
گالری پلتفرم سه تهران؛ یک گالری با ایدههای نو
اگر در شهر تهران زندگی میکنید و به هنر علاقهمندید، حتما به گالریهای تهران سر زدهاید. امروز در این مقاله از نابرو با من همراه باشید تا با گالری پلتفرم سه یکی از گالریهای هنری فعال تهران و دیگر مکان های دیدنی تهران آشنا شوید.
تولد گالری پلتفرم سه
این گالری در بهمن سال 1396، در تهران افتتاح شد. این مجموعه بستری است که در شاخههای مختلف کار میکند. سه حوزه اصلی فعالیت پلتفرم، هنرهای تجسمی، رسانه نو (New Media) و علوم اجتماعی است. علت نامگذاری آن هم به این موضوع برمیگردد.
مکان اولیه پلتفرم سه، خیابان اندرزگو تهران بود؛ اما در حال حاضر این گالری در منطقه شش تهران، در میان بافت قدیمی و سنتی در خیابان نجات اللهی (ویلا) تقاطع سمیه، ضلع جنوب شرقی پلاک 245 قرار دارد.
فضای داخلی گالری
این مکان در طبقه دوم ساختمانی قدیمی با نمای آجری، جا خوش کرده است. از پلهها که بالا میروید با در دو لنگه قدیمی روبرو میشوید که از روی معماری ساختمان میتوانید فضای داخلی آن را تا حدودی حدس بزنید. فضای داخلی گالری پلتفرم سه خاص و منحصربهفرد است. دیوارها در یک قسمت قدیمی و رنگ نخورده است. رنگهای قدیمی روی آن پوسته پوسته شده و بافت خاصی را شکل داده است.
در سمت دیگر اما داستان جور دیگری است. دیوارهای یکدست سفید و رنگ خورده، کاشیهای آبی روی زمین و پرده نمایش روی دیوار. انگار این دو قسمت پلتفرم تقابل سنت و مدرنیته را نمایش میدهند.
گالریای با ایدههای نو
به گفته «مینا عیدی زاده» موسس گالری پلتفرم سه، معرفی هنرمندان نوپا و جدید از اصلیترین دغدغههای این مجموعه است. ویژگی که این گالری را از بقیه گالریهای نظیر خودش جدا میکند، تعاملی بودن آن است. یکی از این نمایشگاههای تعاملی، نمایشگاه همپوشانی در آبان ماه سال 1397 بوده است که در گالری برگزار شد. در این نمایشگاه مخاطبین و هنرمندها با هم تعامل میکردند و مخاطبان اجازه داشتند روی نقاشی هنرمندان کار کنند.
یکی دیگر از ایدههای نو این گالری، برگزاری نمایشگاه فشن بود. برند «زر دوز» نمایشگاهی از لباسهای خود را تابستان 1397 در پلتفرم سه برگزار کرد. در این مجموعه با فشن، مثل اثر هنری برخورد شد. لباس ها را به دیوار آویزان کردند. از اسکچ (طراحی اولیه) کارها تا لباس های تمام شده روی دیوار بود.
یکی دیگر از نمایشگاههایی که اخیرا (تابستان 1398) در گالری پلتفرم سه برگزار شد، قسمتی از فستیوال «دسترسی محدود» بود. فستیوال دسترسی محدود در گالریهای مختلفی اجرا میشود که امسال بخش انیمیشن آن در این گالری برگزار شد. این نمایش شامل ویدیو، تصاویر متحرک، گیف، اجرا و چیدمانهای حاوی محتوای تصویری انیمیشن بود.
نمایشگاه گروهی و فروش آثار هنری به نام «قطعههای گمشده» به نفع سیل زدگان نیز در خرداد 1398 در پلتفرم سه برگزار شد و 100 درصد درآمد حاصل از فروش هنری این نمایشگاه به هموطنان سیل زده تقدیم شد.
من از آخرین نمایشگاه این مجموعه که در پاییز 1398 برگزار شد، بازدید کردم. این نمایشگاه که تهران-سائوپائولو نام دارد، از پروژههای تبادل هنری پادمان است. در آن ویدیوهای هنرمندان برزیلی در تهران و ویدیوهای هنرمندان ایرانی در سائوپائولو (گالری لونا) به نمایش در خواهد آمد.
نمایشگاههای برگزار شده
از دیگر نمایشگاههای برگزار شده در پلتفرم سه میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- نمایشگاه عکسهای فروسرخ حسین بهرامی
- نمایش آثار نقاشی مریم ایرانپناه
- پروژه ابقا و الغا (در مورد بایگانی و آرشیو کردن)
- نمایش نقاشیخط خورشید من
- نمایشگاه کروکی و عکس نقاب شهری
- پروژه شهیدگاه در هفته هنر تیرآرت
- نمایشگاه انفرادی هنرمنر شهری عمق
- و …
نشستهای تخصصی
از دیگر فعالیتهای این گالری پرکار، نشستهای تخصصی با محوریت علوم اجتماعی و هنر است. نشست و گفتگو با مریم ایران پناه و ماهور توسی درباره مجموعه پرندگان چه آوازی میخوانند، نشست جنس دوم پیرامون موضوع زنان در اجتماع و جایگاه اجتماعی با نگاه و نقد آثار سیمون دوبوار، نمایشگاه دانشگاه شامل پنلهای آموزش و تجربه، آموزش موازی، مالی سازی دانشگاه و تعامل و مواجه با فضای آموزشی، نشست مطالعات شهری انتقادی با پخش فیلم مستند «تعادل ناپایدار»، دومین سمپوزیوم کشوری آثار دانشجویی علوم اجتماعی.
آخرین نشست برگزار شده در اینجا، نشست تخصصی محیط زیست و هنر بازیافت با سخنرانی اساتید این رشته بوده است.
کارگاههای آموزشی
کارگاههای آموزشی هم جزو جدایی ناپذیر این گالری است. کارگاه اصول تدوین، ورکشاپ «از ایده تا اجرا»، کارگاه تصویرسازی کتاب تصویری برای بزرگسالان، کارگاه شعر، هنر و ادبیات پست مدرن، کارگاه آموزش تصویرسازی نقاشی، ساخت حجم گلی با دست و چاپ روی سیلک.
اگر شما هم تجربه رفتن به گالری پلتفرم سه را دارید؛ نظرتان را راجع به این گالری با ما در نابرو در میان بگذارید.