
لذت تماشای قوهای مهاجر سیبری در تالاب فریدونکنار
اگر در شهرهای بزرگ و دودآلود زندگی میکنید و مدتهاست پرندههای بالگشوده بر فراز آسمان شهرتان نمایان نشدهاند، پیشنهاد میکنم اواسط دیماه همت کنید و سری به تالاب زیبا و بینظیر سرخرود یا تالاب فریدونکنار بزنید. در نابرو همراه ما باشید تا با تالاب زیبای سرخرود بیشتر از دیدنیهای فریدونکنار نزدیک محمودآباد از جاهای دیدنی مازندران آشنا شوید.
مسیر رسیدن به تالاب فریدونکنار
از تهران برای رسیدن به تالاب فریدونکنار بهترین راه دسترسی مسیر جاده هراز بهسمت آمل و از آنجا بهسمت جاده محمودآباد به فریدونکنار است.
از زیباییهای این مسیر مانند دماوند سربهفلککشیده، آبشار شاهاندشت و آبگرم لاریجان، دریاچه و منطقه حفاظتشده و ساحل زیبای همیشه ایرانی خزر که بگذرم، تالاب سرخرود در فاصله 21 کیلومتری شهر محمودآباد و در روستای «وزرا محله»، از توابع شهرستان فریدونکنار، قرار گرفته است.
وارد روستا که میشوید، اولین چیزی که توجه شما را جلب میکند پاکیزگی و آراستگی روستاست؛ ترکیبی از مدرنیته و سنت مازندرانی در کنار هم. دیوارها و جداول پیادهروهای تازهرنگشده روستا حکایت از ورود میهمانان دارد.
از ورودی وزرا محله تا ورودی تالاب فریدونکنار که در تالابستانها محل کشتوکار برنج است، راه زیادی نیست. گویی راه، شما را بهسوی خود میخواند. بعداز یک پیچ بهسمت راست، محلی برای پارک خودرو در نظر گرفته شده است. پیشنهاد میشود صبور باشید و بدون استفاده از بوق در جایی توقف کنید.
مردم مشتاق به دیدن میهمانان تالاب، از ورودی تالاب بهسمت آن در حرکت هستند. اولین چیزی که توجهتان را جلب میکند، پشمکهای رنگارنگ، خوراکیهای خوشرنگ و لعاب و خانگی مازندرانی و صنایعدستی و پاپوشهایی است که در این فصل استفاده از آن بسیار دلنشین است.
اندکی که بهسمت تالاب پیش میروید، پرهای رنگارنگی را میبیند که باد آنها را در لب خط ساحلی تالاب جابهجا میکند.
دیگر رسیدهاید. پهنه تالاب با کمی فاصله از جایی که ایستادهاید، محل نشست و برخاست میهمانان ارجمند تالاب فریدونکنار ایران است.
تالاب فریدونکنار؛ پذیرای قوهای مهاجر سیبری
تالاب فریدونکنار از سال 1386 و از اوایل دیماه میزبان هزاران قطعه انواع قوهای فریادکش، مرغابی و اردکهای وحشی است که با طی نزدیک به پنجهزار کیلومتر، پهنه سرد و پربرف سیبری در روسیه را پشتسر میگذارند و زمستان را در این منطقه میگذرانند.
چرا به این تالاب، سرخرود میگویند؟
علت نامگذاری این شهر را نام رودی میدانند که از شمال کوه دماوند سرچشمه میگرفته است. این رودخانه همان هراز است که از قسمت غربی شهر عبور میکند و بهدلیل طغیانی بودن رودخانه هراز و فرسایش بستر رُسی رودخانه، منجر به گلآلود شدن رودخانه در پاییندست میشود و رنگ متمایل به سرخ میگیرد که بهمرور زمان بهعنوان نشانهای برای ساکنان این سامان درآمده و مردمان اطراف، این رودخانه را سرخرود نامیدهاند.
قوهای سیبری؛ مهمانان تالاب فریدونکنار
قوهای فریادکش سیبری از سایر نمونههای خود، بزرگترند و منقار برجستهای دارند و بسیار خجالتی هستند. هنگام برخاستن زمانی که بالهای خود را میگشایند، در بعضی از گونهها فضایی به طول سه متر را اشغال میکنند و با صدا کردن همنوعهای خود روی آب به پرواز درمیآیند و با آن ابهت سحرگونه در آسمان تمیز و آبی شهر سرخرود شناور میشوند؛ مناظر بینظیری که در کمتر نقطهای از ایران قابل رؤیت است.
البته خطرات بسیاری در کمین این پرندگان بیآزار و زیبا هستند. خطرناکترین آنها، برخی از هموطنان هستندکه با طعمهگذاری و تورهای هوایی این میهمانان را صید میکنند.
وجود این پرندگان مهاجر در تالاب فریدونکنار باعث دوچندان شدن زیبایی این تالاب شده است، بهگونهای که بسیاری از علاقهمندان به طبیعت و حیاتوحش برای بازدید و عکاسی حرفهای از این پرندگان زیبا در فصل زمستان به این منطقه سفر میکنند.
ازجمله پرندگان مهاجر دیگر این منطقه «تکدرنای سیبری» است که این پرنده زیبا از زیستگاه خود یعنی سیبری از مسیر روسیه، قزاقستان و آذربایجان به فریدونکنار مازندران مهاجرت و نزدیک به چهار ماه از سال را با تغذیه در تالاب فریدونکنار زمستان را سپری میکند.
امیدواریم که بتوانید با سفر به این منطقه از دیماه تا اواخر بهمنماه شاهد زیبایی پرواز و فرود این پرندگان زیبا باشید. اگر شما هم از سفر به تالاب فریدونکنار و تماشای پرندگان مهاجر تجربهای دارید، نظرتان را با ما در نابرو به اشتراک بگذارید.