
موزه گالری دیدی ایزدشهر؛ بزرگترین موزه گالری خصوصی ایران در شمال کشور
در غرب استان مازندران، 9 کیلومتری جاده محمودآباد به نور در ایزدشهر، مجتمع بزرگی با نمای شیشهای و بتنی خودنمایی میکند که در نگاه اول از سایر مجتمعها، شهرکها و مراکز خریدی که در این مسیر وجود دارد، متفاوت بهنظر میرسد و توجه گردشگران، مسافران و رهگذران را برای یک بازدید کوتاه به خود جلب میکند. پس از ورود متوجه خواهید شد آنچه که این مجموعه را با سایرین متمایز میکند، جذابیتهای بیشماری است که در سرتاسر آن قابل مشاهده است.
همه آثار شگفتانگیزی که در محوطه بیرونی و فضای داخلی آن قرار گرفته، نحوه جمعآوری آنها، تاریخچه داستانی ساخت این مجتمع و سازنده این مجموعه برای علاقهمندان به هنر بسیار جذاب و هیجانانگیز است؛ بهطوری که میتواند قصد شما برای یک بازدید کوتاه را به حداقل یک نصفه روز تغییر دهد. با من در این مطلب از نابرو گشتی در موزه گالری دیدی بزنید تا بیشتر با جاهای دیدنی مازندران آشنا شویم.
تاریخچه موزه گالری دیدی
این موزه گالری را علی توسلی در زمینی به وسعت سههزار مترمربع بنا کرده است. او بیش از 50 سال پیش در روزگار جوانیاش از اصفهان به ساحل خزر رفت. علاقهاش به طبیعت زیبا و همچنین وجود پتانسیلهای ویژه گردشگری در آنجا، او را به فعالیتهایی نظیر احداث شهرکهای تفریحی-مسکونی رساند. او سالها از روی علاقه و عشق به هنر، به جمعآوری و نگهداری آثار هنری پرداخته است؛ به همین دلیل جای مجتمع فرهنگی هنری را در این قسمت از شمال کشور خالی دید.
در بهار سال 1395 مجموعه موزه گالری دیدی با هزینه شخصی علی توسلی تاسیس شد. او در مورد علت نامگذاری مجتمع میگوید قبلتر مجموعهای بهنام «دلکده» ساخته است که همه خیابانهای آن با «دل» شروع میشود. اینجا را هم از ابتدا «دلبر دلکده» نامید که ابتدای کلماتش به انگلیس «DD» میشود، از طرفی هم دیدی به معنای تماشا کردن است؛ بنابراین نام مجتمع را «دیدی» گذاشت.
ساختار و فضای مجموعه
ابتدای ورود به حیاط سرسبز و گلکاری شده مجموعه، یک سازه شیشهای هرمی شکل جلب توجه میکند. این سازه طراحی و جذابیت ویژهای دارد و کلکسیونی از چند ماشین بنز قدیمی را به نمایش گذاشته است.
به دلیل علاقه شخصی صاحب مجموعه، ماشینهای لوکس قدیمی خریداری شده و متعلق به ایشان هستند. بیرون از محوطه و در ورودی مجموعه، بالای پلکان مجسمهای از «مرد باران» است که احساس لطیفی دارد و گویی دعای باران میخواند.
موزه گالری دیدی سه طبقه دارد. در طبقه اول از کافه و غرفههای خرید از لباس و پوشاک مدرن و سنتی گرفته تا صنایعدستی، لوازم تزیینی و دکوراسیون خانه یافت میشود. طراحی فضا به گونهای است که بین غرفههای فروش لوازم، دیوار یا فاصلهای نیست و انواع آثار هنری و دستسازههای جذاب و دیدنی نیز در سرتاسر این فضا به چشم میخورد. معماری داخلی آن به نحوی است که گویی روح حاکم بر طبقات یکی است.
همه طبقات با پلکانی در مرکز و کنارههای هر طبقه به یکدیگر متصلاند و از هر طبقهای، طبقات دیگر نیز قابل مشاهده است. علاوهبر جاری بودن روح لطیف هنر در فضا، موزیک آرام و دلنشین پخش شده در سالنها، نحوه ورود نور و وجود آبنماهای درون سالن به شکلی است که احساس پویایی، نشاط و زندگی در همه فضای مجتمع جریان دارد.
در طبقه دوم بخش اصلی گالری وجود دارد که هزینه ورودی آن 15 هزار تومان است. این طبقه از چندین قسمت مختلف تشکیل شده که در آن بالغ بر 1800 اثر، از جمله صدها تابلوی نقاشی از هنرمندان معاصر ایرانی و خارجی، صدها تندیس جذاب و دیدنی و سایر آثار هنری قدیمی یا جدید ساخته شده از مواد دورریختنی و آهنآلات غیرقابل استفاده به نمایش گذاشته شده است. چیدمان تابلوها و آثار بهگونهای استکه به راحتی میتوان میان آثار حرکت کرد و غرق در جذابیت و زیبایی آنها شد و گذر زمان را حس نکرد.
نکته قابل توجه این است که بعضی از آثار و تابلوها، آثار دائمی و سایرین آثاری هستند که قیمتگذاری شده و به فروش میرسند؛ بنابراین نهتنها گام مهمی در جهت حمایت از آثار هنرمندان و اقتصاد هنر برداشته میشود، بلکه هر زمانی از این موزه گالری دیدن کنید، میتوانید آثار جدیدی درآن ببینید که این خود باعث جذابیت همیشگی آن میشود.
چیدمان آثار دستی و هنری ظاهری ساده اما معانی بسیاری دارد. برای هر اثری که برایتان جالب توجه بهنظر برسد، میتوانید از افراد راهنما در سالن بخواهید که اطلاعات کامل و توضیحات مربوط به آن را برایتان بازگو کنند.
در اینبخش از موزه گالری دیدی مجموعهها و رویدادهای هنری بسیاری مثل نمایشگاههای گروهی مجسمه، نقاشی و عکس و کارگاهها و ورکشاپهای مختلف هنری در طول سال از هنرمندان برجسته و مشهور کشور برگزار میشود. اینمکان همچنین سالنهای آمفیتئاتری دارد که بسیاری از جشنوارهها، سمینارها و ورکشاپها در آن برگزار میشوند.
در ورودی طبقه دوم کنار راهپلهها یک خانهکتاب زیبا نیز قرار دارد که محل فروش کتاب، لوازمالتحریر، آلبومهای موسیقی و لوازم فرهنگی-هنری و سرگرمی برای تمامی سنین است. در طبقه سوم مجتمع فرهنگی هنری دیدی رستورانی قرار دارد که از هر سو به دریا، شالیزار، کوه و جنگل مشرف است. این بنا به دلیل شیشهای بودن، سازه منظره بسیار دلانگیزی دارد و میتواند مکان مناسبی برای استراحت پس از بازدید از موزه باشد.
همه جاذبههای گفته شده، تنوع و تعداد آثار هنری به همراه معماری ویژه مجموعه باعث شده است که بسیاری از دیدی بهعنوان «موزه لوور» ایران یاد کنند. شاید اغراقآمیز بهنظر برسد؛ اما این میزان تنوع و زیبایی همیشگی در موزههای داخلی ایران نیز کمنظیر است. گفته میشود گاهی روزانه بیش از دوهزار نفر از موزه گالری دیدی بازدید میکنند. این نشاندهنده ظرفیت بالای این موزه گالری برای توسعه و جذب گردشگران و مسافران بسیاری است که در طول سال و تعطیلات به شمال کشور عزیزمان سفر میکنند.
راههای دسترسی
از شهر محمودآباد میتوانید تاکسیهایی که به سمت شهر نور میروند (و یا بالعکس) را سوار شوید و در کیلومتر 9 جاده در ایزدشهر، درست کنار مجتمع دیدی پیاده شوید. علاوهبر این، برای بازدیدکنندگانی که اتومبیل شخصی دارند، پارکینگ خصوصی با پرداخت مقداری هزینه درنظرگرفته شده است.
ارتباط با دیدی
این مجتمع در همه روزهای هفته از ساعت 10 صبح تا 23 پذیرای بازدیدکنندگان است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شمارههای 011-44580946 و 011-44580990 در ارتباط باشید. همچنین برای اطلاع از جزییات آثار و فعالیتها، نمایشگاهها، ورکشاپها و… میتوانید موزه گالری دیدی را در شبکههای اجتماعی زیر دنبالکنید:
کانال تلگرام: @ddmuseumgallery
تارنما: www.dd-center.com
صفحه اینستاگرام: @dd.center
جالب بود مرسی
همیشه همه جا پای یک اصفهانی و مدیریت عالی اش در میان است