
پل سنگی خضری خراسان جنوبی؛ قابعکس طبیعت
بعضی از جاذبههای طبیعی آن قدر زیبا و فریبنده هستند که ممکن است برای دیدنشان وقت بگذاریم و از راهی خیلی دور عازم شویم و روزها راه بپیماییم، تنها و تنها برای اینکه حس بودن در آن جاذبه را تجربه کنیم. پل خضری هم یکی از همین جاذبههای منحصربهفرد در خراسان جنوبی است که هرساله عکاسان و طبیعتگردان زیادی را به خود جلب میکند. پل سنگی خضری ترکیبی است دلربا از تاریخ و طبیعت؛ چشماندازی منحصربهفرد که شاید نمونهاش را کمتر دیده باشید. با ما در نابرو همراه باشید تا با این جاذبه دلفریب یکی از جاذبه های دیدنی تهران بیشتر آشنا شویم.
معرفی پل سنگی خضری
مردم محلی به این پل سنگی، «غار پارس» هم میگویند و برخی بر این باورند که زلزله سال ۱۳۴۷ که آسیبهای زیادی به همراه داشت، روی این غار هم تاثیر گذاشته و در اثر فروریختن سقف غار پارس چنین شکل زیبایی پدید آمده است؛ باقیماندههای سقف هم بهعلت شیب زیاد، به پایین کوه منتقل شدهاند.
واژه «پارس» از شهر پارس گرفته شده است که از شهرهای دوره ساسانی بوده است و پس از اسلام هم وجود داشته است.
دسترسی به پل سنگی خضری
برای رسیدن به این غار باید از جادهای ناهموار و از داخل باغهای روستا عبور کنید، سپس به جادهای کوهستانی میرسید و پس از چند دقیقه رانندگی، خودروی خود را در فاصلهای اندک از کوهی پارک میکنید که غار در آن قرار گرفته است و باقی مسیر را پیاده میروید.
در این نقطه غار را از دور خواهید دید. مسیر تقریبا مشخص است و میتوانید از پاکوبها استفاده کنید تا به غار برسید. این صعود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بسته به سرعت شما زمان میبرد.
اگر خوششانس باشید و کسی بالای کوه و پای غار نباشد، با شنیدن صدای آواز پرندهها حس خواهید کرد که وارد بهشت شدهاید.
رفتوآمد در این مسیر برای پرندگانی که از فضای غار استفاده میکنند، مزاحمت ایجاد میکند اما نمیتوان منکر این شد که وقتی صدای پایی میشنوند و از داخل غار به بیرون پر میزنند، چه تصویر زیبایی خلق میکنند.
زیباییهای مسیر پل سنگی خضری
تا وقتی که در حال بالارفتن از کوه هستید، متوجه زیبایی و ابهت این پل شگفتانگیز نخواهید شد. تنها هنگامی که به کوه پشت کنید و طبیعت را از داخل قاب پل سنگی خضری ببینید، مسحور زیباییاش خواهید شد.
منظره آنقدر زیباست که میتوانید ساعتها بنشینید و تماشایش کنید و از شعف آواز بخوانید. میتوانید در قسمتهای مختلف و زاویههای گوناگون عکاسی کنید؛ البته باید مراقب باشید، رفتن روی پل کار بسیار خطرناکی است بهخصوص برای کودکان.
ورود به غار پارس یا کوه سنگی خضری
اگر به گوشه و کنار چشم بیندازید، قسمتهای دیگری را هم خواهید دید که بر جذابیت این جاذبه میافزایند. سمت چپ دهانه غار پارس، فضای دیگری هم هست که دهلیزهای فرعی دارد و بسیار وسیع است.
ارتفاع نخستین تالار حدود هشت متر است و سقفی بهشکل خرپشته دارد. جالب است که در طول تاریخ از این قسمت استفاده میشده است و میتوان آثاری از یک حوضچه را در آن دید که از ساروج و سنگ و آجر ساخته شده است.
در حال حاضر (سال ۹۸) روی حوضچه تا حد زیادی با خاک و سنگ پوشیده شده است و بخش کمی از آن دیده میشود.
اگر ۲۰ متر داخل غار پیش بروید، دهانهای کوچکتر هم وجود دارد که به دهلیزی تاریخی ختم میشود که آثار زیادی از گذشته، از دوره ماقبلتاریخ تا دوره سلجوقی، در آن پیدا میشود.
در واقع از همین چند مورد میتوان فهمید این پل زیبای طبیعت چه داستانهای کشفنشدهای در دل خود دارد که در انتظار کشف و بررسی هستند. شاید در دیگر قسمتهای کوه هم چنین فضاهای شگفتانگیزی وجود داشته باشند که ما از آنها بیخبریم.
دو قسمت مختلف برای نشستن و استراحت در پای غار وجود دارد. رسیدن به اولی سادهتر است، اما رسیدن به قسمت دوم کمی دشوارتر است چون بالاتر است، با این حال به تجهیزات کوهنوردی نیاز ندارد. در هر دو قسمت میتوانید استراحت کنید و از تماشای طبیعت لذت ببرید.
پل خضری کجاست؟
پل سنگی خضری یا غار پارس (پارسان) در استان خراسان جنوبی، بین گناباد و قاین، در دشت بیاض و در فاصله دوکیلومتری شمال شرق روستای ثغوری قرار گرفته است. فاصله این جاذبه از قاین ۶۲ کیلومتر، از شهر خضری ۱۲ کیلومتر و از شهر بیرجند ۱۶۳ کیلومتر است.
برای رسیدن به این منطقه هم میتوانید تا نزدیکترین شهر با هواپیما یا قطار بروید و از آن جا راهی دشت بیاض شوید یا اینکه از خودروی شخصی یا اتوبوس استفاده کنید. استفاده از خودروی شخصی یا تورهای گردشگری، راحتتر و کمهزینهتر خواهد بود.
نکات احتیاطی در بازدید از پل خضری
مسیر رسیدن به پای کوه در حال حاضر (سال ۹۸) هیچگونه روشنایی ندارد پس اگر از مردم محلی نیستید و به مسیر آشنایی ندارید، یا پیش از تاریکی هوا از این منطقه خارج شوید یا مسیر رفت را بهخوبی به خاطر بسپارید که در برگشت دچار سردرگمی نشوید، چون در قسمتی از مسیر (ابتدای تلاقی جاده و روستا) جادهای مشخص وجود ندارد و پیداکردن راه اصلی ممکن است زمان زیادی از شما بگیرد.
هنگام بازدید از غار هم مراقب باشید، شیب کف غار بسیار زیاد است و به راحتی ممکن است منجر به حادثه شود یا اینکه کسی ندانسته سنگی به پایین پرت کند. همچنین هنگام رفتن روی پل بسیار مراقب باشید.
امکانات نزدیک پل خضری
در نزدیکی این غار هیچگونه امکانات خاصی وجود ندارد، بنابراین حتما داروهای شخصی و مقدار کافی آب و خوراکی به همراه داشته باشید.
بههمراهداشتن عینک آفتابی، کلاه و کرم ضد آفتاب هم توصیه میشود. با توجه به نکاتی که درباره مسیر تاریک رسیدن به غار گفته شد، بهتر است هدلایت یا چراغ قوه هم به همراه داشته باشید.
تجهیزات موردنیاز برای بازدید
شما میتوانید بدون تجهیزات خاص خود را تا پای غار برسانید، اما بهتر است حتما از کفش مناسب طبیعتگردی استفاده کنید تا هنگام بالارفتن اذیت نشوید.
اقامت نزدیک پل خضری
میتوانید با مشورت مردم محلی در قسمت مناسبی اردو بزنید یا از اقامتگاههای بومگردی و هتلهای گردشگری شهرهای اطراف استفاده کنید که آماده پذیرایی از مسافران و گردشگران هستند.