
روستای کن و سولقان تهران؛ طبیعت گردی در شمالغرب پایتخت
کن و سولقان درواقع نام دو روستا در شمالغربی تهران است که معمولا اسمهایشان باهم به کار برده میشوند و آنها را با نام کن سولقان یا کن سولوقون میشناسند. ازنظر تقسیمات کشوری، شهرستان تهران مرکز استان تهران قرار دارد و به سه بخش مرکزی، کن و آفتاب تقسیم میشود. کن جزوی از شهرداری منطقه پنج تهران است. این روستا در دامنه کوه و بهصورت متراکم مستقر است. برای آشنایی بیشتر با روستای کن و سولقان از دیدنی های تهران مطلب من را در نابرو بخوانید.
دروازههای روستای کن و سولقان
این روزها از روستای کن و سولقان بزرگ جز یک روستای دور و مهجور چیزی باقی نمانده است. زمانی تهران بهدوراز این عظمت امروزی، به دو بخش شمیرانات و کن تقسیم میشد. این روستای متروک و مهجور امروز برای بخش عظیمی از تهرانیهای آن زمان، دروازه ورود به تمدن و آبادی به شمار میرفت.
مظهر این آبادی ازسمت غرب، یعنی روستاهای سولقان، کیگا، کشار و… و ورودی شمال غرب کن یعنی «دروازه امامزاده محمد» بود. در میدانچه دروازه محمد چند درخت و رودخانه و قهوهخانه وجود داشت و مسافران و تجار را میرساند به اولین آبادی که به شهر وصل میشد. در جنوب آن نیز دروازه دیگری بهنام «دشتک» وجود داشت، با کاروانسرایی که مسافران را جا میداد و محل دادوستد تجار بود. این روزها از دروازهها جز خرابه و یک نام باقی نمانده است.
دلیل نامگذاری دروازه امامزاده محمد بهلحاظ وجود زیارتگاهی به همین نام در این حوالی بود. این دروازه نامهای دیگری نیز داشت: به آن «دروازه امان» میگفتند از این حیث که مسافران با رسیدن به این دروازه از گزند راهزنان و حیوانات در امان میشدند و نام «دوازده امام» را هم صرفا بهلحاظ تقدسش، در ورودی اصلی کن گذاشته بودند.
روستای کن
روستای کن و سولقان که روستایی بسیار قدیمی است در دوران قدیم از توابع ولایت ری بود. جالب است بدانید محلههایی که امروز دیگر جزو محلههای تهران به حساب میآیند، نظیر شهران، آریاشهر، دهکده المپیک و شهر زیبا از توابع کن بودهاند. باتوجهبه توسعه شهری و زندگی ماشینی در تهران، بافت روستایی کن دچار تغییر شد؛ اما قدمت تمدن این منطقه به ۱۴۰۰ سال پیش بازمیگردد.
زیباییهای جاده کن و سولقان
با عبور از بلوار کوهسار تهران، جادهای بهطول ۲۵ کیلومتر شروع میشود که ابتدا از سولقان میگذرد و درنهایت در بالاترین نقطه، به امامزاده داوود ختم میشود. یکی از مهمترین جاذبههای کن سولقان رودخانه کن است که از ارتفاعات توچال سرچشمه میگیرد و با خروش فراوان از روستاها و آبادیهای پاییندست عبور میکند.
رودخانه کن یکی از پرآبترین رودخانههای تهران است و جالب است بدانید آب دریاچه مصنوعی چیتگر نیز از همینجا تامین میشود. در طول مسیر جاده آن چیزی که بیشتر جلبتوجه میکند، وجود درهها و شکل خاص کوهها هستند. این مسیر چشماندازهای زیبایی دارد که دره «دوچناران» یکی از معروفترین آنها است.
کمی جلوتر با رسیدن به روستای وردیج آنچه بیشتر خودنمایی میکند، سنگهاییاند که بهصورت صورتکهای تراشیدهشده در ارتفاعات کنار جاده قابلمشاهدهاند. روستاهای منطقه اکثرا توریستیاند.
امکانات روستاها
کوچهباغهای زیبا و درختان کهنسال چندصدساله از جاذبههای بصری روستاها هستند. بافت خانههای روستا از خشت و گل و شیروانیهای فلزی و چوبی است. سفرهخانهها و رستورانهای زیادی وجود دارند که میتوانید برای صرف غذا در محیطی دلچسب ازشان استفاده کنید.
همچنین در طول مسیر حداقل پنج امامزاده خواهید دید که درنهایت به امامزاده داوود ختم میشوند. امامزاده داوود از دیرباز از مکانهای موردعلاقه ایرانیان برای بازدید و زیارت بوده است.
این جاده کوهستانی و پیچدرپیچ مناظر زیبایی را پیش رویتان خواهد آورد و از روستاها و آبادییهای خوشآبوهوایی مثل سنگان، وردیج، کشارعلیا، رندان، طالون و واریش گذر میکند. هرکدام از این مکانها دیدنیهای خاص خود را دارند. همانطور که میدانید، کوههای بسیاری منطقه کن را احاطه کردهاند. طبیعتا بهعلت وجود این کوهها درههای بسیاری در این منطقه به وجود آمدهاند.
غار بیوک آقا
این غار در مسیر جاده سولقانسنگان قرار دارد و با دو ساعت پیادهروی میتوان به آن رسید. غار بیوک آقا در مسیر راه کوهنوردانی است که به بلندیهای منطقه روستای کن و سولقان صعود میکنند. اگر با تورهای یکروزه کن سولقان همراه شوید، معمولا بازدید از غار بیوک آقا را از دست نخواهید داد.
دره دوچناران
در فاصله کمی از غار بیوک آقا، درهای زیبا قرار دارد که به دره دوچناران معروف است. درهای طولانی با چشماندازهای متنوع و مسیری پرافتوخیز و مناسب برای راهپیمایی. از آن میتوان به امامزاده داوود نیز رسید. دره دوچناران یکی از جاذبههای طبیعی جذاب منطقه سولقان و محلی مناسب برای علاقهمندان به کوهنوردی و صخرهنوردی است.
سنگان
خوشآبوهواترین روستایی که نزدیک تهران قرار دارد، سنگان است. این روستا یکی از محلههای ییلاقی محله کن از روستای کن و سولقان به شمار میرود و برای جذب گردشگران ظرفیت بالایی دارد. همچنین در این منطقه امکان کوهپیمایی هم وجود دارد. ماههای فروردین و اردیبهشت بهترین فرصت برای رفتن به این منطقه است.
آبشار رندان
آبشار زیبای رندان در روستای رندان قرار گرفته است. برای دسترسی به آبشار رندان ابتدا بهسمت سولقان برانید سپس مسیر را ادامه دهید، بعد از روستای سنگان تابلوی رندان را خواهید دید. از روستا تا آبشار حدودا ۴۵ دقیقه پیادهروی در کوچهباغهای زیبای روستا در پیش خواهید داشت تا به آبشار رندان برسید.
واریش
واریش روستای ییلاقی خنک در منطقه روستای کن و سولقان، بهقدری در زمستان سرد میشود که ساکنانش از آنجا میروند و بهار بازمیگردند. درعوض در تابستان گرم تهران، گردشگران میتوانند از هوای خنک و مطبوع این منطقه بهره ببرند و همچنین از زیباییهای آن سرمست شوند. چشمه واریش با سخاوت، آب سرد گوارایی را به مردم هدیه میدهد.
کنار این چشمه محل خوبی برای گذراندن آخر هفتهای بهیادماندنی است. حتی برخی به آنجا میروند تا کمی از آب چشمه را با خود به خانه ببرند. میتوان گفت واریش حتی از وردیج نیز سرسبزتر و زیباتر است. این روستا باغهای بسیاری با محصولات آلو، گیلاس، شاتوت و زردآلو دارد.
پارک جنگلی کوهسار
پارک کوهسار تهران شمال محله کن و در دامنههای رشتهکوه البرز قرار گرفته است. پارک کوهسار علاوهبر آرامش منحصربهفردش، بهعلت قرارگرفتن در ارتفاعات، مرکز بسیاری از تفریحات هوایی در تهران نیز است. این مرتفعبودن سبب شده تا بازدیدکنندگان از چشمانداز فوقالعادهای نیز بهرهمند شوند؛ چنانکه میتوان نمایی ۳۶۰درجه از شهر تهران را در بوستان کوهسار تماشا کرد.
کنار بهرهمندی از این چشمانداز، آبوهوای کوهستانی کوهسار نیز بینهایت انرژیبخش است. این بوستان زیبا با جذابیتهای طبیعی و تفریحی فراوان، افراد زیادی را در تمام ایام سال بهخصوص در تعطیلات و روزهای گرم تابستانی بهسوی خود میکشاند. از دیگر مزیتهای پارک جنگلی کوهسار، وجود جاده ماشینروی آسفالتی است که شما را تا ارتفاعات این منطقه هدایت میکند.
یونجهزار
مسیر قدیمی و سنتی فرحزاد به امامزاده داوود ازطریق دره وسیع شمالی فرحزاد به منطقهای بهنام یونجهزار با طبیعتی متنوع وچند چشمه میرسد. این منطقه دارای قهوهخانه و محیطی مناسب برای استراحت و راهپیمایی ازطریق جاده خاکی است.
کشار
دره طولانی و پرکشش کشار بالا و پایین در کیلومتر ۱۰ جاده کن سولقان قرار دارد. درختان خودرو و کاشتهشده سراسر دره را احاطه کردهاند. این دره دارای محیطهای مناسب برای گشتوگذار در کنار رودخانهای کوچک است.
فصل پیشنهادی برای سفر
سولقان منطقهای کوهستانی محسوب میشود و خصوصا از بهار تا اوایل پاییز دارای هوایی بسیار مطبوع است. با بارش اولین برف زمستانی در ارتفاعات توچال و قلل تهران، هوا رو به سردی میرود؛ بهطوری که در زمستان، بعضی از روستاها مثل واریش، تا شروع دوباره فصل گرما خالی از سکنه میشوند؛ اما بهدلیل دسترسی مناسب و جاده آسفالته، معمولا در تمام ایام سال مسافران و گردشگرانی برای بازدید از منطقه و زیارت به اینجا خواهند آمد.
وسایل موردنیاز در سفر
وسایل و مواد خوراکی موردنیازتان را میتوانید از روستای سولقان یا در طول مسیر تهیه کنید. باک خودرویتان را پر کنید و عازم کن سولوقون شوید.
مسیرهای پیشنهادی
بهترین مسیر برای رفتن به امامزاده داوود از سمت اتوبان همت است. بعد از آن وارد بزرگراه آبشناسان شوید و بهسمت بلوار کوهسار برانید. انتهای بلوار شروع مسیر بهسمت سولقان خواهد بود.
مسیر دیگری هم هست که از انتهای اتوبان یادگار امام شروع میشود. بعد از آن بهسمت فرحزاد بروید و پس از ۱۵ کیلومتر به «تپه سلام» خواهید رسید. اینجا جایی است که برای اولینبار در طول مسیر، گنبد امامزاده داوود دیده میشود. همین راه را تا انتها بروید.
اقامت شبانه
برای شبمانی میتوانید از مهمانپذیرهای موجود در جوار امامزاده داوود استفاده کنید یا با اجاره آپارتمان مبله در تهران یا حوالی مسیر دره کن سولقان که محلههای ستارخان، صادقیه، شمیرانات، فرحزاد و تهرانسرند، برای تفریح و دیدن از این منطقه بکر اقدام کنید. اگر قصد گذراندن آخر هفتهای بانشاط و بهدورازآلودگی و هیاهوی تهران را دارید، باروبندیل سفر یکروزه را جمع کنید و عازم کن سولوقون شوید.