
دریاچه گهر لرستان؛ نگین اشترانکوه
استان لرستان یکی از زیباترین استانهای ایران است که در شرق آن، در منطقه حفاظتشده «اشترانکوه»، در جنوبشرقی شهر «درود» و شمالغرب «الیگودرز»، دریاچه کوهستانی «گهر» (معروف به «دریاچه ایران») قرار دارد.
رشتهکوه اشترانکوه که یکی از بلندترین رشتهکوهها و ارتفاعات زاگرس (مشهور به «آلپ ایران») و بلندترین نقطه استان لرستان است، دریاچه «گهر» را که به «نگین اشترانکوه» هم معروف است، در دامنه جنوبی خود جای داده است. در این گزارش از نابرو همراه ما باشید تا در دامنه آلپ ایران، نظارهگر زیباییهای نگین اشترانکوه از جاهای دیدنی لرستان باشیم.
دریاچه گهر
دریاچه گهر به دو بخش «گهر بزرگ» و «گهر کوچک» تقسیم میشود که 40 دقیقه بهصورت پیاده از فاصله دارند. اکثر نقاط دریاچه بهصورت صخرهای است، اما قسمتهای شرقی و غربی دریاچه ماسهای و مناسب برای شنا کردن است. در قسمت بالا و پایین دریاچه جنگلهای انبوهی وجود دارد که متأسفانه بهدلیل محیطبانی ضعیف با نابودی فاصله چندانی ندارد.
دریاچه زیبا و درخشان «گهر» بهدلیل وجود چشمههای طبیعی بسیاری که در کف خود دارد، دائماً دارای آبی زلال و شفاف است که در برخی قسمتها میتوان سنگهای کف رودخانه و ماهیهای در حال حرکت را دید. آب دریاچه گهر از رودخانهای به نام «تاپاله» تأمین میشود که ابتدا وارد «گهر کوچک» میشود و از آنجا به «گهر بزرگ» میریزد. در قسمت انتهایی رودخانه چند چشمه وجود دارد که آبشان بسیار گوارا و آشامیدنی است.
آبوهوای دریاچه گهر
آبوهوای دریاچه گهر باتوجهبه موقعیت جغرافیایی این دریاچه که بین کوههای مرتفع قرار دارد، سرد است و حتی در فصل تابستان هم شبهای این منطقه بسیار خنک است. حتی آب دریاچه گهر هم بسیار سرد است.
بهترین ماههای سفر به این منطقه ماههای تیر و مرداد است. باوجود گرمای بسیار در این ماهها مسیر بسیار طاقتفرسا میشود، اما رسیدن به دریاچهای به این شکوه و زیبایی و دیدن آب زلال و شنا در آن، حسابی از دست گرما نجاتتان خواهد داد و سختی مسیر فراموشتان خواهد شد.
مسیر رسیدن به دریاچه گهر
برای رسیدن به دریاچه گهر مسیر سخت و نسبتاً طولانی در پیش رویتان خواهد بود. قسمتهایی از مسیر صخرهای است و قسمتهایی را هم باید پیادهروی طولانی کنید. برخی جاها را هم میتوانید با قاطر طی کنید و حتی وسایلتان را هم در ابتدای مسیر میتوانید به افرادی بسپارید که با قاطرهایشان برایتان حمل کنند. هزینه کرایه قاطر بسته به موقعیت، متغیر است.
بهطور کلی برای رسیدن به این نگین درخشان (گهر) میتوان دو مسیر را در پیش گرفت که یکی زیباتر و یکی آسانتر از دیگری است.
مسیر درود: بعداز طی کردن مسافتی و وارد شدن به شهر درود، روستای «درب آستانه و شاه پیروالی (امامزاده مشهور این شهر)» را پیش بگیرید و سپس بهسمت «چشمه خیوه» بروید. راه چشمه خیوه مسیری آسفالته است که ماشین میتواند تردد کند، اما از چشمه خیوه تا دریاچه گهر 18 کیلومتر مسافت مالرو در پیش خواهید داشت.
شما میتوانید ماشینتان را در پارکینگ پارک کنید و ادامه مسیر را بهصورت پیاده طی کنید یا با قاطر بروید. مسیری که از سمت درود شما را به دریاچه میرساند، صخرهایتر است و زمان بیشتری در راه خواهید بود (تقریباً 5 ساعت)، اما این مسیر امنیت بیشتری دارد. همچنین این مسیر شلوغتر و گردشگرپذیرتر و همچنین زیباتر است.
مسیر الیگودرز: از شهر الیگودرز تا دریاچه حدوداً 3 ساعت مسیری ماشینرو پیش رو خواهید داشت. بعداز پشت سر گذاشتن چند روستا به تپه «تاپاله» میرسید. در اینجا باید ماشین خود را پارک کنید و سپس ادامه مسیر (7 کیلومتر) را پیاده طی کنید (حدود یکساعتونیم پیادهروی). مسیر الیگودرز کوتاهتر و خلوتتر و دنجتر است، اما برخی میگویند امنیت کافی ندارد.
مسیر طبیعتگردی دریاچه گهر از هر دو سمت سخت و دسترسی به آن مشکل است و همین امر از آن وجه باعث خوشحالی است که تا حدودی این منطقه از آسیبهای انسانی در امان مانده است. اما باوجوداین، این منطقه شگفتانگیز سالانه گردشگران و طبیعتگران زیادی را بهسمت آرامش و زیباییهای فوقالعاده خود میکشاند. لذا نیازمند توجه بسیار سازمان گردشگری استان لرستان و محیطبانی است که گویی فراموش شده است.
نحوه استقرار در طبیعت اطراف دریاچه گهر
بهدلیل راه دشوار و طولانی دریاچه، اکثر گردشگران و طبیعتگران شب را در کنار آن در چادر میمانند. البته بیرون خوابیدن از چادر بهدلیل وجود حیوانات توصیه نمیشود. طرف غرب دریاچه (سمت درود) دارای پایگاه بسیج و مغازه برای خرید کردن، سکوی نگهبان و برق است که در طرف دیگر وجود ندارد. بنابراین بهتر است آنجا را برای چادر زدن انتخاب کنید.
پوشش گیاهی و حیاتوحش دریاچه گهر
پوشش گیاهی منطقه شامل درختان بلوط، بید، بادام، نارون و بسیاری دیگر از درختان کمیاب و زیباست. همچنین گلهایی همچون لالههای واژگون، شقایقهای وحشی، زنبق، تاج خروسی و… وجود دارند که دیدن آنها در مسیر شگفتزدهتان خواهد کرد.
حیاتوحش این منطقه بسیار متنوع است و زیستگاه بسیار مناسبی برای آبزیان و حیوانات وحشی است. این منطقه حفاظتشده شامل حیواناتی چون بز، قوچ، آهو، گراز، پلنگ و انواع پرندگانی همچون عقاب، کبک، شاهین میشود. آبزیانی مانند مارماهی، قزلآلا رنگینکمان و خالقرمز (ماهی معروف این دریاچه) و… نیز در این دریاچه زیست میکنند.
تفریحات در دریاچه گهر
اگر اهل ماهیگیری هستید، دریاچه گهر درود گزینه بسیار فوقالعادهای برای گذراندن زمانتان خواهد بود. برای ماهیگیری اواخر تابستان زمان مناسبی است. زیرا تا اواسط خرداد ماهیگیری در دریاچه ممنوع است.
بهدلیل کوهستانی بودن این منطقه میتوانید برنامهای هم برای کوهنوردی و صخرهنوردی بریزید. قایقسواری هم یکی دیگر از تفریحات دریاچه گهر است که میتوانید با آن به وسط دریاچه بروید و از تماشای آب زلال و ماهیهای شناور در آن لذت ببرید.
لوازم موردنیاز
کفش مناسب پیادهروی، لباس راحت، صندل راحت، لباس گرم، کِرِم ضدآفتاب و عینک آفتابی، کرم ضدحشره، چراغقوه و هدلایت، کیسه خواب، زیرانداز، چادر، پانچو، اجاق گاز، کبریت و وسایل موردنیاز پخت و پز، وسایل بازی و تفریحی، دوربین عکاسی.
تجربه شخصی
آیا میشود پا به طبیعت گذاشت، مسیری پر از گلهای زیبا و پروانههای رنگارنگ و دشتهای زیبا را قدم زد، از رودخانههای زلال و خروشان عبور کرد، آسمان آبی را نظاره کرد و از مسیر لذت نبرد؟
بعداز طی کردن پستیبلندیهای بسیار و مشاهده عظمت کوهها، به دریاچهای زیبا رسیدن و غروب را نظاره کردن جز آرامشی عجیب و دوستداشتنی هیچ حس دیگری را به خاطرم نمیآورد.
شبهایی شاد که طبیعتگران کنار آتش تا روشنای صبح به شادی و رقص و خنده میگذرانند و صبحهایی که شروع تجربههای جدید است.
دریاچه گهر، این نگین درخشان اشترانکوه، یکی از لذتبخشترین سفرهای دوستانه و گروهی برای من بود که هیجان شادیهایش هرگز از خاطرم نخواهد رفت.
اما باید یادآور شد که این منطقه نیاز به حفاظت دارد و اگر به همین روال پیش برود و محیطبانی هم به همین صورت بیتوجهی کند و فکری برای حیاتش نکند، این منطقه نابود خواهد شد. تنها کاری که از ما برمیآید این است که زبالههای خود را جمعآوری کنیم و همراه خود به شهر ببریم تا موجب آلودگی و آسیب منطقه نشود. دوستدار محیطزیست و طبیعت باشیم که حیات ما را رقم میزنند.
ممنون که تجربیات خودتون رو با ما به اشتراک میزارید 😁