود با بخش عظیمی از فرهنگ و آداب و رسوم این خطه سرسبز کشورمان آشنا شویم و بیش از پیش از سفر به گیلان لذت ببریم. من در این مطلب از نابرو تعدادی از موزه های رشت را به شما معرفی میکنم.
1- موزه میراث روستایی
موزه میراث روستایی از زیباترین موزه های رشت است و از این جهت که باعث آشنایی هرچه بیشتر بازدیدکنندگان با آداب و رسوم، فرهنگ، معماری و زندگی به سبک گیلانی میشود بسیار موزه جالب و البته پراهمیتی است. از ویژگیهای برجسته این موزه که البته آن را هم متمایز از اغلب موزهها ساخته این است که در فضای باز قرار دارد و دقیقا حس حضور در روستا را برای شما تداعی میکند.
این موزه که در مساحت 260 هکتار بنا شده است مجموعه بزرگ و کاملی از انواع کلبههای روستایی است که هرکدام با توجه به نوع اقلیم و کشاورزی و موقعیت جغرافی که از آن آمدهاند شکل و شمایل مخصوص به خود را دارند. این کلبهها از سراسر استان گیلان از جمله فومن، ماسال، تالش و رشت جمع آوری و در اینجا به نمایش گذاشته شدهاند. برای اینکه دقیقا اتمسفر روستا بر فضای این موزه حاکم شود علاوه بر کلبه مسجد، طویله، کارگاههای سنتی، انبار برنج، کوره ذغال گیری و غیره هم در موزه ساخته شده است.
برای آشنایی با غذاهای محلی و سنتی گیلانی در این موزه انواع غذاهای محلی توسط کدبانوهای گیلانی پخته میشود و شما تمامی مراحل پخت و آماده سازی را میتوانید از نزدیک ببینید. در اینجا برای آشنایی با پوشش این منطقه انواع لباسهای مورد استفاده مردم این خطه از دیرباز به نمایش در پآمده است. برای از بین نرفتن آداب و رسوم، موزه اقدام به برگزاری انواع مراسم محلی و آیینی کرده است تا علاوه بر حفظ آنها موجبات آشنایی بازدیدکنندگان را با جزئیات این آیینها هم فراهم کند.
علاوه بر اینها امکان بازدید از موزه مشاهیر، خرید از صنایع دستی، عکاسی با لباس محلی و بازدید از بازارچه صنایع دستی هم برای بازدیدکنندگان فراهم است. زمان بازدید از موزه در شش ماه اول سال همه روزها از ساعت 09:00 تا 18:00 و شش ماه دوم سال همه روزها از ساعت 09:00 تا 16:30 است.
آدرس: کیلومتر ١٨ آزادراه رشت- قزوین، نرسیده به پلیس راه، جاده سراوان- فومن
نشان دادن مکان روی نقشه
2- خانه و موزه میرزا کوچک خان
میرزا کوچک خان جنگلی شخصیتی است که نه فقط برای گیلانیها بلکه برای همه مردم ایران آشنا است، بازدید از خانه و اسناد باقی مانده از این مبارز ملی گرا قطعا برای همه جالب خواهد بود. این خانه که در خیابان استادسرا رشت قرار دارد خانه پدری میرزا کوچک خان است که امروزه تبدیل به یکی از موزه های رشت شده است.
در طبقه اول این خانه موزه امکان بازدید از کتابهای تاریخ استان گیلان و کتابهای مربوط به نهضت جنگل فراهم است. در طبقه دوم لوازم شخصی، ظرفها، دست نوشتهها و عکسهای میرزا کوچک خان به نمایش در آمده است حتی اسلحههای مورد استفاده در مبارزات هم برای بازدید در این موزه وجود دارد همینطور مجموعه کاملی از لوازم قدیمی از جمله دستگاههای تایپ که بازدید از آن لطف بسیاری دارد.
علاوه بر اشیا ارزشمندی که برای بازدید به نمایش درآمدهاند دیدن بنای خانه هم لذت بسیاری دارد، خانهای که حیاط آن مملو از عکسهای نهضت جنگل و مجسمه میرزا کوچک خان است. ساعت بازدید از موزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۳ و جمعه ها از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۷ عصر است.
آدرس: رشت، استادسرا، خیابان سهیل دبیری
نشان دادن مکان روی نقشه
3- موزه جانور شناسی رشت
موزه جانور شناسی از آن دسته موزههای رشت است که دیدنش برای همه حتی کودکان میتواند جالب باشد. این موزه علاوه بر آنکه موزهای دیدنی و تفریحی است کاربرد آموزشی هم دارد علی الخصوص برای دانشآموزان و دانشجویان، همینطور موزه در ساختمان دانشگاه بنا شده است.
در این موزه نمونههایی از گونههای مختلف حیوانات اعم از پستانداران، پرندگان، آبزیان، حشرات و خزندگان به نمایش درآمده است. نمونههای به نمایش درآمده در این موزه بیش از سه هزار نمونه را شامل میشود، بنابراین بازدید از این موزه خالی از لطف نیست. بنای موزه تقریبا بزرگ است که در دوطبقه و در مساحتی بالغ بر 600 مترمربع قرار گرفته است.
ساعت بازدید و روزهای بازدید از این موزه هر روز نیست و فقط روزهای دوشنبه امکان پذیر است. همچنین برای بازدید از موزه لازم است هماهنگی صورت بگیرد که در این خصوص باید با شماره تلفن ۶۶۹۰۳۸۸ – ۰۱۳۱ تماس بگیرید.
آدرس: رشت، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان (کیلومتر ۵ جاده تهران)
4- موزه گنجینه
موزه رشت که به آن موزه گنجینه هم میگویند یکی دیگر از مهمترین موزه های رشت است. این موزه از این جهت مهم است که در دو دسته مردمشناسی و باستانشناسی اطلاعات بسیار گرانبهایی را به بینندگان خود میدهد. این موزه که در گذشته خانه میرزا حسین خان کسمائی آزادیخواه، شاعر و روزنامه نگار گیلانی بوده است با همت وزارت فرهنگ و هنر و وزارت ارشاد اسلامی تبدیل به موزه شد. این موزه در 700 مترمربع بنا شده است و آثار بسیاری را در خود جای داده است.
بخش مردمشناسی که در طبقه اول این موزه قرار گرفته است مخاطبان را با سبک زندگی و نحوه گذران زندگی مردم این خطه از طریق نمایش دادن تمامی اعمال مربوط به زندگی و مشاغل آنها آشنا میکند. همینطور در این قسمت لوازم و وسایلی که در گذشته مردم استفاده میکردنند مثل لوازم پیرایش، لوازم پزشکی، ابزار روشنایی، لوازم حمام، لوازم سفالگری، لوازم حمام و غیره در ویترینهای نورپردازی شده با توضیحات کامل نمایش داده شده است.
19 ویترین دیواری و پنج صحنه بازسازی شده از اعمال زندگی به نمایش گذاشته شده که مجسمههای متعددی را در حین انجام بافندگی، کوزه گری، ابریشم کشی و چادر شب بافی نشان میدهد. از طریق این مجسمهها به طور سبک زندگی گیلکی قابل مشاهده است.
بخش باستانشناسی دارای ویترینهای زیادی است که در خودشان آثار قدیمی که قدمت آنها تا حتی سه هزار سال پیش برمیگردد را جای داده است. برخی از این آثار حاصل اکتشافات در همین منطقه هستند و برخی دیگر هم از سایر نقاط کشور به این موزه آورده شدهاند.
اشیای متفاوتی از جمله اشیا سفالی مثل انواع ظروف سفالی، اشیای تزیینی مثل سنجاق، دستبند، انگشتر و گوشواره، اشیای جنگی مفرغی مثل خنجر و چاقو، شمشیر، ظرفهای مفرغی مانند بشقاب، پیاله و جام در این بخش به نمایش درآمده است.
همینطور سکههای تاریخی، خمرههای نگهداری غذاها و نوشیدنیها و بسیاری دیگر اشیا باستانی در این موزه نگهداری میشود و قابل بازدید هستند. مزیت این موزه در میان دیگر موزه های رشت این است که کارگاه مرمت اشیای موزه نیز برگزار میکند.
آدرس: رشت خیابان طالقانی(بیستون)، روبروی زایشگاه دکتر فامیلی
01333246362 تلفن:
5- موزه تاریخ طبیعی رشت
موزه تاریخ طبیعی یکی دیگر از موزه های رشت است. این موزه که در ساختمان اداره کل حفاظت محیط زیست رشت قرار دارد مجموعه ارزشمندی از گونههای زیست محیطی را در خود نگه داشته است. بنای این موزه در دو طبقه و در سال 1357 ساخته شد و از سال 1383 تجهیز و راهاندازی شد.
این موزه شامل بخشهای مختلف و متنوعی است از جمله بخش بازسازی زیستگاهها که 6 صحنه از زیستگاههای حفاظت شده استان گیلان را نمایش میدهد و بخش پرندگان که شامل ویترینهای متعددی است که بیش از صد و بیست گونه پرندگان از جمله پرندگان شکاری، ماکیان سانان و پرندگان شاخه نشین در این موزه به نمایش درآمده است.
روزهای بازدید از این موزه تمام روزهای هفته غیر از جمعهها و روزهای تعطیل است و ساعت بازدید از آن از 7:30 تا 14:30 است.
آدرس: رشت، خیابان رسالت، اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان
تلفن: ۸۸۲۴۶۲۶ ۰۱۳۱
6- موزه آبزیان
موزه آبزیان رشت موزهای است که کاربرد آموزشی آن بیش از سایر وجوه آن است بنابراین بازدید کنندگان آن دانشجویان مقاطع مختلف رشته شیلات و رشتههای مرتبط هستند. این موزه از بهترین موزه های رشت است که در فضایی به وسعت 90 متر مربع راهاندازی شده است شامل بخشهای مختلفی است، در یک بخش از این نمایشگاه ابزار و ادوات مورد استفاده در صید آبزیان به نمایش در آمده است.
در بخش دیگر گونههای مختلف پرندگان خاص به نمایش در آمده است و در بخش دیگری انواع ماهیهای آبهای کشور در معرض دید قرار گرفته است. به طور کلی و روی هم رفته 700 گونه مختلف در این موزه نگهداری و نمایش داده میشود، این گونهها به اشکال مختلفی نگهداری میشوند برخی تاکسیدرمی شدهاند، برخی فیکس شدهاند و برخی گونهها هم به صورت آکواریومی نگهداری میشود.
علاوه بر دانشجویان امکان بازدید آموزشی برای دانشآموزان هم وجود دارد. روزهای بازدید از این موزه تمام روزهای هفته غیر از جمعهها و روزهای تعطیل است و ساعت بازدید از آن از 8 تا 14:30 است و بازدید از آن با وقت قبلی و هماهنگی امکان پذیر است.
آدرس: رشت – کیلومتر 5 شهر صنعتی رشت، پردیس میرزاکوچک خان
تلفن: 013133823523
اگر علاقه دارید تا شهری را که در آن زندگی میکنید و یا به آن سفر میکنید را بیشتر بشناسید پیشنهاد میکنم حتما از موزههای آن بازدید کنید چرا که در موزههای آن شهر اطلاعات درست و ارزشمندی را در خصوص تاریخ، فرهنگ و اقلیم آن شهر میتوانید بدست آورید. شما کدام یک از موزه های رشت را دیدهاید؟
مادر قبلن در ان جا گو میکردیم