
خیابان جمهوری تهران؛ گذرگاه تاریخ معاصر
خیابان جمهوری اسلامی، خیابانی شرقی غربی است که مرکز شهر تهران قرار داشته و میدان جمهوری را به میدان بهارستان متصل میکند. این خیابان نسبتا طولانی در منطقه یازده تهران واقع شده و در انتهای شرقی خود به منطقه دوازده میرسد. این خیابان در گذشته نامهای دیگری داشته که در گذر زمان تغییر کرده است. ازجمله این اسامی میتوان به خیابان شاه، شاهآباد و خیابان استانبول اشاره کرد. با من در نابرو همراه شوید تا با این خیابان قدیمی پر رفت و آمد از دیدنی های تهران بیشتر آشنا شوید.
تماشای تاریخ در گذر خیابان
با گشتوگذار در امتداد این خیابان بهخصوص اطراف میدان بهارستان، متوجه ساختمانهای قدیمی و بسیار زیبا خواهید شد. اغلب این بناها در دهههای اخیر و در دوران رضاشاه و پس از آن محمدرضاشاه، بنا شدهاند. سبک معماری بیشتر این بناها از شیوه معماری غرب در آن دوران وام گرفته شده است. بیشتر ساختمانها متاثر از سبک مدرن ساخته شده و با الگوهای هندسی و ساختارهای مختلف و درعینحال هماهنگ، زیبایی قابل تاملی را به خیابان جمهوری اسلامی داده است.
جمهوری یک خیابان تجاری مسکونی است و در محلههای مختلف آن، بورس کالاهای متفاوت وجود دارد. همین ویژگی آن را به برای رفتن به قسمتهای مختلف این خیابان، بهترین راه استفاده از اتوبوسهای خط جمهوری بهارستان یا اتوبوسهای کریمخان است. مسیر اتوبوسهای جمهوری بهارستان، خیابان جمهوری اسلامی بوده و تردد را برای شما راحت خواهد کرد.
راههای دسترسی
مترو یکی از بهترین و سریعترین راهها برای رسیدن به خیابان جمهوری است. میتوانید از خط یک مترو استفاده کرده و ایستگاه سعدی پیاده شوید. این ایستگاه در چهارراه مخبرالدوله یا میدان استقلال قرار دارد. راه دیگر، استفاده از ایستگاه متروی بهارستان واقع در خط دو است. با پیاده شدن در ایستگاه بهارستان و چند دقیقه پیادهروی به ابتدای شرقی جمهوری، یعنی میدان بهارستان میرسید.
اگر اهل اتوبوس باشید هم مسیرهای زیادی برای رسیدن به جمهوری با خطوط اتوبوس برای شما وجود دارد. خط اتوبوس میدان بهارستان، میدان ولیعصر و خط چهار اتوبوسهای بیآرتی ازجمله خطوطی هستند که به خیابان جمهوری راه داشته و تردد را برای شما راحتتر میکنند.
این خیابان هماکنون با ایستگاههای دوچرخهسواری بیدود مجهز شده و تردد را برای شما سادهتر میکند. یکی از این ایستگاهها در خیابان کارگر احداث شده است. خیابان جمهوری کنار بورس لوازم مختلف مثل گوشی تلفن همراه و مبلمان، پر از اغذیهفروشیها و مغازههای آبمیوهفروشی است که طی مسیر را برای شما لذتبخشتر میکند. همچنین رستورانهای خوبی نزدیک چهارراهها و در طول مسیر قرار دارد که شما را برای یک پیادهروی و گردش طولانی در مسیر این خیابان آماده میکنند.
گذرگاههای مهم خیابان جمهوری اسلامی
اگر از سمت شرق وارد خیابان جمهوری شوید، اولین محلی که بهچشم میخورد میدان قدیمی و تاریخی بهارستان است که تا اواخر دوره سلطنت رضاشاه، میدان نگارستان نامیده میشد. این نام از کاخ و باغ نگارستان گرفته شده بود که در قسمت شمالی این میدان قرار دارد. روبروی این میدان، ساختمان قدیم مجلس قرار دارد.
میدان بهارستان بیضی شکل و قرینه ساخته شده و در وسط آن مجسمه سید حسن مدرس قرار دارد. سمت چپ خیابان، قبل از خیابان ملت، پاساژ بزرگ بهارستان را میبینید که در طبقه همکف آن مغازههای کفشفروشی متنوع با قیمتهای مناسب وجود دارد.
با جلو رفتن در خیابان جمهوری از میدان بهارستان به سمت غرب، به خیابان ملت میرسید که در تقاطع با جمهوری قرار گرفته است. بورس لوازم یدکی خودرو در خیابان ملت بوده و عمارت مسعودیه در جوار این خیابان دیده میشود. برای یافتن لوازم یدکی انواع اتومبیل ازجمله هیوندای، مزدا و سمند، خیابان ملت را به شما پیشنهاد میکنیم.
با گذر از خیابان ملت، فروشگاههای کتوشلوار در دو طرف خیابان با قیمتهای مختلف و مناسب برای همه سلیقهها خودنمایی میکنند. پس از عبور از خیابانهای مراغهای، روبروی خیابان آقاسیدهاشم شیرازی و باغ سپهسالار، سینما حافظ قرار دارد. سینما حافظ از سینماهای قدیمی تهران و شامل دو سالن بوده و از نظر قیمت بلیط یکی از ارزانترین سینماهای تهران است. اگر اطراف این محله هستید، سری به باغ سپهسالار زده و از آن دیدن کنید. سپهسالار بورس بزرگ کیف و کفش تهران که در سال 85 به پیادهراه تبدیل شده است. با قیمتهای خوب و مدلهای بسیار متنوع کیف و کفش، مشتریهای زیادی را با سلیقههای مختلف و قدرت خرید متفاوت به اینجا کشانده است.
با ادامه پیادهروی به ایستگاه متروی سعدی میرسید که کمی جلوتر از آن خیابان جمهوری با خیابان سعدی تقاطع پیدا میکند. سعدی یکی از مراکز بورس مهم در تهران محسوب میشود که محل تولید و فروش قطعات صنعتی و ابزار کشاورزی است.
خیابان لاله زار
با قدم زدن در خیابان سنگفرش شده جمهوری به یکی از زیباترین و قدیمیترین خیابانهای تهران میرسید. خیابان لالهزار یکی از خیابانهای مرکزی و بسیار قدیمی شهر تهران است. کافهها و سینماهای قدیمی بسیاری در این خیابان قرار گرفته که کافه لالهزار، کافه ری، کافه پارس، سینما لاله، سینما نادر و سینما کریستال از جمله آنها است. نزدیک تقاطع لالهزار با جمهوری، فودکورت پارسیس و جلور از آن در خیابان لالهزار کافه عمارت را میبینید. مجتمع تجاری دنیای نور هم در سمت جنوبی تقاطع، واقع شدهاست.
پس از عبور از خیابان لالهزار سمت راست شما مرکز خرید پلاسکو و جلوتر از آن پوشاک نگاه، فروشگاه لاوان و دندی قرار دارد. با اندکی پیادهروی به خیابان فردوسی میرسید که در نبش آن سفارت انگلیس قرار داشته و مرکز صرافیهای تهران است. عبور از این محل با پر شدن مشامتان با بوی قهوه همراه خواهدبود که شما را به سمت کافه ریو میکشاند. تقاطع خیابان فردوسی و خیابان جمهوری، چهارراه استانبول نام دارد.
سرای سنتی اصفهان و رستوران باباطاهر هم در همین حوالی میزبان خوبی برای رفع خستگی شما خواهند بود. یکی از قدیمیترین و معروفترین کافهرستورانهای شهر، کمی جلوتر در سمت چپ خیابان جای گرفته است. کافه نادری با هتلی در طبقات بالایی خود در سال 1306 توسط یک مهاجر ارمنی تاسیس شد. این کافه پاتوق شاعران، نویسندگان و روشنفکران بزرگی همچون جلال آلاحمد، سیمین دانشور و نیما یوشیج بوده و عمده شهرت خود را مدیون آنها است.
رستورانها و کافیشاپهای مختلف در سراسر خیابان جمهوری به چشممیخورد ولی در این قسمت بیش از پیش با آنها روبرو خواهید شد. رستورانهایی نظیر نوبهار و دونات خسروی که در اطراف خیابان نظارهگر عابران هستند.
لوازم دیجیتال
پس از عبور از خیابان نوبهار، در حدفاصل بین خیابان میرزاکوچکخان و خیابان فردوسی، به طرز چشمگیری با فروشگاههای لوازم تلویزیون روبرو میشوید که میان آنها نمایندگیهای الجی و سامسونگ دیده میشود. اگر قصد خرید لوازم برقی از برندهای معروف را دارید، اینجا بهترین مکان برای یافتن لوازم دلخواه شما خواهدبود.
خیابان میرزاکوچکخان، شامل پرستشگاه زرتشتیان، دبیرستان فیروز بهرام و آدریان است. اطراف پل حافظ این تراک مراکز خرید گجتهای الکتریکی چند برابر شده و در نهایت به پاساژ علاالدین و بازار بزرگ چارسو ختم میشود. پاساژ علاالدین یک متجمع بزرگ خرید و فروش لوازم دیجیتال بهخصوص موبایل است. شما میتوانید برای خرید گوشی تلفن و لوازم جانبی آن سری به این پاساژ بزنید. تنوع بینظیر و پوشش بیشتر برندهای موبایل، طیف وسیعی از مشتریان را به این پاساژ جذب میکند. بازار چارسو هم با گالری عکس و سینما، میتواند ساعات خوشی را برای شما به ارمغان بیاورد.
بورس لوازم دیجیتال تا خیابان ولیعصر ادامه دارد. از خیابان ولیعصر تا نزدیک میدان جمهوری شاهد انواع فروشگاههای پوشاک خواهیدبود که با تنوع بالا در دو طرف خیابان گسترده شدهاست. خیابان ولیعصر طولانیترین خیابان تهران با خیابان جمهوری تقاطع دارد. خیابان دانشگاه یکی از راههای مهم متثل به این خیابان بوده که به دانشگاه تهران راه دارد.
قبل از رسیدن به خیابان فلسطین سمت چپ خیابان، مسجد جامع جمهوری بنا شده است. مسجد جامع جمهوری یک پارکینگ قدیمی بوده که بعد از انقلاب به دستور امام خمینی و توسط کمیته امداد به مسجد تبدیل شده است.
خیابان فلسطین
خیابان فلسطین یکی از گذرگاههای مهم این خیابان محسوب میشود. بخش جنوبی این خیابان در محدوده نهاد ریاست جمهوری و بیت رهبری قرار دارد. در این مکان اغلب مغازههای تریکو فروشی واقع شده که قبلا برای یافتن این مغازهها باید به بازار بزرگ تهران مراجعه میکردید.
برای دیدن مجتمع لوازم خانگی وایت وستینگ هاوس کمی جلوتر رفته تا به تقاطع ابوریحان برسید. مرکز اطلاعات اورژانس تهران هم در این تقاطع قرار دارد. نمایندگی و فروشگاههای چرخخیاطی که برای سریدوزیهای عمده مورد استفاده قرار میگیرند نیز در این راسته قرار دارد.
اگر برای خرید مبل و پارچه رومبلی خیابان جمهوری را به شما معرفی کردهاند راه را اشتباه نیامدهاید. در تقاطع خیابان جمالزاده با جمهوری، مراکز خرید مبل، آینه و شمعدان و رومبلی زیادی وجود دارد. شاید با این پیادهروی نسبتا طولانی خسته شوید ولی بورس دیگری در انتهای این مسیر وجود دارد که توصیه میکنیم خود را از دیدن آن محروم نسازید. فروشگاههای زنجیرهای پاتن جامه در خیابان اسکندری جنوبی شما رابه گشتوگذار نهایی در خیابان این خیابان دعوت میکند.
جمهوری با گذرگاههای مختلفی مثل خیابان کارگر به میدان انقلاب مرتبط میشود. با گذشتن از جمهوری از سمت میدان بهارستان به میدان جمهوری متوجه تغییر بافت محلهها خواهید شد. در اطراف میدان بهارستان، ساختمانهای قدیمی و سنگفرشهای زیبای وجود دارد که با ادامه مسیر به سمت خیابان ولیعصر و نهایتا میدان جمهوری، جای خود را به سازههای جدیدتر و آسفالت میدهند. پایانهی اتوبوسهای جمهوری بهارستان نزدیک میدان جمهوری قرار گرفته است.
میدان جمهوری انتهای مسیر شما و در ضلع غربی خیابان جمهوری قرار دارد. این میدان از سمت شمال به خیابان توحید راه داشته و ضلع جنوبی آن به بزرگراه شهید نواب صفوی میرسد.