
جاهای دیدنی مهاباد؛ سفر به منطقه کردنشین آذربایجان
استان آذربایجان غربی از مناطق دیدنی ایران، با فرهنگی غنی، و پر از دیدنیهای تاریخی و طبیعی است. در بسیاری از شهرهای این استان، جاذبههای گردشگری مهم ایران جا خوش کردهاند و سفر به هریک از این شهرها، فراموشنشدنی خواهد بود. جاهای دیدنی مهاباد پتانسیل بالایی در رونق صنعت گردشگری استان آذربایجان غربی ایران دارد و نابرو در این مطلب سری به این شهر کُردنشین زده و از دیدنیهای آن برای شما گفته است. با نابرو، تجربه ناب گردشگری، همسفر شوید تا در مکانهای دیدنی مهاباد ماجراجویی کنیم.
1- غار سهولان
غار سهولان با دو بخش خشک و آبی، از جاهای دیدنی مهاباد است و یکی از شگفتانگیزترین پدیدههای طبیعی استان آذربایجان غربی محسوب میشود. غار سهولان در روستای همنام خودش، مابین بوکان و مهاباد واقع شده است. بوکان در جنوب شرقی آن با 30 کیلومتر فاصله و مهاباد در شمال غربی آن با 43 کیلومتر فاصله جا خوش کردهاند. از اندازه ارتفاع سقف این غار شگفتزده خواهید شد و جالب است بدانید که بلندی آن در بعضی از نقاط نسبت به سطح آب، به 50 متر هم میرسد. بستر آبی غار سهولان بسیار عمیق است و در نقاط مختلف، میزان عمق آن متغیر است، اما بهطور میانگین عمق دریاچه در این غار 20 متر است و حداکثر میزان آن نیز در بعضی از حوضچهها نزدیک به 50 متر است.
به دلیل لانههای متعدد پرنده در غار سهولان، نام دیگر آن در میان محلیها «لانه کبوتر» است و شنیدن صدای بال زدن کبوتران و خفاشها در این غار، به جذابیت و رازآلودی آن افزوده است. آویز قندیلها، سنگهای آهکی و خزههای سبزرنگ، این غار را تزیین کردهاند. گشتوگذار در غار آبی سهولان در فصول سرد سال به دلیل کاهش زیاد دما، تقریبا غیرممکن است و نیمه اول سال بهترین زمان سفر به این جاذبه است. در روزهای گرم تابستان میتوانید از اختلاف دمای غار سهولان با محیط بیرون لذت ببرید و در فضایی خنک، روی جریان زلال آب در دل کوه قایقسواری کنید و در فضای مرموز غار ماجراجویی کنید.
آدرس: 43 کیلومتری جنوب شرقی مهاباد، جاده مهاباد به بوکان، بعد از روستای عیسی کند، جاده منتهی به غار
2- دخمه سنگی فخریگاه
مهاباد سرزمین جاذبههای تاریخی و طبیعی است و مقصدی جذاب برای سفرتان خواهد بود. از میان این جاذبههای تماشایی، گور دخمه سنگی فخریگاه یا به عبارتی فقرهگاه، بسیار منحصربهفرد است. دخمه سنگی فخریگاه در بالای کوه، حوالی روستای «اگریقاش» و در 13 کیلومتری شمال شرقی مهاباد واقع شده است. نام این بنای باستانی در زبان کردی «فقرهقا» است و گفته میشود که قدمت آن به زمان مادها و هزاره اول قبل از میلاد برمیگردد.
این دخمه از رازآلودترین جاهای دیدنی مهاباد است و داخل آن سه گور خالی کشف شده است و در نمای بیرونی آن دو ستون سنگی و در فضای داخلی آن نیز دو ستون دیگر دیده میشود. فضای داخلی این آرامگاه شبیه به یک ایوان است و قبرها با عمقی نزدیک به 50 سانتیمتر در این آرامگاه کنار هم قرار گرفتهاند. هنر حجاری در معماری این بنای سنگی دو طبقه، نشان از تاریخ مادها دارد و بسیاری از تاریخشناسان معتقدند این بنا آرامگاه اولین پادشاه مادها بوده است. گوردخمه فقرهگاه به دلیل غنای باستانی خود، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
بهار بهترین زمان سفر به این منطقه است و رنگ سبز طبیعت در تمام کوهستان دیده میشود. بنابراین برای لذت از چشمانداز با طراوت این منطقه از مهاباد، پیشنهاد میکنیم در بهار به دیدن این گور سنگی بروید.
آدرس: 13 کیلومتری شمال شرق مهاباد، جاده مهاباد به میاندوآب، بعد از روستای اگریقاش
3- حمام میرزا رسول
در بسیاری از شهرهای ایران میتوانید بنای کهن حمامهای سنتی ایران را پیدا کنید که امروزه به جاذبههای گردشگری تبدیل شدهاند. حمام میزرا رسول یکی دیگر از جاهای دیدنی مهاباد است که از تاریخ و فرهنگ باستانی ایران میگوید. این حمام در ضلع شرقی خیابان سید نظام واقع شده است و زیبایی تاریخی جذابی به این منطقه از مهاباد بخشیده است. از نکتههای جالب توجه معماری حمام میرزا رسول، وجود دو گنبد با اندازههای متفاوت در بالای بنا است.
نورگیرهای حمام نیز روی این گنبدها قرار دارند. بنای حمام تزئیات قابل توجهی ندارد و تنها میشود به قسمتهای آجری آن اشاره کرد که گفته میشود در دوران قاجار به آن اضافه شده است. البته در حین مرمتهای انجام شده، کاشیهای فیروزهای نیز در نمای آن استفاده شده است.
امروزه حمام میرزا رسول به موزه مردمشناسی تبدیل شده و در گوشهوکنار آن ماکتهایی از زنان و مردان کُردزبان با لباسهای سنتی و رنگارنگ خواهید دید. در بخشهای مختلف این موزه میتوانید ابزار زندگی مردمان گذشته را از نزدیک ببینید و با رسوم و فرهنگهای جالب آنها آشنا شوید.
آدرس: میدان چوارچرا (چهار چراغ)، خیابان طالقانی شرقی، ضلع شرقی خیابان سید نظام
نشان دادن مکان روی نقشه
4- پارک ملت
یکی از بزرگترین بوستانهای مهاباد، پارک ملت است که با نام «باغ میکائیل» هم شناخته میشود و نزدیک به سد مهاباد واقع شده است. درختان خوشقدوقامت این پارک از جاهای دیدنی مهاباد است و در چهار فصل سال، منظرهای زیبا پدید میآورند تا باغ میکائیل به یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری شهر تبدیل شود. جریان آب خروجی از سد مهاباد، رودخانهای دلچسب را در حاشیه پارک پدید آورده و پلی روی آن ساخته شده است.
در بعضی از قسمتهای این رودخانه، نیمکتهایی تعبیه شده تا در طبیعت بینظیر مهاباد خلوت کنید. علاوه بر نیمکتها میتوانید از فضای آلاچیقها استفاده کنید و یک تفریح خانوادگی یا دوستانه را در هوای پر اکسیژن باغ تجربه کنید. از دیگر امکانات این باغ میتوان به وسایل بازی کودکان و غرفههای خوراکیهای مختلف و محلی اشاره کرد.
آدرس: فلکه چهار یار نبی، جاده مهاباد به پیراشهر
نشان دادن مکان روی نقشه
5- تالاب بین المللی کانی برازان
یکی دیگر از جاهای دیدنی مهاباد که پیشنهاد میکنیم در طول سفرتان، حتما به سراغش بروید، تالاب بین المللی کانی برازان است. تالاب کانی برازان در 36 کیلومتری شمال مهاباد و جنوب دریاچه ارومیه واقع شده و حیات آن به روخانه جاری شده از سد مهاباد وابسته است. مقصد این رودخانه پس از تامین آب تالاب، دریاچه ارومیه است.
تالاب بین المللی کانی برازان با مساحتی بیش از 900 هکتار، مهد انواع پرندگان است و به همین دلیل این مجموعه بهعنوان نخستین سایت پرندهنگری در ایران شناخته میشود. این تالاب با بستر آبی و نیزارهای بلندقامت خود پذیرای بسیاری از پرندگان مهاجر، آبزی و کنار آبزی است. اردک سرسفید، اردک مرمری، اردک بلوطی، پلیکان سفید، قو، فلامینگو، باکلان کوچک، حواصیل خاکستری و… از پرندگانی هستند که این تالاب را زیبا کردهاند.
آدرس: جاده ارومیه به میاندوآب، کمربندی دارلک، حاشیه رودخانه مهاباد، بعد از روستای قره داغ
6- دریاچه و سد مهاباد
سد مهاباد یکی از بزرگترین سدهای استان آذربایجان غربی است و در غرب باغ میکائیل واقع شده است. این سد یکی از 10 سد پرآب و معروف ایران است و به واسطه این سد، دریاچه آبی زیبایی نیز در این منطقه وجود دارد. دریاچه این سد در حاشیه جاده مهاباد به سمت سردشت و پیرانشهر گسترده شده است و یکی از جاذبههای گردشگری مهاباد محسوب میشود. ماهی کپور در این دریاچه بهوفور یافت میشود و به همین دلیل برای عاشقان تفریح آرامشبخش ماهیگیری، دریاچه مهاباد مقصد مناسبی خواهد بود.
سد مهاباد در داخل شهر واقع شده و علاوه بر پارک ملت جاذبههای گردشگری بسیاری در اطراف آن وجود دارد. جزیره گردشگری سد، روستای قاضی آباد و تافه دار یا همان تک درخت از جاهای دیدنی اطراف سد و دریاچه مهاباد هستند. تک درخت که در زبان کردی به تافه دار شناخته میشود، کهنترین درخت مهاباد است که در حوالی سد شهر به حیات خود ادامه میدهد.
آدرس: فلکه چهار یار نبی، جاده مهاباد به پیرانشهر، بعد از پارک ملت
بهار فرصت خوبی است تا سری به مناطق گردشگری در غرب ایران بزنیم و با فرهنگ و تاریخ این مناطق آشنا شویم. ایران سرزمین اقلیمها و فرهنگهای رنگارنگ است و شناخت هریک از آنها به تجربه شیرینی در زندگی تبدیل خواهد شد. پیش از آغاز سال نو، برای سفر به جاهای دیدنی مهاباد در بهار امسال برنامهریزی کنید و از شهرهای اطراف آن نیز غافل نشوید. در مجله گردشگری نابرو میتوانید با دیگر شهرهای استان آذربایجان غربی آشنا شوید. امیدواریم سفر جذابی به هریک از نقاط جغرافیای ایران داشته باشید.
سلام خانم میرسلطانی نویسنده این مطلب
خوب بود به اسم اصیل و ترکی مهاباد یعنی ( سویوق بولاغ ) یعنی چشمه سرد هم اشاره ای میکردین !!!
مهاباد ( سویوق بولاغ ) کلا کرد نیست ترک های زیادی در مهاباد زندگی میکنن.مغازه های با اسامی و برند های ترکی و غذاخوری های آذربایجانی مهاباد و هیات ها و دسته های آذربایجانی شهر مهاباد در ایام محرم خودش دلیل بر این موضوع هستش. دسته های عزاداری ترک های مهاباد کل خیابان های مهاباد رو در بر میگره !!!
خیلی از روستاهای اطراف مهاباد ترک هستن و اسامی ترکی هم دارن پس خواهشا تحریف نکنید.و واقعیت ها رو بنویسید.
بیخودی حرف درنیار و دست بردارین پانترکها. مهاباد صد در صد کورده و یه دونه ترک هم نداره. چهار تا سرباز تو پادگان رو شهروند حساب نکن رجب اردوغان!
سی سالە تو مهاباد زندگی میکنم جز چن تا سرباز آذری چیزی ندیدم