
کافه کتاب امید لاهیجان؛ جایی نزدیک به خودت و دیگری
کافهها چند سالی است که بهمنظور مکانی دنج و مناسب برای دیدارها، گفتوگوها و خلوتکردنها شکل گرفتهاند و بین مردم خصوصا نسل جوان طرفدار پیدا کردهاند. حالا که تعداد کافهها زیاد شده، هم کافهدارها و هم کافهبازها بیش از پیش دنبال راهاندازی و استفاده از کافههای جدید و متفاوت هستند. کافه متفاوت کافهای است که بهقولی در آن طرحی نو درانداخته باشند، از فضاهای تاریک و دوداندود با موسیقیهای تند و بلند درآمده باشد و چیز جدید و متفاوتی ارائه کند. میخواهم در این مطلب از نابرو، شما را با خود به کافهای در شهرستان لاهیجان میبرم که علاوهبر بوی گل و گیاه و قهوه و غذا، بوی کاغذ از آن بلند است؛ اینجا کافه کتاب امید از جاهای دیدنی لاهیجان در مؤسسه «امید پیام دهکردی» است.
کافه کتاب امید، هم کافه و هم کتاب
کافه کتاب امید اولین کافه کتابی است که در شهر لاهیجان تأسیس شده است. کافه درون محوطه مؤسسه فرهنگی و هنری امید پیام دهکردی، بازیگر و کارگردان مطرح تئاتر و سینما، قرار دارد که چندسالی است به این شهر مهاجرت کرده و فعالیت هنری خود را ادامه میدهند. کافه کتاب امید برخلاف اینکه درون مؤسسه قراردارد، عمومی است و درش به روی همگان باز است.
تمام بنای مؤسسه یک خانه قدیمی ویلایی مثل خانههای ویلایی اطراف آن است که از ساختوسازهای جدید در امان مانده است. ابتدا که وارد شوید، با حیاط سنگفرششده مؤسسه روبهرو خواهید شد و گلها، شمشادها، شمعدانیها، درختهای کاج و انبوه و انجیر چشمان شما را در خود محصور میکنند.
ورود به کافه کتاب امید
حیاط با این همه خودآرایی با گل و سبزه، چشم هر بینندهای را درگیر میکند. این را از نگاه رهگذرانی هم که از آنجا رد میشوند نیز میشود فهمید. بیش از این شما را منتظر نمیگذارم و با هم به درون کافه میرویم. کافه در گوشه حیاط درست کنار بنای قسمت آموزشی قرار دارد.
فضای داخل کافه کتاب امید یک سالن نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک است. ابتدای ورودی سالن، کتابخانه کافه با دهها جلد کتاب ورود شما را خوشامد میگوید.
میزها و نیمکتهای چوبی قهوهای با صندلیهای آبی فیروزهای با هم ترکیب شدهاند و هرکدام از رنگها گرمی و سردی بیش از اندازه را که رنگ مقابل میتوانست به فضا بدهد گرفتهاند. درنتیجه شما با یک فضای کلاسیک؛ اما بسیار ملایم در کافه کتاب امید روبهرو هستید.
چیز دیگری که در طراحی و فضاسازی کافه قابلتوجه است، طراحی نور آن در دو فرصت زمانی روز و شب است.
در روز علاوهبر چراغهایی که در کافه کتاب امید روشن است، باتوجهبه نورگیر بودن کافه از تعدادی پنجرههای مشبک رنگی معروف معماری ما ایرانیها، نورها با لباسهای رنگی به درون فضا میریزند. شبهنگام نورهای بالای هر میز نور محدود و منحصری است که خلوت یک نشست و استراحت را دوچندان میکند. علاوهبر اینها آباژورهایی با طراحیهای منحصربهفرد در گوشهوکنار کافه است که جلوه خاص خود را دارد.
منوی کافه کتاب امید
منوی کافه شامل نوشیدنیهای گرم، سرد، غذا، سالاد، میانوعده، صبحانه، کیک روز و سوپ روز است. در نوشیدنیهای گرم گزینهای به نام «چای امید» است که همان چای سیاه معمول و مرسوم است، اما پیشنهاد میشود حتماً آن را امتحان کنید؛ بهخوصوص اگر از استانهای دیگر مهمان این کافه میشوید. زیرا این چای از قلب مزارع چای همین شهر که اولین مرکز و درواقع مادر تولید چای در ایران است، تهیه شده است.
چینش میزهای کافه کتاب امید طوری است که هر سلیقهای برای هر احوالی بتواند میز خود را پیدا کند. برای علاقهمندان به طبیعت یکی از میزها دم پنجره قراردارد که بتوان رو به منظره حیاط پر از گل و سبزه نشست.
جالب است بدانید روی این میز یک دستگاه ماشین تایپ قدیمی و یک چراغ مطالعه نیز قرار دارد. بهگمانم در این میز برای علاقهمندان به نویسندگی از طبیعتی که روبهروی دیدگان است تا حس نوستالژیای که ماشین تایپ روی میز میدهد، همهچیز را مهیا میکند که قلم و کاغذ خود را بیرون بیاورند و مشغول نوشتن شوند؛ خلق قصهای نو که آدمهایش منتظرند نوشته شوند و شاید آن نویسنده شما باشید!
باید گفت میزهایی نیز در حیاط و زیر آلاچیق وجود دارد که فرصت لذت از طبیعت را نزدیکتر و ملموستر میکنند. اصولا این میزها در بهار و تابستان طرفداران زیادی دارند. میز دیگری نیز انتهای سالن قرار دارد. این میز برای افرادی که علاقهمند مکانهای دنج و خلوت درون یک کافه هستند، بسیار جلبکننده است. تعدادی از میزها نیز برای قرارهای دستهجمعی و دورهمیها تدارک دیده شده است. این میزها از آغاز فعالیت کافه، شعرخوانیها، نقد کتاب و گفتوگوها به خود دیده است.
سوار بر نُتها، سیری در زمانها
شاید بهترین تصویر قابل ارائه از شنیدن صدای موسیقی این کافه، سفر در زمان و ورود به کافه های دهه ۳۰ـ۴۰ ایران است. آن روزها که کافهها داشتند کمکم جای خود را باز میکردند و محفلی برای روشنفکران و ادبای ما میشدند.
انتقال این حس بهدلیل پخش موسیقیهای ناب سنتی و گرامافونی است؛ حتی موسیقیهای خیلی قدیمی مربوط به آن زمان که از روی صفحه ضبط شدهاند. البته به فراخور موقعیت مخاطبان کافه که اگر در حال خواندن کتاب باشند، موسیقیهای مناسب زمان مطالعه نیز طراحی شده که پخش میشود. ناگفته نماند گاهی موسیقیهای پرطرفدار فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی و… نیز به گوش میرسد.
جالب است بدانید چیزی که علاوهبر آن دسته از موسیقیهای گفتهشده، شما را یاد جمعهای دانشجویان و ادبا و روشنفکران دوران گذشته در کافهها میاندازد، گردهماییهای شبیهبه آن جمعهاست؛ زیرا باتوجهبه فضای فرهنگی و هنری مجموعه، عموما چند نفری از هنرجویان گرم بحث پیرامون تئاتر و نمایشنامه و داستان و شعر و ادبیات نشستهاند. گاهی هم ممکن است کسی در گوشهای از سالن مشغول طراحی و نقاشی و کارهایی از این قبیل باشد.
اما اصلیترین چیزی که باعث جذابیت این کافه میشود، انرژی نهفته در اینجاست که هر فردی از درون خودش آن را لمس و دریافت میکند و عموما با اعضای کافه و مجموعه درمیان میگذارند.
دکوریها، زاده سرانگشتها
خوب است بدانید عمده وسیلههایی که بهعنوان دکوراسیون ازقبیل آباژور، میز آباژور، تابلوهای نقاشی اعم از ویترای و سوررئال که در کافه قراردارد، همگی کار دست اهالی خود مؤسسه است که درصورت پسند و درخواست امکان پذیرش سفارش را نیز دارند.
همچنین تعدادی بشقاب و گردنبند سفالی با طرحهایی منحصربهفرد و نو وجود دارد که آنها را نیز هنرجویان مؤسسه تولید میکنند و در قسمت فروش آثار هنری کافه میفروشند.
یک بشقاب کتاب در کافه کتاب امید
کتابخانه کافه کتاب امید دارای بیش از ۲۰۰ جلد کتاب در دستهبندیهای متفاوت و گوناگون ازقبیل ادبیات داستانی ایرانی و جهانی به تفکیک، شعر شعرای ایرانی و جهانی، کتب کودک و نوجوان، کتب و مجلات تخصصی ادبیات و تئاتر، نمایشنامههای ایرانی و خارجی، کتب روانشناسی، گیلانشناسی، استارتآپها و تکنولوژی، تاریخ و… است.
این کتابخانه به سه بخش تقسیم میشود. قسمت اصلی و اعظم آن که ابتدای درِ ورودی است؛ قست دیگر بالای یکی از میزها که در یک طبقه آن بهصورت کامل تمام مجموعه آثار نادر ابراهیمی را میتوان یافت. بخش دیگر نیز انتهای سالن است، در قسمتی که با جداره چوبی از راهروی منتهی به آشپزخانه کافه جدا شده است. روی طبقههای این جداره نیز ترکیبی از کتب ادبیات داستانی ایرانی و خارجی و فلسفی ازجمله آثار جلال آلاحمد، صادق هدایت، مصطفی مستور، میلان کوندرا، خالد حسینی، رومن گاری، نیچه و… است.
استفاده از کتابها رایگان است و برای حضور در کافه محدودیت زمانی وجود ندارد. بنابراین مخاطبان میتوانند تا هر زمان که بخواهند، از خوانش کتابها لذت ببرند.
علاوهبر طراحی برنامههای ادبی و فرهنگی که ازسمت خود کافه صورت میگیرد، رویدادهای فرهنگی هنری مثل داستانخوانی، نقد نمایشنامه، شعرخوانی و… را خود مخاطبان رقم میزنند.
بنابراین اگر اهل کتاب، شعر، ادبیات، نقد و مباحثه هستید و دوست دارید با جمعهای جدید و افراد جدید برای اینگونه مباحث آشنا شوید، این کافه میتواند گزینه خوبی باشد. کافه کتاب امید در فضایی با طراحی نو، در قلب خانهای قدیمی با حیاط، درخت و بوی گل، میان یک محله آرام و ساکت به نام «شهرک سلمان فارسی» قرار دارد.
اگر شما هم از حضور در این کافه تجربهای دارید، آن را با ما در نابرو بهاشتراک بگذارید.