
امامزاده یحیی همدان؛ جایی برای آرامش دل
همدان شهر تاریخ و تمدن ایرانزمین است. قدمت شهر همدان به زمان مادها برمیگردد. مقبره امامزادهها و مساجد و مکان های زیارتی جایگاه خاصی در دل مردم دارد. گاهی برای دوری از زندگی ماشینی بهترین مکان آرامشبخش امامزادهها هستند. همدان هم مانند شهرهای دیگر مساجد و مکانهای مذهبی و امامزادههای زیادی دارد. یکی از امامزادههای همدان که محبوبیت زیادی دارد، امامزاده یحیی است. با من در نابرو همراه باشید تا سری به این امامزاده از جاذبه های دیدنی همدان بزنیم.
آشنایی با امامزاده یحیی
امامزاده یحیی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) است. با ورود به امامزاده وقتی به حیاط برسید، طاقنمای بسیار زیبایی میبینید که دور تا دور آن آینهکاری است و برخی از قسمتها از بین رفتهاند.
حوض آبی ساده و قشنگی وسط حیاط امامزاده قرار دارد که در تمامی فصلها بهغیراز زمستان پرآب است. در هر ضلع حیاط امامزاده ایوانی قرار دارد که راه ورود به داخل است. بقعه امامزاده مستطیلشکل است و وسط حیاط قرار دارد.
ورودی اصلی سمت ایوان غربی قرار داشته و آینهکاری فوقالعاده زیبایی دارد. در ایوان جنوبی امامزاده مقرنسهای شگفتانگیزی کار شده که چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند.
همچنین در ایوان جنوبی کتیبههای زیبایی به خط نستعلیق به چشم میخورد که بسیار تماشایی است. در قسمت مدخل غربی این امامزاده که از بخشهای قدیمی امامزاده است، تزئینات و گچبریهای زیبایی بهشکل دو شیرِ شمشیربهدست و گل و بوستان قرار دارد.
قسمت غربی حیاط امامزاده غسالخانهای قرار داشته که آب آن غسالخانه از چشمه پرآبی به اسم «چشمه خانم یزدی» تأمین میشد. این چشمه و غسالخانه اواخر دوره قاجار وجود داشت. قسمت شرقی حیاط هم مسجد زیبایی قرار دارد که در قدیم جزو حیاط زیارتگاه امامزاده یحیی بود. در حیاط امامزاده دفتر مشاور و بسیج و… دایر شده است.
این امامزاده دو درِ ورودی دارد. درِ اصلی در بلوار مدنی و درِ دیگر داخل کوچه کناری امامزاده یحیی قرار دارد.
ورود به امامزاده یحیی
هنگام ورود به ساختمان امامزاده درِ چوبی قدیمی را باز میکنید و به داخل که میروید، حالوهوای عجیب و دلنشینی به شما دست میدهد. امامزاده چند طاقچه زیبا دارد. فرشهای قرمز امامزاده حالوهوای عجیبی را به شما القا میکند.
صحن امامزاده همیشه شلوغ است. حرم امامزاده یحیی مربعشکل است و مانند بقیه حرمها زیبا و ساده است. داخل ضریح امامزاده یحیی روی سنگ مزار دو عدد شمعدانی قدیمی قرمزرنگ وجود دارد که همچون یاقوت میدرخشند و توجه شما را به خود جلب میکنند.
داخل ضریح یک صندوق چوبی قرار دارد که قسمت طول صندوق منبتکاریهای فوقالعاده زیبایی انجام شده است. این صندوق متعلق به دوران هشتم تا نهم هجری قمری بوده است.
معماری و ساختمان امامزاده یحیی
بنای اولیه این امامزاده از آثار دوران هشتم تا دهم هجری قمری است و در دورههای دیگر مرمت و بازسازی شده است. در و پنجرههای امامزاده چوبی و بسیار سنتی و خاص هستند.
اگر به عکاسی علاقه دارید، پیشنهاد میکنم با چادر گلگلی درکنار پنجرهای چوبی امامزاده عکسهای زیبایی بگیرید. امامزاده یحیی در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حالوهوای امامزاده یحیی و مراسمها
امامزاده یحیی مکان مذهبی مناسبی برای تغذیه روح و روان است. این امامزاده هر روز شاهد مهمانان متعددی از کودکان تا پیرمردان و… زیادی است. هر روز نماز جماعت باشکوهی ظهر و عصر در امامزاده برگزار میشود و طرفداران بسیاری زیادی دارد.
امامزاده در خیابان بلوار مدنی واقع است که در این خیابان مغازههای بسیاری وجود دارد. در هنگام اذان بیشتر مغازهداران مغازه خود را میبندند و خود را به نماز جماعت دلنشین امامزاده میرسانند. روزانه افراد زیادی برای عرض ارادت و همنشینی دوستانه به امامزاده یحیی میروند و درکنار همدیگر علاوهبر خواندن قرآن لحظات ناب و بینظیری را سپری میکنند.
مسیر دسترسی به امامزاده یحیی
شما برای رسیدن به امامزاده میتوانید با تاکسی، خودروی شخصی و اتوبوس و… بروید.
اگر با ماشین شخصی میروید، نگران جای پارک نباشید. در خیابان بلوار مدنی و کوچههای اطراف امامزاده جای پارک خوبی پیدا میکنید.
به آرامگاه بوعلی و بعد به بلوار مدنی بروید، در نزدیکی پلِ روگذر، این امامزاده را مشاهده میکنید. راه دیگر این است که به میدان امام خمینی بروید. در ابتدای خیابان تختی سوار بر تاکسیهای میدان فردوسی شوید. به چهارراه تختی که رسیدید، پیاده شوید و به ابتدای بلوار مدنی بروید. به هر یک از مغازهداران بگویید، امامزاده را نشانتان میدهند.
جاذبههای اطراف امامزاده
میدان امام خمینی، آرامگاه بوعلی سینا، خیابان بوعلی، خیابان تختی، برج قربان، مرکز خرید زاگرس.
سخن آخر
رفتن به امامزاده یحیی میتواند باعث بهتر شدن حالوهوایتان شود. شما میتوانید دو رکعت نماز بخوانید و ساعتها با خالق زمین و آسمان صحبت کنید و به آرامش برسید. بعداز زیارت امامزاده میتوانید پیاده به آرامگاه بوعلی بروید و با یک تیر دو نشان بزنید.
اگر به بازارگردی علاقهمندید، به خیابانهای اطراف آرامگاه بوعلی ازجمله خیابان بوعلی، خیابان پاستور، سیزدهخانه بروید که بازارگردی خوبی را تجربه خواهید کرد و قطعاً دست خالی برنمیگردید.
شما نیز میتوانید به خیابان تختی که در چندقدمی امامزاده قرار دارد بروید و بعد به میدان امام که رسیدید، میتوانید مکانهای دیدنی، بازارگردی، شکمگردی، خیابان گردی و… زیادی بروید و گردش خود را لذتبخشتر کنید. در میدان امام و خیابانهای اطراف آن از شیر مرغ تا جان آدمیزاد پیدا میکنید و شما میتوانید لحظات نابی را با استفاده از صرفهجویی در وقتتان رقم بزنید. اگر شما به همدان سفر کردهاید و تجربه زیارت امامزاده یحیی را دارید، نظر خود را با ما در نابرو به اشتراک بگذارید.