
گردش در طبیعت دشت میشان همدان
هگمتانه، پایتخت دیروز ایرانزمین از شهرهای زیبا و قدیمی ایران است. این شهر در دامنه کوه بسیار زیبای الوند و قرار دارد و میتوان آن را در شمار یکی از کهنترین شهرهای جهان به حساب آورد. تا آنجا که همدان را پایتخت تاریخ و تمدن ایران نامگذاری کردهاند. از دیدنیهای تاریخی و طبیعی این شهر، میتوان به مجموعه تفریحی و گردشگری گنجنامه، کوه الوند، دشت میشان، آرامگاه ابوعلیسینا، آرامگاه باباطاهرعریان و… اشاره کرد. در این مقاله از نابرو قصد دارم درباره دشت میشان از جاهای دیدنی همدان سخن بگویم. از همراهی شما عزیزان بسیار خرسند خواهم شد.
مسیر رسیدن به دشت میشان
در ابتدای سخن مسیر را از دشت میشان که پر از قشنگیهای طبیعت است، آغاز میکنم. در 18کیلومتری جنوب همدان بهسمت مجموعه تفریحی گردشگری گنجنامه و الوندکوه که حرکت کنید، با استفاده از تابلوهای راهنما وارد پارکینگ این مجموعه میشوید.
در ادامه مسیر و نزدیک انتهای پارکینگ گنجنامه، مسیر کتیبههای تاریخی را میبینید. البته جاذبههای گنجنامه تنها به کتیبههای آن ختم نمیشود. از دیگر امکانات مجموعه میتوان به دیواره سنگنوردی، سکوی بانجی جامپینگ، پیست اسکی و سورتمه، سالن بولینگ و… را نام برد.
پساز اینکه از دیدنیهای گنجنامه گذشتید، دو راه دارید: یا از مسیر پیادهرو میتوانید بهسمت میشان بروید که میبایست یک ساعتی را در شیب زیبای دامنه الوند از کنار دره کیوارستان و زیر خط تلهکابین کوهپیمایی کنید تا به دشت باصفای میشان برسید، یا راه دوم اینکه با استفاده از تلهکابین بهراحتی به دشت میشان میرسید.
تله کابین دشت میشان
تله کابین میدان میشان که البته به تله کابین گنجنامه نیز معروف است، در انتهای دره عباسآباد، در همسایگی گنجنامه، واقع شدهاست. تأسیس این تله کابین از سال 1378 آغاز شده و در سال 1388 بهطور رسمی کار خود را آغاز کردهاست.
درحالحاضر این تله امکاناتی چون صندلیهای چرمی و پذیرایی داخل کابین دارد. در وضعیت آبوهوایی مساعد این تله کابین در حدود 18 دقیقه مسیر خود تا دشت میشان را طی میکند و در وضعیت نامساعد و وجود بادهای خفیف این زمان افزایش مییابد. البته اگر سرعت باد زیاد شود، تعطیل میشود. پس اگر در برنامه خود دیدن دشت میشان را از طریق تله کابین گنجاندهاید، یادتان باشد از قبل و از طریق تلفن مجموعه، از مساعد بودن وضعیت جوی و باز بودن تله کابین مطمئن شوید.
استفاده از این تله کابین همهروزه امکانپذیر است. شنبه تا چهارشنبه زمان فعالیت تله کابین از ساعت 9 صبح الی 8 شب، پنجشنبهها 9 صبح تا ساعت 10 شب و درنهایت در روزهای جمعه و ایام تعطیل، بهویژه ایام نوروز، از ساعت 6 صبح الی 11 شب خواهد بود.
مسافران هنگام استفاده از تله کابین زیر پای خود با مسیر و دشت زیبای میشان که به دره کیوارستان معروف است، مواجه میشوند. مسیری مملو از چمنزارهای دلچسب در آغوش سنگ و صخرههای سرسخت و درختان سرسبز در فصل بهار و نیز گلهای زردی که اهالی همدان از آن در تهیه مرباهای خوشمزه استفاده میکنند. اردوگاه آموزش و پرورش نیز در ابتدای دره کیوارستان در همین مسیر قراردارد.
امکانات و دیدنیهای اطراف تلهکابین
اطراف ایستگاه چند رستوران، کافه، سفرهخانه و مجموعههای تفریحی برای مسافران و گردشگران وجود دارد و این منطقه در روزهای تعطیل پذیرای صدها نفر از اهالی همدان، گردشگران و مسافران است. هوای پاکیزه این منطقه و اکسیژن خالص آن روح آدمی را نوازش میدهد و نویدبخش آرامش دلنشینی خواهد بود. دورنمای همدان و مناطق زیبای اطراف آن تا دوردستها زیر پایتان است.
ازاینرو بسیاری از خانوادههای شهر همدان در روزهای تعطیل این مکان را برای ورزش، تفریح و گردش انتخاب میکنند. در پهنه دشت و در مجاورت ایستگاه، سیاهچادرهای عشایر این منطقه خودنمایی میکنند که پیشنهاد میشود اگر وقت دارید، بدون تردید سری به آنها بزنید که خالی از لطف نخواهدبود.
پناهگاه دشت میشان
کمی پایینتر از سرویسهای بهداشتی به سمت غرب و در همان نزدیکی ایستگاه کمی که در راهِ مالرو که قدم بزنید، به پناهگاهی معروف به پناهگاه دشت میشان خواهید رسید.
این پناهگاه محل استراحت اول و شبمانی کوهنوردان قله الوند و قله کلاغلان است که در فصول سرد و بهخصوص زمستان برای کوهنوردان نقشی حیاتی دارد. کوهنوردانی که از نقاط دور و نزدیک ایران به همدان و الوندکوه آمدهاند.
امکانات رفاهی پناهگاه دشت
این پناهگاه مجهز به سالن بزرگی به همراه میز و صندلیهای فراوان است و بوفه که یک سمت آن برای سفارش غذاهایی چون عدسی و آش و املت و نیمروست و سماوری بزرگ برای پذیرای با چایی تازهدم و قهوه و نسکافه مهیا شده است. سمت دیگر یخچال حاوی نوشیدنیهای خنک و خوراکی و تنقلات مانند بیسکوییت، شکلات، تخمه و… بهچشم میخورد. داخل این سالن دری به یک ایوان بزرگ باز میشود که در آن میتوان از منظره بدیع و زیبای دشت میشان نهایت لذت را برد. شبهنگام این ایوان با چراغهای روشن جلوه خاص و زیبایی به خود میگیرد.
نمازخانه این پناهگاه در طبقه بالای بوفه واقع شدهاست. در مجاورت نمازخانه خوابگاه آقایان برای اسکان و روبهروی نمازخانه روشویی برای شستن دست و صورت و وضو قراردارد. سالنهای خوابگاه آقایان با ظرفیت 30 تا 40 نفر بهصورت عمومی است. همچنین خوابگاه بانوان نیز با ظرفیت ۱۰ تا ۱۵ نفر نیز بهصورت عمومی در دسترس است. زمان استفاده از خوابگاه منحصر به ساعت 10:30 شب به بعد است و پیشاز این ساعت امکان استفاده وجود ندارد.
پناهگاه زیر نظر فدراسیون کوهنوردی اداره میشود و در تمامی فصول سال پذیرای مهمانان و کوهنوردان است. استفاده این عزیزان از امکانات پناهگاه رایگان و خوابگاه نیز با هزینه اندک میسر است. سرویسهای بهداشتی خارج از ساختمان و در بالادست آن است. در این پناهگاه علاوهبر اسکان و خدمات رستوران، کافه و بوفه فروشگاه مواد غذایی و انواع ملزومات ضروری کوهنوردان نیز دایر است.
کنار ساختمان پناهگاه چند ساختمان دیگر نیز وجود دارد که مربوط به محیطزیست، فدراسیون کوهنوردی و ارگانهای دیگر همدان است.
چشمه آب دشت میشان
چشمه آب دشت میشان با آبی گورا، خنک و دلپذیر خودنمایی میکند که بهصورت دائمی در همه فصول سال آب آن جاری و قابل دسترس است. اندکی بالاتر از پناهگاه اول بهسمت قله الوند که بالاتر بروید، پناهگاه قدیمی و کوچکتری میان درختان خواهید دید که فضای آرام و بینظیری برای استراحت گردشگران و کوهنوران فراهم آورده است. مسیر صعود بهسمت دشت تخت نادر، پناهگاه دوم، قلههای الوند، کلاغلان، دائم برف، قزلارسلان و… نیز از کنار همین پناهگاه میگذرد.
اگر شما هم از مسیر دشت میشان عبور کرده و از حضور در آن تجربهای دارید، آن را با ما در نابرو به اشتراک بگذارید.