
موزههای مجموعه تاریخی-فرهنگی شهدای رامسر؛ قدم زدن در تاریخ
مجتمع فرهنگی-موزهای شهدای رامسر که کاخ مرمر پهلوی هم در آن واقع شده است، علاوهبر کاخ مرمر موزههای متعدد دیگری هم دارد. موزههای حمام قدیم، چینی، عاج و مردمشناسی از بخشهای جذاب این مجتمع فرهنگی-تاریخی محسوب میشوند که به شما پیشنهاد میکنیم حتما از آنها بازدید کنید. با من در نابرو همراه باشید تا مجموعههای موجود در موزه شهدای رامسر از مکان های دیدنی رامسر را به شما معرفی کنم.
موزه بینالمللی عاج ایران
در بخش شرقی باغ مجموعه فرهنگی-تاریخی موزه شهدای رامسر دربی وجود دارد که بازدیدکنندگان را بهسمت موزه عاج و موزه مردمشناسی هدایت میکند.
ساختمان موزه عاج، در گذشته ویلای شخصی تاج الملوک-همسر پهلوی اول بود و در سالهای اخیر بهعنوان ساختمان موزه عاج انتخاب و مورداستفاده قرار گرفته است.
این ساختمان دو طبقه دارد و حدود 90 سال پیش در زمینی به مساحت 4422 مترمربع و با زیربنای 578 مترمربع در جوار کاخ مرمر احداث شد. این موزه اولین موزه تخصصی عاج در غرب آسیا بهحساب میآید که تندیسها، مصنوعات تزیینی بسیار زیبا و آثار نفیسی از هنر تراشکاری روی عاج فیل را در خود جای داده است. این آثار توسط هنرمندان شرق، جنوب شرقی قاره آسیا و نیز بخشهایی از قاره آفریقا خلق شدهاند. برای ساخت مجسمهها، عاج فیل را بهمدت کوتاهی در آب جوش قرار میدادند تا کمی نرم شود؛ سپس با استفاده از ابزارهای بسیار ظریفی آنها را تراش دادهاند.
این 300 اثر هنری ارزشی بالغبر 300 میلیارد تومان دارند. در این موزه همچنین نقشهای بهچشم میخورد که اطلاعات جالبی در مورد زیستگاههای فیل و آمار این پستانداران در دنیا نشان میدهد. لوستری از شاخ گوزن و پاهای فیل تاکسیدرمی شده از سایر اشیای جالب توجه در این موزه محسوب میشود. بهخاطر داشته باشید، عکسبرداری از فضاها و اشیای این موزهها بدون مونوپاد و فلاش امکانپذیر است.
موزه حمام قدیم
در بخش دیگری از مجموعه فرهنگی-تاریخی موزه شهدای رامسر، یک حمام خزینهای قرار دارد که زمان پهلوی اول برای استفاده از چشمه آب گرم معدنی در سال 1316 احداث شد. سال 1320 در عمارت کاخ مرمر، حمام جدیدی ساخته شد و حمام قدیم کاربرد خود را از دست داد. این بنا در سال 1396 موردمرمت و بازسازی قرار گرفت و اکنون با نام «موزه حمام قدیم» قابل بازدید است.
حمام دو حوضچه یا خزینه دارد که یکی از آنها برای آب گرم طبیعی معدنی و آب حوضچه دوم با استفاده از کورهای هیزمی که زیر آن تعبیه شده بود، گرم میشد. تجهیزات حمام براساس اسناد موجود، ساخت کشور آلمان و شرکت «تریبون بلکو» است که در سال 1317 خریداری شدهاند.
زمان پهلوی دوم، سیستم استفاده از آب گرم کورهای زیر حوضچه حذف و باتوجه به تجهیز ساختمان کاخ به سیستم گرمایش و سرمایش، در بخش همجوار با سالن حوضچهها، موتورخانهای بنا شد. در این سیستمها از چیلر برای گرم کردن آب استفاده میکردند.
حمام سربین و رختکن نیز دارد و در آن مجسمههایی قرار داده شده که مراحل حمام کردن سنتی و نیز ابزار و ادوات موردنیاز آن را بهنمایش میگذارد. سمت راست حمام و در بخش مجزایی خارج از حوضچهها یک سرویس بهداشتی ایرانی قدیمی نیز میبینید.
موزه مردمشناسی
روبروی موزه عاج، ساختمان کوچکی وجود دارد که بیش از 700 اثر، سند، ابزار و اشیای فرهنگی را در خود جای داده است. اشیایی که در گذشته مورداستفاده مردم شهرهای شمالی کشور بودهاند و بخشی از فرهنگ و تمدن گذشته مردم این منطقه را روایت میکند.
این موزه با مجوز سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایران در اسفند سال 1389 در مجموعه تاریخی-فرهنگی شهدای رامسر افتتاح شده است. آثار، اسناد و ابزار بهنمایش درآمده در آن به یک استاد جامعهشناسیِ فرهنگدوست به نام عیسی خاتمی تعلق دارد. او برای حفظ این آثار و معرفی تاریخ، فرهنگ و تمدن رامسر با هزینه شخصی خود اقدام به خریداری و گردآوری آنها در یک دوره 30 ساله از 1360 تا 1395 کرد. وی در سال 1394 بهعنوان «موزهدار برتر خصوصی» انتخاب و موردتقدیر و تشکر قرار گرفت. بهنظر او موزهها محل تفکر، اندیشه، عامل پیوند نسلها به یکدیگر و اتحاد و همبستگی اجتماعی هستند.
بخشی از این موزه، فضای داخلی یک خانه سنتی شمالی را نشان میدهد و شما وسایلی مانند گَمچ (قابلمه گلی)، کفگیر، ماهی شور، کوره آهنگری با دم چرمی قدیمی و دستگاه چادرشب بافی (پاچال) و… را در آن میبینید.
خوب است بدانید که کارگاههای رامسرشناسی نیز با حضور رییس موزه مردمشناسی رامسر (عیسی خاتمی) برای آشنایی دانشآموزان و اعضای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان با فرهنگ و تمدن بومی و محلی شمال کشور بهویژه رامسر در آنجا برگزار میشود.
موزه ظروف چینی
بعد از ورود به مجموعه تاریخی-فرهنگی موزه شهدای رامسر، دقیقا سمت راستتان موزه ظروف چینی را مشاهده میکنید. این موزه دو سالن نسبتا بزرگ دارد که دورتادور آن قفسهبندی شده است و سرویسهای چینی غذاخوری و چایخوری، گلدانهای چینی و… در این قفسهها قرار داده شدهاند. همه ظروف چینی موجود در آن به دوره قاجار تعلق دارد و از تهران به رامسر منتقل شده است.
زمان قاجار ظروف مسی برای غذا خوردن مورد استفاده قرار میگرفت؛ اما دراینمیان بعضی از بزرگان و شاهان قاجار مانند فتحعلی شاه قاجار، فرخخان امینالملک، ظل السلطان و… علاقهمند به خریداری ظروف چینی بودند. آنها دستور میدادند که ظروف چینی از سایر کشورها خریداری شود و مهمانان ویژه دربار با این ظروف پذیرایی شوند. آن زمان استفاده از ظروف چینی برای پذیرایی از مهمانان جنبه فخر فروشی داشت.
روی طبقات قفسههای این موزه و کنار این ظروف توضیحاتی بهعنوان راهنما برای بازدیدکنندگان علاقهمند درج شده است.
مسیر دسترسی
مجموعه فرهنگی-تاریخی موزه شهدای رامسر در غرب هتل پارسیان رامسر و در خیابان شهید رجایی قرار دارد. پارکینگ مجموعه نیز حدود 300 متر بعد از درب ورودی اصلی دیده میشود.
ساعات بازدید
شش ماهه اول؛
- اول تا 15 فروردین: از ساعت 9 تا 21
- 15 فروردین تا 15 خرداد: روزهای هفته از ساعت 9 تا 18 (پنجشنبه و جمعهها تا 19)
- از 15 خرداد تا 31 شهریور: از ساعت 9 تا 21
شش ماهه دوم؛
- اول مهر تا 29 اسفند: روزهای هفته از ساعت 9 صبح تا 17 ( پنجشنبه و جمعهها تا 18)
قیمت بلیت
قیمت بلیت بازدید از کل مجموعه فرهنگی-تاریخی موزه شهدای رامسر برای اتباع ایرانی 20 هزار تومان و برای خارجیها 40 هزار تومان است. البته این قیمتها برای تابستان 98 محاسبه شدهاند. با خرید بلیت بازدیدکنندگان میتوانند علاوهبر قدم زدن در فضای سبز بسیار زیبای کاخ مرمر، از موزههای کاخ مرمر، چینی، مردمشناسی، حمام قدیم و عاج بازدید کنند.
اطلاعات تکمیلی
شماره تماس مجتمع تاریخی و فرهنگی شهدای رامسر: ۵- ۰۱۱۵۵۲۲۵۳۷۴
اگر موزهگردی را در موزه شهدای رامسر تجربه کردهاید، نظراتتان را با نابرو بهاشتراک بگذارید.