
آشنایی با خانه کمال الدین طباطبایی در محله صوفیان بروجرد
امروز قصد داریم یکی از جاذبههای شهرستان زیبای بروجرد یعنی خانه کمال الدین طباطبایی را به شما معرفی کنیم. همراه تیم نابرو باشید تا با شناخت دیدنیهای تاریخی و جاذبههای طبیعی این شهر زیبا، در سفر بعدی خود به این استان از جاهای دیدنی لرستان دیدن کنید.
بروجرد
در ابتدا نیمنگاهی به شهرستان بروجرد بیندازیم و کمی با این شهرستان آشنا شویم. شهرستان بروجرد دومین شهرستان پرجمعیت استان لرستان و دارای تاریخچه و دیرینه بسیار قدیمی است. در گوشهگوشه شهرستان بهخصوص محله صوفیان (کوی صوفیون) میتوان این آثار تاریخی و باستانی را دید.
ازجمله این آثار میتوان مسجد جامع بروجرد، امامزاده جعفر، مسجد سلطانی بروجرد، خانه افتخارالاسلام و خانه کمال الدین طباطبایی را نام برد.
محله صوفیان
محله صوفیان یکی از قدیمیترین محلههای بروجرد است. محله صوفیان یا به نقل از افراد محلی، صوفیون، محلهای است که بافت تاریخی و قدیمی خود را بهخوبی حفظ کرده و میتوان آن را یک ماشین تاریخ دانست.
با دقت به دیوارهای کاهگلی میتوانید متوجه قدمت این محله شوید. کمی در محله قدم بزنید و به کوچه پسکوچههای آن سر بزنید تا بیشتر با تاریخ باشکوه بروجرد آشنا شوید. در این محله عمارتهای زیاد با قدمت فراوانی وجود دارد.
یکی از بناهای معروف در این محله، خانه افتخارالاسلام است. این خانه را پشت سر بگذارید و وارد کوچه کناری شوید. انتهای کوچه درِ باعظمت و بزرگی را میبینید. این در مربوط به خانه افتخارالاسلام است که شکوهی خاص به کوچه بخشیده است.
کاشیکاریهای اصیل ایرانی که دل هر بینندهای را جلا میدهد، ترکیب رنگهای بسیار جالب، چینش بسیار منظم و مهندسیشده که هنری دیگر از دوره قاجاریه است، قرینه که یکی دیگر از پایههای معماری ایرانی است، در این در بهخوبی دیده میشود.
ورود به خانه کمال الدین طباطبایی (موزه مردم شناسی)
درِ چوبی را نیز پشت سر بگذارید تا به درِ دیگری برسید . این درِ چوبی مربوط به خانه کمال الدین طباطبایی است. دالانی طولانی میبینید و انتهای آن رنگهای زیبایی که شما را بهسوی خود فرامیخواند. دالان را طی کنید و وارد حیاط خانه شوید. همین ابتدا پلههایی بسیار بلند که به زیرزمین راه دارند، خواهید دید. سردری که بالای آن نصب شده به شما میگوید اینجا یخچال این عمارت است.
در زمستان بعداز یخزدن آب حوض، یخها را در این قسمت نگهداری میکردند تا در تابستان بهتدریج از آن استفاده کنند. بیشک شما هم مانند من مدهوش و مست رنگآمیزی زیبا و منحصربهفرد این خانه میشوید. خانهای با قدمتی حدود 200ساله و مربوط به دوره قاجاریه که بسیار خوب و با دقت نگهداری شده است. حوضچهای زیبا و با گلهای رنگارنگ اطراف آن، این دفتر نقاشی را کامل کرده است.
درختانی زیبا در این عمارت وجود دارد که در صورت بازید در فصول بهار و تابستان، باید رنگ سبز را نیز به این دفتر نقاشی اضافه کنید. کمی جلوتر که بروید قرینهای بسیار زیبا خواهید دید که معماری اصیل ایرانی را به رخ میکشد.
پنجدریهای زیر هم که فضای بسیار بزرگی دارند و قسمت اصلی عمارت را تشکیل میدهند. پنجرههای چوبی و آجرچینی زیبا دیگر قسمتی است که ساعتها قابل بررسی و تأمل است؛ زیرا مانند آن کمتر پیدا میشود. درهای چوبی که با اندیشیدن تدابیری خاص در فصل سرما عمارت را گرم نگه میداشته و مانع ورود سرما میشده است، تختهایی زیبا که برای گردشگران عزیز تعبیه شده تا کمی خستگی خود را برطرف کنند، البته با دیدن این همه زیبایی احساس خستگی خودبهخود برطرف خواهد شد.
تابستاننشین خانه کمال الدین طباطبایی
سمت راست و چپ این عمارت پلکانی وجود دارد. قسمتی که با بقیه پلهها فرق دارد و بهعنوان هواکش استفاده میشده است. بهدلیل اینکه در طبقه سوم این عمارت احساس خنکی بیشتری میشود، این طبقه توسط اعضای عمارت بیشتر در فصل تابستان مورد استفاده قرار میگرفته است. بعداز پرسوجو متوجه شدم به این بخش تابستاننشین نیز گفته میشد.
این عمارت را میتوان یکی از مجللترین عمارتهای شهرستان بروجرد دانست که سازمان میراث فرهنگی در سال 1386 خریده است. این عمارت یک مکان دیگری در خود جای داده است؛ موزه مردم شناسی بروجرد نیز در این عمارت قرار دارد و میتوان با یک تیر دو نشان زد؛ هم از تاریخ و فرهنگ این شهرستان باخبر شد و هم از معاری اصیل ایرانی دیدن کرد.
رسم و رسوم خانه
در ایام ماه محرم و بهخصوص در روز عاشورا اهالی این منطقه در عمارت افتخارالاسلام و خانه کمال الدین طباطبایی جمع میشوند و با اندوه فراوان و رسومی خاص عزاداری میکنند. اگر در ماه محرم و در روز عاشورا در بروجرد بودید، علاوهبر مراسمهای خاصی که در سطح شهرستان مشاهده خواهید کرد، بازدید از این عمارت شما را بهخوبی با فرهنگ این منطقه آشنا خواهد کرد.
نشانی و بازدید خانه کمال الدین طباطبایی
این عمارت بسیار زیبا همانطور که گفتم، در محله تاریخی صوفیان قرار دارد. این نگین باشکوه در لرستان، بروجرد، میدان صفا، خیابان صفا، کوچه هلال احمر قرار گرفته است. ساعت بازید نیز همهروزه بهغیراز جمعهها از ساعت 9 الی 18 است. هزینه ورودی خانه کمال الدین طباطبایی برای اتباع ایرانی 20.000 ریال است و برای اتباع غیرایرانی 200.000 ریال است.
سخن پایانی
میراث فرهنگی از گذشتگان به ما رسیده است و ما باید آن را برای آیندگان حفظ کنیم. در این عمارت عکاسی کنید، به کشف زندگی گذشتگان پی ببرید و بسیار بادقت به هر طرف بنگرید تا با تاریخ و فرهنگ این شهرستان آشنا شوید. امیدواریم با عزیمت به این عمارت لذت ببرید و معماری و تاریخ ایرانی را به همگان معرفی کنید.