
محله خاقانی اصفهان؛ بافتگردی در دل محله ارامنه
محلهگردی یک از انواع گردشگری است که هدف آن رسیدن به نقطهای خاص یا دیدن بنایی خاص نیست، بلکه بودن با مردم آن محله، مراوده با آنها و همچنین تجربه فرهنگ زندگی آن افراد است. در اصفهان محلههای قدیمی ریشهدار و با اصالت زیادی را برای این نوع تجربه میتوان پیدا کرد که سمت غربی محله جلفا یکی از آنهاست. محله خاقانی اصفهان یکی از جاهای دیدنی اصفهان محسوب میشود. مطلب من در نابرو را مطالعه کنید تا با هم کوچهپسکوچههای این محله ارمنینشین را تجربه کنیم.
ساختار کلی محله خاقانی اصفهان
خیابان خاقانی روبهروی کوچه کلیسا وانک قرار دارد که زمانی امتداد کوچه کلیسا وانک بوده و در حقیقت قسمتی از محله جلفا بهشمار میآید که با گذشتن خیابان حکیمنظامی از وسط آن این دو قسمت از هم جدا شدهاند. از ویژگیهای این محله این است که مانند تار و پود فرش به هم بافته شدهاند؛ اما خیابانکشیهای متعدد این تار و پود را از هم گسستهاند. هنوز هم کشف اینکه کدام کوچه امتداد دیگری است، برای خیلیها جالب و قابل تامل است. خیابان خاقانی را میتوانیم مرکز نمایندگیهای پوشاک بنامیم. فروشگاههای پرتعداد در پاساژهای کوچک و درشت، این خیابان را به یکی از اصلیترین منطقههای مد اصفهان تبدیل کرده است.
پیادهروهای خیابان خاقانی مانند دیگر محلههای جلفا سنگفرش هستند و پیادهروی در این خیابان حس متفاوتی برای شما خواهد داشت. تکههایی از قسمت ماشینروی این خیابان نیز سنگفرش است و علیرغم اینکه خاقانی یک خیابان باریک به حساب میآید، رونق خوبی داشته و افراد به بهانههای مختلف به این خیابان میآیند.
شما در خاقانی به جز پوشاک، میتوانید رستورانها و کافههای متعددی پیدا کنید. چراکه این خیابان و کوچهپسکوچههایش پر از کافههای دوستداشتنی هستند. خاقانی همچنین مراکز فرهنگی و گالریهای متعددی را در دل خود جای داده است. عمارت خانه صفوی و گالری اکنون بعضی از این اماکن هستند.
لتاسترا و کوچه طاقدار
کوچه لتاسترا در همان ابتدای خاقانی سمت چپ شما قرار دارد که با یک نگاه به آن متوجه سرسبزی چشمگیر این کوچه میشوید. سرسبزی در شهر کویری اصفهان نشانه وجود آب است. در این کوچه مادیای (جوی آب) را میبینید که اطراف آن خانهها و درختان زیادی وجود دارند. معماری این کوچه تحتتاثیر این مادی است و با هر هر پیچوخم مادی، کوچه هم میپیچد و هربار شما را با کادری زیبا غافلگیر میکند.
همچنان که در لتاسترا پیش میروید به یک نیمه ساباط کوچک (کوچه طاقدار) میرسید که برای یک خانه به ظاهر متروک است. پشت ساباط یک دیوار کاهگلی میبینید و در ادامه آن به قسمتی از محله میرسید که پر از بالکنهای چوبی بیرون زده است. اگر به قدم زدن ادامه دهید بسته به اینکه چه ساعتی از روز است، ارامنه را میبینید که مشغول گپ و گفت با هم هستند.
همه این مناظر حسی همچون خوشامدگویی از به شما القا میکنند و زنده بودن محله را با خندههای آنها تجربه میکنید. حالا دیگر باید به کوچه اورنگ رسیده باشید. سر آن سه کوچه باریک که عرضی در حدود یک متر دارند را خواهید دید. کوچههایی که هرکدام فقط یک خانه در دل خود دارند و با خوشههای انگور آویزان حال و هوایی خاص به آن کوچههای دنج و خلوت بخشیدهاند.
هوانس شیرازی و خانه قاجاری
کمکم باید تابلوی هوانس شیرازی را ببینید. برای اینکه نفسی تازه کنید، پیشنهاد میکنم داخل هوانس شیرازی بروید. در انتهای آن خانه هووانس را خواهید دید. خانهای اعیانی مربوط به دوره قاجار که مالکی صاحب منصب داشته است و تقریبا سه نسل در آن زندگی کردهاند. این خانه اکنون بهعنوان کافه، شربتخانه، رستوران و عکاسخانه در خدمت شماست.
از هشتی خانه میتوانید به طبقه بالا بروید. شما میتوانید در نیم طبقه ویژه بالایی و کنار ارسیهای رنگی و قدیمی که شما را به فضایی نوستالژیک میبرد، چای یا قوه بنوشید. هشتی این خانه به حیاط هم راه دارد. بنابراین میتوانید از فضای سر باز آن لذت برده و در حیاط سفارش خود را سرو کنید. علاوهبراین در زیرمین خنک این خانه هم فضای یک شربتخانه دنج را تجربه میکنید که نوشیدنیهای اصیلتری در آن سرو میشود.
قیمت منوی کافه و شربتخانه هم مانند اغلب کافههای اصفهان و با همان قیمت متداول است. رستوران کوچکی هم در دل این خانه قدیمی وجود دارد که با فضای مطبوع از حدود ساعت 8 مشغول به کار میشود. این رستوران کوچک فهرست غذایی جمعوجور اما جالبی دارد. عکاسخانه هم با لباسهای دستدوز محلی جای جذابی برای ثبت عکسهای خاطرهانگیز و متفاوت است.
فراموش نکنید عکسهای سیاه سفید نصب شده به دیوار حیاط که متعلق به گذشتگان این خانه است را ببینید. همچنین آلبوم عکسهایی که در قفسه کتابخانه شربتخانه است، تصاویر جالبی درباره مالکان خانه دارد. در مسیر حرکت خود داخل کوچه رامین در هوانس، به چهارسوق جلفا میرسید که چندین کافه هم آنجا قرار دارند.
میدانچه شکرچیان
اگر به سمت شمال بروید، به همان خیابان خاقانی میرسید و انتخابهای زیادی برای نوشیدن یک قهوه دارید؛ اما درصورتیکه به سمت جنوب ادامه دهید، به مسیر مادی برمیگردید و به میدانچه شکرچیان میرسید. جایی که محل تقاطع چهارسوق جلفا و لتاسترا است. اینجا یکی از جاهایی است که اهالی محل عصرهای خود را میگذرانند. میتوانید کمی در جمع صمیمی آنها بنشینید و بعد برای نوشیدن یک نوشیدنی خنک یا گرم به شربتخانه بروید. یک شربتخانه کوچک با منظره عالی به سرسبزی مادی در جنوب شرقی میدانچه قرار دارد.
مدرسه فرانسویها
به راه خود به سمت غرب مسیر مادی ادامه دهید. پنجاه قدم که بروید در سمت چپ خود، مدرسه فرانسویها را میبینید که حالا به یکی از ساختمانهای آموزشی دانشگاه هنر تبدیل شده است. کنار آن خانهای را قرار دارد که بالکن آن جلو آمده و ساباطی را ایجاد کرده است.
دورهمنشینی عصرانه
نقطه مکث بعدی یک میدان کوچک دیگر است که حوضی وسط آن روی دوش سه مجسمه سنگی قرار دارد. یکی دیگر از مکانهای دورهمنشینی عصرانه اهالی محله جلفا در تقاطع کوچه سنگتراشهای معروف است. پیشنهاد ما این است که با خود عصرانهای ببرید و به جای کافه و رستوران پیکنیکی خودمانی در فضای سبز و زنده و دنج آنجا داشته باشید.
با عبور از سنگتراشها، آن طرف کوچه اطراف مادی فضای سبز گستردهتری وجود دارد که میتوان نشست و چای عصرانه نوشید. در آنجا عطر شیرینیهای تازه و خوشمزه شیرینیفروشی نبش میدان به مشام میرسد. بد نیست از نانهای قندی خوشمزه هم بخرید و همراه چای میل کنید. از اینجا سه انتخاب دارید؛ اول اینکه مادی را ادامه دهید تا به خیابان محتشم کاشانی برسید. در مسیر دوم سنگتراشها را به سمت غرب ادامه دهید یا در جهت شرق بروید و به خیابان حکیم نظامی بازگردید.
اگر از میدان مجسمههای سنگی که به سمت غرب کوچه سنگتراشها بروید، سمت چپ کوچه طاقی را میبینید که یک قوس با کاهگل قرمز رنگ دارد. کمی جلوتر خانه مرمت شدهای است که درحال حاضر بهعنوان دفتر معماری مورد استفاده قرار میگیرد. همینطور که جلو بروید، خانههای داوید و سوشیانس از ساختمانهای دانشگاه هنر اصفهان را هم خواهید دید.
متاسفانه هیچ کدام از این ساختمانها امکان بازدید ندارند؛ اما حرکت در مسیر سنگتراشها و لابهلای این ساختمانها جذابیت خاص خودش را دارد. در این مرحله از حرکتتان باید به سمت شرق سنگتراشهای حکیم نظامی بروید. سمت چپ، مناره ناقوس کلیسای کاتولیکها را میبینید و کوچه جذاب آن که در انتهایش ورودی مدرسه فرانسویها قرار دارد.
درصورتیکه به کتاب لونلی پلنت مراجعه کنید یا نظر فرنگیها را بخوانید، متوجه خواهید شد که جلفا یکی از بهترین محلههای اصفهان برای پیادهروی به حساب میآید. به این صورت که از کوچه کلیسا وانک، میتوانید عرض خیابان حکیم نظامی را رد کنید و به خاقانی وارد شوید. اگر هنگام کریسمس گذرتان به اصفهان خورد، جلفا و خاقانی را فراموش نکنید.
خاقانی یکی از خیابانهای زیبا در شبهای دوستداشتنی اصفهان است. بازی رنگ و نور و تابلوهای فروشگاهها صحنههای جذابی از خاقانی را به نمایش میگذارد. این زیبایی در ایام کریسمس دوچندان میشود و جمعیت زیادی در جلفا از این زیباییها بهره میبرند.
اگر برای چند روز بعد اصفهان سفر میکنید، رویهم رفته پیشنهاد نابرو به شما این است که خیابان خاقانی را دریابید. اطراف این خیابان چند پارکینگ وجود دارد و درصورت پیدا نکردن جای پارک مناسب، میتوانید به یکی از این پارکینگها بروید و مدتی را در این محله بگذرانید تا با روی دیگر اصفهان آشنا شوید.