
امامزاده کوه همدان؛ زیارت در دل کوهستان
ایران با هزاران جاذبه گردشگری، یکی از بهترین کشورها برای سفر کردن محسوب میشود. از تاریخیترین و جذابترین شهرهای ایران میتوان به همدان اشاره کرد. همدان قدیمیترین شهر ایران و از کهنترین شهرهای جهان است. قدمت همدان به دوران مادها برمیگردد. بیشتر مردم ایران اماکن دیدنی و طبیعی مشهور همدان مانند آبشار گنجنامه، آرامگاه بوعلی سینا و آرامگاه باباطاهر را میشناسند؛ ولی در گوشهوکنار این شهر خارقالعاده مکانهای زیبایی وجود دارد که هنوز برای همه شناخته شده نیست. در این مطلب از نابرو با من همراه باشید تا سری به امامزاده کوه همدان بزنیم.
گشتی در امامزاده کوه
امامزاده کوه یا امامزاده محسن (ع) یکی از جاذبههای ناشناخته طبیعی، تفریحی، توریستی و مذهبی هگمتانه بهحساب میآید. امامزاده محسن (ع) یکی از زیارتگاههای فصلی ایران است؛ زیرا هنگام زمستان و بارش برف جاده این مکان متبرکه بسته میشود. امامزادهای روی دامنه منحصربهفرد کوه الوند که آن را روی تپهای بنا کردهاند و صحن کوچکی با سنگهای طوسی و حوض قدیمی مستطیل شکل و فوارهای کوتاه دارد.
حیاط امامزاده چندضلعی است و برای امنیت مردم نردههای بلندی دور آن کشیدهاند. انتهای این حیاط چندین ایوان با ورودی هلالی شکل روبروی پلههایی ساختهاند که بهصورت متقارن به درب ورودی قدیمی امامزاده میرسند. این ایوان برای اتراق چند روزه مردم در زمان قدیم استفاده میشد. در حیاط امامزاده سقاخانهای سنتی و قدمتدار با دری سبز رنگ و آهنی نزدیک حوض وجود دارد. گنبدهای این حرم با آجرهای خاکی رنگ در تابستانهای همیشه سبز و زمستانهای سفید رنگ خودنمایی میکنند.
پیشینه امامزاده کوه
در محیط داخلی حرم نوشتهاند که نسب ایشان به نوادگان امام حسن مجتبی (ع) میرسد و مادر ایشان خواهر بزرگوار امام محمدباقر (ع) هستند. در قسمت ورودی حرم چند تن از صحابه پیامبر اسلام (ص) بهخاک سپرده شدهاند. امامزاده کوه دو شبستان متصل بههم دارد که اولین شبستان قدیمیتر است. اولین شبستان را محلی برای عبور زائران امامزاده درنظر گرفتهاند.
ضریح امامزاده کوه در دومین شبستان قرار دارد و برای راحتی مردم از مرکز با دیوار شیشهای جدا شده است. بنای امامزاده به سده ششم هجری قمری میرسد و در دورههای بعد بهویژه دوره صفویه و قاجار نسبت به مرمت و تعمیر آن توجه کردهاند. ساختمان بنا سال 1347 در فهرست آثار تاریخی بهثبت رسید. این دو شبستان مانند گنبد با آجرهای خاکی، چراغهای سبز و سفید و شمعدانیهای قرمز تزیین شده است.
امکانات امامزاده کوه
از امکاناتی که در حیاط این آرامگاه دراختیارتان قرار میگیرد، میتوان به آبسردکنهای متعدد، وضوخانه و اتاقکی برای تهیه زیرانداز (با داشتن کارت شناسایی بهصورت رایگان به شما داده میشود) اشاره کرد. شما میتوانید ساعاتی کنار خانواده در حیاط این امامزاده به تفریح و زیارت بپردازید.
با خروج از محیط معنوی حرم و صحن روبروی شما و کمی دورتر از امامزاده، محیطهای سرسبز و مناسبی کنار جویهای آبی که از ارتفاعات سرازیر میشود، وجود دارد. با اسکان و نصب چادر میتوانید شب را در طبیعت سپری کنید. پس از کمی قدمزدن به بازارچه محصولات خوراکی تولید شده در منطقه نزدیک میشوید.
خوراکیها و نیازهای اولیه را برای گذراندن شبی در منطقه معنوی و توریستی از بازارچه تهیه کنید. در نزدیکی حرم و محیطهای سرسبز جایی برای دسترسی به فروشگاه مواد غذایی یا سرویس بهداشتی ساختهاند. کنار بازارچه پارکینگ و زمین بازی کودکان قرار دارد.
طبیعت امامزاده کوه
هنگامیکه از حرم خارج میشوید، طبیعت بکر کوه الوند و دامنه سرسبز و وسیع آن را میبینید که درختان گردو و افرا در آن سربهفلک کشیدهاند. آسمان صاف و آبی و نسیم خنک منظرهای دلپذیر را بهوجود آوردهاند. این طبیعت بینظیر باتوجه به جریان رود ماوشانرود در دره ماوشانرود که از آب شدن برفهای ارتفاعات، کوههای غربی دره و چشمههای فراوان تشکیل میشود، فضای شگفتانگیز پدید میآورد.
این چشمهها در جایجای دره میجوشند. ماوشانرود باعث بهوجود آمدن طبیعت دیدنی و حاصلخیزی مزارع کشاورزی منطقه دره امامزاده کوه و رونق اقتصادی روستاییان این منطقه میشود. روستاهای این منطقه بهصورت خطی کنار رود ماوشانرود و جویبارهایش تشکیل شدهاند.
امامزاده کوه جادهای باریک دارد و بهخاطر اینکه به طبیعت آن آسیبی وارد نشود، این جاده را عریض نمیکنند. بهدلیل وجود روستاهای متعدد در مسیر سرعتگیرهای زیادی در جاده نصب شده است تا اهالی این منطقه رفتوآمد ایمنی داشته باشند. در طول جاده درختان کهن و قدیمی گردو و دیگر درختان یادآور جادههای سرسبز شمال ایران هستند. باغهای گردو، میوههای تابستانی مانند آلوهای مختلف ترش و شیرین، زمینهای وسیع زیر کشت سیر، موسیر و لوبیاسبز از محصولات کشاورزی این منطقه بهحساب میآید.
سوغاتی در امامزاده کوه
از سوغات خوشمزه این منطقه سیر، رشتههای آشی و پلویی محلی و آگردک نانی روغنی و خوشطعم هستند که زنان هنرمند روستایی آنها را تولید میکنند. همینطور سبزیجات تازه که با آبهای معدنی آبیاری میشونند هم از دیگر سوغاتیهای اطراف امامزاده کوه بهحساب میآیند.
بعضی از باغها در مسیر امامزاده کنار شغل کشاورزی قسمتی از باغ خود را به باغرستوران تغییر دادهاند و غذاهای سنتی همدان مانند آش کاچی، کوفته مخصوص همدان، آبگوشت قورمهسبزی و انواع کبابهای معروف ایران را طبخ میکنند.
راههای دسترسی
زمانیکه شما به شهر متمدن همدان سفر کردید، بهسمت شهر مَریانَج که در فاصله پنج کیلومتری غرب همدان و ابتدای جاده همدان و کرمانشاه است، حرکت کنید. مریانج را بهعنوان دروازه ورودی به امامزاده کوه میدانند. بعد از حدودا 12 کیلومتر رانندگی میان روستاهای سولان، توییجین، موییجین و وفرجین و لذت خرید از روستاییان با صفا و تماشای قسمت وسیعی از همدان به زیارت امامزاده کوه بروید.
اگر شما هم گشتوگذار در امامزاده کوه را تجربه کردهاید، نظراتتان را با نابرو بهاشتراک بگذارید.