
خانه موزه دکتر حسابی تهران؛ مامن آرامش مرد بزرگ ایران
زندگی مشاهیر همیشه مورد توجه مردم بوده است. مردم علاقه دارند درمورد سبک زندگیشان و کارهایی که کردهاند، بیشتر بدانند و با آنها آشنا شوند. یکی از راههای بهتر شناختن مشاهیر، کنار مطالعه زندگینامه و آثارشان، بازدید از خانه موزههاست. خانه موزه محل زندگی افراد بزرگ و مشاهیر است که بعد از مرگشان، به محلی برای بهنمایشگذاشتن وسایل زندگی، آثار و شیوه زندگیشان تبدیل میشود. با من به یکی از خانه موزهها که به یک شخصیت بزرگ علمی ایرانی تعلق دارد، سر بزنید. امروز به موزه دکتر حسابی خواهیم رفت تا هم با شخصیتشان بیشتر آشنا شویم و هم قسمتهای مختلف این جاذبه گردشگری تهران را بهتر بشناسیم. پس با من در نابرو همراه شوید.
چند سطر درباره محمود حسابی
دکتر محمود حسابی فیزیکدان برجسته ایرانی و بنیانگذار فیزیک دانشگاهی در ایران است. این شخصیت بزرگ علمی در طول زندگی خود افتخارات ملی و بینالمللی زیادی کسب کرده و کارهای بزرگی انجام داده است. دکتر حسابی، پدر علم فیزیک ایران، از شاگردان انیشتین بودهاند. ایشان آثار برجسته و زیادی در علم فیزیک ارائه داده و نقش بسیاری در فیزیک ایران داشتهاند. ایشان سرانجام در سال ۱۳۷۱ از دنیا رفتند.
ساختمانی هشتادوچندساله
بعد از فوت دکتر حسابی، خانه شخصیشان به موزه تبدیل شد. این موزه از سال ۱۳۷۲ افتتاح شد و در آن وسایل شخصی، دستنوشتهها، مدارک علمی، تقدیرنامهها و نشانهای مختلف و عکسهای قدیمی ایشان به نمایش گذاشته شده است.
موزه دکتر حسابی در تهران، محله تجریش، خیابان مقصود بیک قرار دارد. بنای موزه که در گذشته منزل شخصیشان بوده است، ساختمانی سهطبقه است و قدمت آن به دوره پهلوی برمیگردد. این بنا در سال ۱۳۱۰ ساخته شده است.
زیربنای این بنای هشتادواندیساله حدود ۴۰۰۰ متر است و معماری روسی بهنام ویکتور آن را ساخته است. موزه در طبقه سوم این بنا قرار دارد. موزه دکتر حسابی در دو بخش فرهنگی و علمی فعالیت دارد و مدیریت آن در حال حاضر برعهدهی پسر دکتر حسابی، یعنی آقای ایرج حسابی است.
در ورودی موزه، رنگ سبز زیبایی دارد و روی سردر آن، این شعر زیبا از سعدی کاشیکاری شده است:
به جان زندهدلان سعدیا که ملک وجود نیرزد آنکه وجودی ز خود بیازارند
روی دیوارهای آجری بیرون موزه دکتر حسابی، بنرهای مرتبط به دکتر حسابی و موزه را میبینید. وقتی وارد حیاط موزه میشوید، باید از نگهبانی بلیت تهیه کنید و بعد میتوانید با آسانسور، به محل موزه در طبقه سوم بروید. حیاط خانه سنگفرش شده و پراز درختان و گیاهان مختلفی است که حالوهوای خاصی به آن دادهاند؛ باغی زیبا است که صدای پرندگان در آن شنیده میشود و آرامش خاصی دارد.
در حیاط مجسمهای از دکتر حسابی قرار دارد که زیر آن بهطور خلاصه، زندگینامهشان را توضیح داده است. پیشنهاد میکنم قبل از بازدید موزه، آن را مطالعه کنید تا با دید بازتری به تماشای آثار داخل موزه بروید. دکتر حسابی بهدلیل علاقهای که به پرندگان و گیاهان داشتند، بخشی از باغ داخل حیاط را به نگهداری انواع مختلف گیاهان و پرندگان اختصاص داده بودند. در قسمت دیگری از حیاط که پارکینگ خانه است، ماشین شخصی دکتر حسابی و ماشین پسرشان آقای دکتر ایرج حسابی قرار دارد که دیدن آنها هم جالب است.
خانهای انگیزهبخش
بعد از رفتن به طبقه سوم ساختمان، به بخش اصلی موزه دکتر حسابی میرسید. داخل موزه یک راهنما حضور دارد که اگر مایل بودید، با جزییات درمورد اشیای داخل موزه، برایتان توضیح میدهد. پیشنهاد میکنم حتما از این امکان استفاده کنید؛ چون اطلاعات جالبی نصیبتان خواهد شد.
از وسایل دکتر حسابی، هرآنچه فکر کنید، داخل موزه نگهداری میشود: از لباسهای فرم دانشگاه گرفته تا عینکهایشان برای مطالعه. همچنین ابزارهای مختلف مهندسی که ایشان استفاده میکردند و وسایل بازی که خودشان برای خانه ساخته بودند تا مهمانانشان را سرگرم کنند نیز، در آنجا قرار دارند.
موضوعی که در تماشای موزه به چشم میآید، به تصویر کشیده شدن جبنههای مختلف زندگی این شخصیت علمی است؛ بهگونهای که انسان را به تفکر درباره قابلیتهای خود وامیدارد تا در زندگی بیشتر تلاش کند. برای مثال در بخشی از وسایل موزه میبینید ایشان در سنین بالا یادگیری زبان آلمانی را آغاز و پیگیری کردند. دیدن این موضوع بهنوعی انگیزهبخش است.
بهطورکلی اگر علاقمندید با زندگی این شخصیت بزرگ ایرانی بیشتر آشنا شوید، بازدید از این موزه را به شما پیشنهاد میکنم. در نزدیکی این موزه، باغ موزه هنر ایرانی نیز قرار دارد که بازدید از آن هم خالیازلطف نیست.
زمان بازدید
زمان بازدید از موزه دکتر حسابی، شنبه تا پنجشنبه، از ساعت ۱۴ و روزهای جمعه، ساعت ۱۰:۳۰ آغاز میشود. اما باتوجهبه اینکه ممکن است ساعتها تغییر کنند، برای اطمینان بیشتر میتوانید قبل از رفتن تماس بگیرید. هزینه بلیت برای هر نفر ۴۰۰۰ تومان است که میتوانید از دفتر نگهداری موزه، بهصورت حضوری تهیه کنید.
آدرس: تهران، تجریش، خیابان مقصودبیک، خیابان دکتر پروفسور حسابی، پلاک هشت.
تلفن تماس: ۰۲۱۲۲۲۳۱۶۷۶