
باغ موزه هرندی کرمان، مکانی تاریخی و داستانی
یکی از راههایی که میتوان با تاریخ، تمدن، فرهنگ، موسیقی، آداب و رسوم و… یک شهر یا کشور آشنا شد، بازدید از موزههاست. در شهر کرمان موزههای زیادی وجود دارد که برخی از آنها مالکیت خصوصی دارند. از جمله موزههای این شهر میتوان باغ موزه هرندی یا موزه ذوالفقار یا موزههای تاریخی ارتش کرمان، ساعت، پته، سکه یا ضرابخانه، موزه صنعتی و… را نام برد که هریک در حوزهای فعالیت میکنند.
برای مثال باغ موزه هرندی که در این مطلب به آن پرداخته میشود، محل فیلمبرداری سریال آوای فاخته بود. این موزه سالنهای متعددی دارد که موزه موسیقی، باستان شناسی و فسیل در آن برقرار است. با من در نابرو همراه باشید تا بیشتر با باغ موزه هرندی و دیدنی کرمان آشنا شوید.
آشنایی باغ موزه هرندی کرمان
باغهای متعددی در دوران قاجاریه در کرمان ساخته شد که باغ موزه هرندی یکی از آنها است. این باغ درختان بسیاری دارد که برخی از آنها از زمان گذشته پابرجا مانده و برخی بعدا به این باغ اضافه شدهاند. این مکان توسط عدل السلطنه ساخته شد و بعدها در سال 1313 به ابوالقاسم هرندی (تاجر کرمانی) فروخته شد. یکی از دلایل شهرت باغ موزه هرندی، اقامت رضا شاه پهلوی در مسیر تبعیدش به جزیره موریس در کرمان بود.
گفته میشود در مسیر حرکت، اتومبیل ایشان خراب میشود و ایشان چند روز در این باغ اقامت میکنند و بعد از آن آقای ابوالقاسم هرندی اتومبیلی در اختیار ایشان قرار میدهند که برای ادامه سفر از آن استفاده کنند. هر دو این خودروها در حال حاضر در باغ موزه هرندی قابل مشاهده است. البته روی خودرویی که آقای هرندی به رضاشاه برای ادامه سفر دادهاند، تاریخی نوشته شده که به نظر میرسد اشتباه است و با زمان تبعید رضا شاه چند سال اختلاف دارد.
امروزه این باغ به عنوان موزه موسیقی و باستان شناسی کرمان مورد بازدید قرار میگیرد. همچنین بخشی از آن به عنوان موزه فسیل فعالیت میکند که البته مالکیت خصوصی دارد و برای بازدید از آن نیاز به هماهنگی است.
موزه موسیقی باغ موزه هرندی
موزه ساز (که گفته میشود اولین موزه ساز ایران است) با پیشنهاد استاد حسین مسعود در 28 اردیبهشت 1380 (روز جهانی موزه) افتتاح شد و استاد مسعود سازهای دستساز خود را به این مکان اهدا کرد. این بخش در طبقه همکف قرار دارد.
در این موزه، سازهای ایرانی مانند سنتور، قیچک، تار (استاد یحیی)، سه تار، عود، رباب و … در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. همچنین سازهایی از کشورهای دیگر مانند هندوستان (سیتار و … )، هلند، اسکاتلند و… در این موزه جهت بازدید قرار دارد.
موزه موسیقی واقع در باغ موزه هرندی بسیار قدیمیتر از موزه موسیقی اصفهان است؛ اما متاسفانه زیرساختهای جذب گردشگر در این موزه وجود ندارد. مانند توضیحات انگلیسی کنار سازها یا پخش کلیپهای مربوط به نحوه نواختن هر ساز یا نواختن سازها به صورت زنده و سایر مواردی که باعث تشویق گردشگران به دیدن موزه میشود. به همین دلیل گردشگران خارجی بازدید از موزه موسیقی اصفهان را ترجیح میدهند.
موزه باستان شناسی باغ موزه هرندی
موزه باستانشناسی که در طبقه دیگر این باغ موزه قرار دارد، شامل آثار به دست آمده از شهداد، کنار صندل و شهر دقیانوس جیرفت و منطقه جازموریان است که در چهار تالار به نمایش گذاشته شدهاند. اشیا سفالی، مهرههای سنگی و درفشهای فلزی در تالار شهداد قرار دارند.
ظروف و اشیایی از جنس سفال و سنگ صابونی (سنگی بسیار زیبا و ظریف با نقشهای هندسی، گیاهی، جانوری، انسانی و…که به کوشش پروفسور یوسف مجیدزاده به نام جیرفت در تمام دنیا شناخته میشوند) در تالار تمدن حوزه هلیل رود برای بازدید قرار گرفتهاند.
کوزه، قمقمه، جام، بشقاب و ریتونهایی منتهی به سر اسب، قوچ و گاو، همچنین آثاری از دوره اشکانی و ساسانی (مجسمه شیر از آثار بسیار چشمگیر) در تالار دوره تاریخی قرار داده شدهاند.
همچنین آثار و اشیای به دست آمده از شهر دقیانوس جیرفت (پایتخت زمستانی سلجوقیان) در تالار دوره اسلامی به نمایش گذاشته شده است.
برخی از آثار به نمایش گذاشته شده در موزه باستان شناسی باغ موزه هرندی، طی حفاریها از مناطق مختلف به دست آمده و برخی از آثار از قاچاقچیان گرفته شده است. متاسفانه راجع به آثاری که از قاچاقچیان گرفته شده اطلاعاتی از جمله محل کشف آثار و در نتیجه قدمت آنها در دست نیست.
چگونه به باغ موزه هرندی برویم؟
این موزه در شهر کرمان، در ابتدای خیابان فردوسی واقع شده و دسترسی به آن از طریق تاکسی، اتوبوس و خودرو شخصی امکانپذیر است. مقبره آقای هرندی در این باغ موزه قرار ندارد و در کنار مسجد جامع کرمان دفن شدهاند که کتابخانه هرندی نیز در آنجا قرار دارد.