
خیابان امام خمینی سنندج؛ یک خیابانگردی با طعم تاریخ، هنر و شیرینی
سنندج یکی از شهرهای زیبا و خوشوآبوهوای ایران است. این شهر دیدنی، جاذبههای گردشگری مختلفی دارد. کنار بناهای تاریخی، جاذبههای طبیعی و… دیگر خیابانهای این شهر هم زیبایی خاص خود را دارند. یکی از خیابانهای دیدنی این شهر خیابان شاپور یا خیابان امام خمینی سنندج است. برای گشتوگذار در این خیابان از دیدنی های سنندج با من در نابرو همراه باشید.
خیابان امام خمینی سنندج
خیابان شاهپور یا خیابان امام خمینی سنندج از قدیمیترین و اصلیترین خیابانهای مرکز سنندج است. این خیابان میدان انقلاب را به میدان لشکر وصل میکند.
از سهراه شهدا تا میدان انقلاب خیابان یکطرفه به سمت میدان انقلاب است و بیشتر تاکسیها در این خیابان قرار دارند.
معرفی کلی خیابان
همانطور که گفتیم، این خیابان بافتی قدیمی دارد و در این مسیر مکانهای تاریخی، فرهنگی، اداری و… زیادی همچون خانهکرد (عمارت آصف)، مسجد دارالاحسان، کتابخانه امامخمینی، شهرداری، استانداری، درمانگاه و… وجود دارد.
از میدان انقلاب که شروع به حرکت کنید تا سهراه شهدا بازار طلا و جواهر، پوشاک و پاساژهای متعددی مثل پاساژ دیاکو، حبیبی، خرم و… در این مسیر قرار دارند. مغازههای تعمیرات موبایل، عکاسی، آبمیوه، داروخانه و بانکهای مختلف، آموزشگاه موسیقی، باشگاه کوهنوردی و خلاصه هرچیزی که شما بخواهید در خیابان امام خمینی سنندج وجود دارد.
«خانهکرد» که از مهمترین مکانهای تاریخی و فرهنگی سنندج است، در خیابان امام خمینی سنندج و جنب «پاساژ دیاکو» قرار دارد. همچنین «شیرینیسرای دقیق» نیز در این خیابان واقع شده که در ادامه به توضیحات مختصری درباره آن میپردازیم.
با عبور از میدان انقلاب و وارد شدن به خیابان امام خمینی سنندج گویی زمان به عقب برمیگردد. گوشه به گوشه این خیابان بویی از تاریخ و حرفی برای گفتن دارد. با گذر از کنار شیرینیسرای دقیق، طعم لذیذ و بوی شیرینیهای «کاکه آغه» به مشام میرسد.
قدم به قدم که از خیابان میگذرید، صدای جوانان قدیم سنندج که روزی این خیابان پاتوق همیشگیشان بوده به گوش میرسد. کمی جلوتر «عمارت آصف» شما را به دوره صفویه باز میگرداند. چند قدم آن طرفتر و در آن سوی خیابان «پاساژ حبیبی»، عمارتِ «حاج سالار فاتح» و حیاط بزرگ و زیبایش را تداعی میکند و مسجد «دارالاحسان» هم که محل گردهمایی بزرگان دینی در دارالعلم بوده، نظرتان را جلب میکند.
ساختمان قدیمی شهرداری هم انسان را به سالها پیش و جنبوجوش کارمندان شهرداری و وظایف متفاوت آنان در آن زمان میبرد.
همه و همه قصهای برای گفتن دارند که شنیدن آنها خالی از لطف نیست.
شیرینی دقیق
قنادی دقیق را برای اولین بار یکی از اولین قنادان شهر سنندج به نام «اسدالله قناد» در سال 1247 شمسی در بازار سنندج تأسیس کرد. ایشان تلاش زیادی در معرفی و ارائه شیرینیهای آن دوره به مردم کرد.
ایشان تلاش زیادی کرد تا شیرینیهای متنوعتری تولید کند و جدیدترین دستاوردهای این صنعت را در ایران و سنندج گسترش دهد. او سبک جدیدی در حرفه قنادی پدید آورد و بهدلیل کیفیت محصولاتش توانست نظر رجال اول سطح کشور را به خود جلب کند و آنها در زمره مشتریان ایشان قرار گرفتند.
بعدها باتوجهبه توسعه خیابان امام خمینی سنندج قنادی دقیق به این مکان انتقال یافت. از دلایل موفقیت آقای قناد در این حوزه تنوع در تولید شیرینی، استفاده از مواد اولیه باکیفیت از اقصی نقاط ایران، ارائه محصولات در کاغذرنگی و استفاده از روشها و دستورالعملهای اروپایی پخت و تولید شیرینی و شکلات بود.
در آن زمان آقای قناد جایگاه ویژهای میان مردم سنندج و شهرهایی اطراف پیدا کرده بود و به (کاکه آغه) قناد مشهور شده بود.
هماکنون نیز کیفیت شیرینی دقیق زبانزد همه مردم است؛ به همین دلیل در هر ساعت از روز به آنجا مراجعه کنید، شلوغ است و گاهی جای سوزن انداختن نیست. درحالحاضر 45 نفر زیرنظر آقای رامین دقیق در مجموعه شیرینی دقیق مشغول به کار هستند که دورههای آموزشی خود را در شیرینی دقیق گذراندهاند.
شیرینی دقیق انواع کیک، شیرینی خشک، شیرینی تر، دسر و شیرینی سنتی را به مشتریان خود ارائه میدهد. از افتخارات شیرینی دقیق میتوان به مقام اول در همایش چهرههای ماندگار سوغات ملی ایران اشاره کرد.
پیشنهاد من به شما این است که هنگام بازدید از خیابان امام خمینی سنندج حتما سری به شیرینی دقیق بزنید و شیرینیهای خوشمزه آن را امتحان کنید و برای ادامه خیابانگردی، آذوقه جمعآوری کنید.
عمارت آصف (خانه کرد)
این عمارت یکی از قدیمیترین و با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان و نمادی از هویت فرهنگی قوم کرد و گنجینه مردمشناسی مردم کرد است.
عمارت آصف در ضلع شمالی خیابان امام خمینی سنندج (شاهپور)، نرسیده به سهراه شهدا قرار دارد. براساس شواهد و نوع معماری این بنا احتمالا به دوره صفویه برمیگردد که آصفاعظم آن را احداث کرده است.
شکلگیری عمارت آصف به چهار دوره تقسیم میشود. نام این عمارت از «آصفدیوان» گرفته شده است. بانی اولیه این بنا خانواده معتمد هاشمی بودند و میرزارضا وزیر (پدر آصفدیوان) آن را تملک کرد. در زمان آصفدیوان با الحاق سردر ورودی و بخشهای شرقی و غربی عمارت شکوه نهایی خود را به دست آورد و به «عمارت آصف» مشهور شد.
عمارت آصف در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. خانه کرد از بخشهای مختلفی شامل نگارخانه، حمام، مکتبخانه، زیورآلات، بخش کشاورزی، بخش شکار، کتابخانه و… تشکیل شده است. «موزه مردمشناسی مناطق کردنشین» یا «خانه کرد»، بزرگترین موزه مردمشناسی مربوط به اقوام ایران در خیابان امام خمینی سنندج است.
پاساژ حبیبی در خیابان امام خمینی سنندج
پاساژ حبیبی مقابل مسجد دارالاحسان ساخته شد. این ساختمان قبل از پاساژ، خانه حاج سالار فاتح بود. خانه دارای تالار، اتاقهای عالی و حیاط بسیار بزرگی بود. درون این حیاط درختهایی پرثمر و گردوهای عظیمالجثه وجود داشت که در وسط حیاط حوض بزرگ دایرهایشکلی قرار گرفته بود. میان حوض نیز جزیرهای مدور وجود داشت که با چراغ و گل مزین شده بود.
برای عبور از روی آب، پلی چوبی ساخته بودند تا رفتن به جزیره و میان گلها امکانپذیر باشد. حیاط این خانه بسیار بزرگ بهمنزله زیرزمین پاساژ بود؛ زیرا هنگام عبور از پیادهرو خیابان از کنار نردهها داخل حیاط و تشکیلات آن قابل مشاهده بود که بسیار جالب و دیدنی بوده است.
این خانه چندین سال محل سازمان امنیت بود تا اینکه سازمان امنیت به پشت عمارت خسروآباد انتقال یافت. این خانه زیبا در هم کوبیده و به پاساژ حبیبی تبدیل شد.
این پاساژ در خیابان امام خمینی سنندج هماکنون چهار طبقه است. در زیرزمین و همکف آن مغازههای ظروف، پوشاک، لوازم آریشی، کیف و… وجود دارد و در طبقه باول آن نیز اکثرا تولیدیهای پوشاک قرار دارد.
متأسفانه قسمتهایی از دیوار نمای بیرونی ساختمان فرو ریخته است. هر بینندهای که به این پاساژ بنگرد، در باورش نمیگنجد که روزی در همین مکان عمارتی با چنان عظمت و زیبایی وجود داشته و حال به چنین روزی افتاده است.
مسجد دارالاحسان در خیابان امام خمینی سنندج
مسجد دارالاحسان به دستور اماناللهخان در ضلع شمالی خیابان امام خمینی سنندج ساخته شد. برای ساخت این مسجد از معماران و کاشیکاران اصفهانی دعوت شد و چند روستا برای ساخت این مسجد وقف شد. بنا کردن این مسجد هزینه زیادی داشت؛ برای هر یک از شعرهایی که بر روی سنگ مرمر حکاکی شد، یک سکه طلا خرج میشد.
بعداز حمله مغول که مرکزیت علمی خراسان از بین رفت، علمای مناطق اسلامی بهدلیل امنیت آنجا به سمت مناطق کردنشین آمدند که بعدها با تأسیس سنندج علما در این منطقه جمع شدند و سنندج به «دارالعلم بلاد اسلامی» تبدیل شد.
این مسجد شامل دو ایوان شرقی و جنوبی، گلدستههای بالای ایوان شرقی، صحن مرکزی، ۱۲ حجره در اطراف، شبستان ستوندار با ۲۴ ستون سنگی مارپیچ است. اطراف شبستان و سرستونها با دوسوم قرآن تزئین شده است که آیات را با کاشی، به خطی که شبیهبه خط کوفی است نوشتهاند.
مسجد دارالاحسان در خیابان امام خمینی سنندج یکی از ارزشمندترین مساجد کردستان ازنظر تزیینات معماری است. در خیابانگردی خیابان امام خمینی بازدید از این مسجد و لذت از زیباییهای آن را به شما توصیه میکنم.
ساختمان شهرداری خیابان امام خمینی سنندج
در دوره قاجاریه مقر حکومتی و نظامی کردستان در دژ کردستان یا ارگ حکومی قرار داشت. بعدها با تفکیک ادارات و سازمانهای دولتی بیشتر ادارات ازجمله شهرداری در خیابان امام خمینی سنندج مستقر شدند.
ساختمان شهرداری در سال 1334 پساز تخصیص قطعهزمینی در خیابان امام خمینی سنندج برای احداث آن، از خانه «ملکالتجار» به آن مکان انتقال یافت.
در فضای داخلی ساختمان ترکیبی از سنگ و آجر به کار رفته است و نمای آن از سمت خیابان امام خمینی سنندج بهصورت سنگی حجاری شده است. استفاده از پیچ و مهره برای اتصال تیرآهنهای سقف و استفاده از سنگ و آجر در نماهای ساختمان از ویژگیهای آن است.
این ساختمان هماکنون یکی از ساختمانهایی دیدنی و زیبای شهر سنندج است و هنوز هم شهرداری در این ساختمان واقع شده است.
کتابخانه خیابان امام خمینی سنندج
این کتابخانه در خیابان امامخمینی روبهروی استانداری واقع شده است. کتابخانه شش طبقه است که شامل سالن مطالعه خواهران و برادران (که به هر کدام یک طبقه جداگانه اختصاص داده شده است)، نمایشگاه و سالن اجتماعات است. عملیات اجرایی این ساختمان از سال۱۳۹۰ شروع شد و حدودا شش میلیارد تومان برای احداث آن هزینه شده است.
این کتابخانه از سال ۱۳۹۴ سرویسدهنده جویندگان علم و دانش و درکل عموم مردم بوده است. ظرفیت مخزن این کتابخانه ۶۰هزار جلد کتاب است و با مجموعهای غنی از منابع علمی ازجمله کتب فارسی، عربی، لاتین، پایاننامهها، منابع الکترونیکی و… فعالیت میکند.
کارکنان کتابخانه سعی میکنند با بهرهگیری از آخرین و جدیدترین فناوریهای روز دنیا، بهترین سرویسدهی را برای مراجعان خود فراهم آورند.
آنچه که گفته شد بخشی از دیدنیهای خیابان امام خمینی سنندج است. اگر شما هم در این خیابان به گشتوگذار پرداختهاید، نظر خود را درباره آن با ما در نابرو به اشتراک بگذارید.