
خواص سیر و فواید آن
سیر گیاه شگفتانگیزی است که به واسطه طعم و عطر زیادش به عنوان یک چاشنی محبوب در انواع غذاها به کار میرود. برای آگاهی از فواید و خواص سیر که از جنبه درمانی هم کاربرد دارد و همینطور آگاهی از عوارض احتمالی مصرف آن تا انتهای این مقاله با من همراه شوید.
مواد موجود در سیر
این خوردنی منبعی غنی از مواد مغذی مانند فولیک اسید، کلسیم، آهن، پتاسیم، سدیم، منگنز، روی، و انواع ویتامینها «ویتامین آ، سی، ب۱، ب۲ و ب۳» است و به عنوان یک آنتیبیوتیک قوی عمل میکند. آلیسین، مادهای به رنگ زرد روشن است که عطر تند از آن نشأت میگیرد و بیشترین خواص سیر به این ماده مربوط میشود.
فواید و خواص سیر
عطر عجیب و غریب این گیاه در طول تاریخ ۳۰۰۰ سالهای که مردم از آن استفاده میکنند، باعث شده که این گیاه معجزهگر هم طرفداران دو آتشه داشته باشد و هم دشمنانی که از آن متنفر هستند. اما چه عاشق سیر باشید و چه با شنیدن بوی آن فرار را بر قرار ترجیح دهید، نمیتوانید منکر خواص فوقالعاده این گیاه دارویی شوید.
معمولا چند مثال شناخته شده مانند پایین آوردن کلسترول، فشار خون و درمان سرماخوردگی برای خواص سیر در ذهن عموم مردم شکل گرفته اما واقعیت این است که این گیاه کوچک، فواید بیشمار دیگری هم دارد. تا جایی که پزشکان در مورد بسیاری از بیماریها به این خوردنی به چشم یک دارو نگاه میکنند. مثلا به بیمارانی که درگیر رماتیسم، بواسیر و زخم معده هستند، توصیه میشود روزی یک حبه مصرف کنند.
همینطور از این ماده غذایی، میتوان در جهت آرامش اعصاب و پیشگیری از آلزایمر استفاده کرد. خاصیت آنتیاکسیدانی این گیاه و تقویت سیستم ایمنی بدن، موجب شده این خوراکی برای درمان عفونت و بیماریهای تنفسی مثل برونشیت و آسم هم مفید باشد.
همه شما جمله معروف اگر میخواهید از دکتر رفتن دور بمانید، روزی یک عدد سیب بخورید را شنیدهاید اما توصیه من به شما این است که اگر میخواهید، سرطان هیچ وقت به یک قدمی شما نزدیک نشود، روزانه سیر میل کنید. کاهش درصد ابتلا به سکته مغزی به دلیل عملکرد رقیقکنندگی خون که یکی دیگر از خواص است، هدیه دیگری از جانب این گیاه به شمار میآید.
این خوراکی به شدت، ضد قارچ و ضد باکتری است و برای کسانی که از بیماریهای دهان و دندان و آفتهای پی در پی دهانی رنج میبرند، کاربرد فراوانی دارد. از دیگر خواص سیر التیام و بهبود زخمهاست.
یکی دیگر از شگفتیهای خواص سیر در بیماریهای مرتبط با مو است. بسیاری از شامپوها و لوسیونهای درمانی، حاوی مقادیر زیادی سیر هستند. ریزش مو، موخوره و شکنندگی موها با استفاده موضعی از آن همراه یک روغن طبیعی یا شامپوها و فرآوردههای پزشکی حاوی سیر، تا حد زیادی درمان میشوند.
خواص سیر و کاهش وزن
خبر خوش برای کسانی که از اضافه وزن رنج میبرند و دنبال یک راه میانبر ساده هستند این است که با خوردن روزانه مقداری سیر خام یا پخته، میتوانند امیدوار باشند که چربی کمتری در بدنشان انباشته شود و گام بلندی به سمت لاغری و تناسب اندام بردارند.
مصرف سیر برای خانمهای باردار
امروزه بیشتر خانمها میدانند که قبل از اقدام به بارداری باید روزانه یک عدد اسید فولیک مصرف کنند تا جنینشان از نقصهای سیستم عصبی در امان بماند. وجود مقدار زیاد اسید فولیک در سیر یک فرصت طلایی برای زنان باردار است تا با خوردن روزانه یک عدد آن، خیالشان از بابت سلامت سیستم عصبی فرزندشان راحت باشد. وزنگیری بالای جنین هم یکی دیگر از خواص سیر است. البته توصیه من به مادران باردار این است که قبل از مصرف هر ماده غذایی ابتدا با پزشک خود مشورت کنند.
دیگر خواص سیر
نظریه دیگری وجود دارد که این گیاه با افزایش سطح استروژن در زنان یائسه، به آنها کمک میکند تا آسیب کمتری از کمبود این هورمون در بدن خود ببینند. کاهش فشار خون که جزو کلیدیترین خواص سیر است، رابطه مستقیمی با جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، مهمترین عامل مرگ و میر انسان، دارد.
از طرف دیگر، مصرف این خوردنی، خطر ابتلا به بیماریهای عفونی را که در سنین میانسالی، بسیار خطرناک ظاهر میشوند، کاهش میدهد. بنابراین، میتوانید امیدوار باشید که با خوردن مداوم آن، از زندگی طولانیتری بهره ببرید. پژوهشهای مختلف نشان میدهد که مصرف سیر، میتواند عملکرد عمومی بدن را بهبود ببخشد. کسانی که ورزش میکنند و آن را در رژیم غذاییشان گنجاندهاند در فعالیتهای ورزشی، کارایی بهتری دارند و کمتر احساس خستگی میکنند.
مضرات و موانع مصرف
هر ماده غذایی سودمندی اگر بیش از اندازه و به شکل نامناسب استفاده شود، میتواند برعکس عمل کند و نه تنها مفید نباشد بلکه آسیب جدی به بدن بزند.
اولین نکته منفی که در مورد سیر وجود دارد، بوی بد آن است که تا ۴۸ ساعت پس از مصرف، از ناحیه دهان و عرق انسان به مشام میرسد. بنابراین، اگر شغل مهمی دارید و باید روزانه در جمعهای مختلفی حضور پیدا کنید، بهتر است در مورد مصرف زیاد و مداوم کمی تجدید نظر کنید.
از طرف دیگر، میتواند روی عملکرد معده تأثیر منفی بگذارد و ایجاد اسهال، استفراغ، تهوع و نفخ کند. کسانی که تازه جراحی کردهاند، بهتر است علیرغم خواص سیر در مصرف آن محتاط باشند، زیرا ممکن است خطر خونریزی را در آنها افزایش دهد.
هماتوم کلیه، حساسیتهای شدید پوستی و دهانی و بیماری خود ایمنی پمفیگوس از دیگر مضرات مصرف زیاد سیر است. مصرف این خوردنی برای افراد مستعد بیماریهای آلرژیک، میتواند اثرات ناخوشایندی داشته باشد. خوردن زیاد آن به کبد هم که جزو اصلیترین و حیاتیترین اعضای بدن است، آسیب میرساند.
سخن آخر این که اگر با خواندن این مقاله درباره مصرف و خواص سیر تجدید نظر کردهاید و تصمیم گرفتهاید، بیشتر از این معجزه خوراکی در رژیم روزانهتان استفاده کنید، توصیه کاربردی «کم بخور، همیشه بخور» را فراموش نکنید.