
امامزاده محمد هلال بن علی؛ میعادگاه عاشقان
امروز در نابرو همراهمان باشید تا با امامزاده محمد هلال بن علی از جاهای دیدنی اصفهان بیشتر آشنا شویم.
آشنایی بیشتر با هلال بن علی
نام ایشان محمد اوسط و لقبشان هلال است. استفاده از این لقب به این سبب بوده که ایشان را مانند هلال ماه میدانستند. شبی که حضرت متولد میشوند، پدرشان میگوید: «شکر خدا که فرزندی به ما داده که رویش همچون ماه است.»
هلال بن علی در مدینه و در سال ۱۴ هجری قمری به دنیا آمدند. پدرشان علی بن ابیطالب و مادرشان امامه بوده است. امامه فرزند ابوالعاص و زینب بوده که زینب نیز یکی از دختران رسول خداست. بعد از شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، امام علی(ع) بهخاطر وصیت ایشان امامه را به عقد خود درآورد.
معماری و حالوهوای بنای هلال بن علی
بنای امامزاده بسیار ساده و بازسازی آن مربوط به دوران سلجوقی و صفوی است، اما زیارتگاهی که امروز میبینیم بعد از انقلاب به این شکل درآمده و در شهر آران و بیدگل قرار دارد. بنا گنبد پرشکوهی دارد و کاشیکاریهای زیبایی تزیینش کردهاند. همچنین چهار گلدسته دارد که آنها نیز پوشیده از کاشیهایی با رنگهای زیبا هستند.
جدای معنویت بنا که با حضور در صحن قلب و روح انسان آرامش عجیبی پیدا میکند، کاشیکاریها و معماری ایرانی هم به نمایش درآمدهاند. سقف حرم آینهکاریهایی دارد که نمیتوان نادیدهشان گرفت، چون بهظرافت و دقیق درست شدهاند.
امامزاده هلال بن علی حالوهوای معنوی و زیباییهای بصری زیادی دارد که چشم و روح آدمی را درگیر میکنند. هنرنمایی ایرانیها در معماری بنا مانند بناهای دیگر ایران بینظیر است و این نشاندهنده هنرطلبی ایرانیان است که نمایش هنرشان در آثار معنوی و آثار باستانی فرقی ندارد.
کاشیها با دقت کنار هم قرار گرفتهاند و چون بنا امامزاده است، روی برخی از کاشیها کلمات و عبارات قرآنی و اسلامی دیده میشود. رنگهای بهکاررفته در بنا زیبایی بصریاش را چند برابر کردهاند.
کتابخانهای در صحن وجود دارد که ۵۰۰ نسخه خطی و چاپ سنگی آن، موردتوجه و علاقه دانشپژوهان است.
این امامزاده حوضخانه، حیاط یا مهمانسرا، آبانبار، بقعه، بارگاه، سرویسبهداشتی و بوفه دارد و قدیمیترین بخش آن حرم و ایوان شمالی است.
اطراف این امامزاده جمعی از دانشمندان و فاضلان و عدهای از شهدای دفاع مقدس دفن شدهاند و هر پنجشنبه خانوادههای اهل قبور به دیدار رفتگان میآیند و خیرات میدهند. در روزهای ولادت و حتی عید نوروز هم خانواده شهدا بر سر مزار میآیند و زمان تحویل سال را در کنار عزیز ازدسترفتهشان جشن میگیرند.
عزاداریها
در محرم، مثل سراسر جهان اسلام، پرچم عاشقان امام حسین (ع) در آران و بیدگل هم بالا میرود. در روزهای محرم پرچم عزای امام حسین (ع) را در همهجای شهر آران و بیدگل میبینید. حتی آب حوض صحن هلال بن علی را هم قرمزرنگ میکنند تا میزان عشق خود را به امام بزرگوار شهید نشان دهند.
آران و بیدگل درحالحاضر بیش از ۱۲۰ هیات زنجیرزنی و سینهزنی دارد که در روز تاسوعا و عاشورای حسینی دستهدسته داخل صحن میآیند و بانظم سینه و زنجیر میزنند و این عزاداریها در شبکههای مختلف صداوسیما پخش میشود. شهرستان آران و بیدگل در شمالیترین نقطه استان اصفهان، پنجمین شهر مذهبی کشور و شهر نمونه قرآنی شناخته شده است.
در سالروز شهادت مولای موحدین بر اساس سنتی بهقدمت بیش از دو قرن، آران و بیدگل میزبان مردم هستند و تعداد زیادی از مومنان هرساله از شهر کاشان و شهرهای اطراف، مثل نوش آباد، سفیدشهر، ابوزید آباد، نطنز و بادرود و قم در امامزاده حاضر میشوند و برای سالار شهیدان عزاداری میکنند.
هیاتهای عزاداری طبل و دهل میزنند و نوحهسرایی میکنند و دستهها با شوری خاص سینه و زنجیر میزنند.
اگر عاشق فضای معنوی در روزهای تاسوعا و عاشورا هستید و میخواهید این عزاداری را پرشور ببینید و در حالوهوای معنوی آن غرق شوید، حتما در ماه محرم به آران و بیدگل سری بزنید.
لذت دیدار از آرامگاه
حضور در محلی که مردم عاشقانه و مشتاقانه در آن جمع میشوند، خالی از لطف نیست. هرروزه تعداد زیادی برای زیارت امام میآیند و دعای ورود را میخوانند و در صحن و کنار بارگاه مینشینند و قرآن و نمازشان را میخوانند. فضای بارگاه مانند تمام زیارتگاههای ایران جذاب است و مردم اعتقاد دارند که حاجتشان را میتوانند از امام بگیرند و دعا میکنند و خواستههایشان را میگویند. در این فضا آدم دلش میخواهد ساعتها کنار حرم یا کنار صحن بنشیند و در دلش با خدای خویش درددل و خودش را خالی کند. بعضی شبها نماز جماعت با حضور تعداد زیادی از مردم در صحن زیارتگاه برگزار میشود که گاهی از شبکههای تلوزیون پخش میشود و بعد از نماز هم سخنرانی مختصری برگزار میشود.