
کتابخانه مرکزی امام خمینی مشهد؛ تجربه بهترین کتابخانه
کلنگ ساخت کتابخانه مرکزی مشهد در سال ۱۳۷۴ به زمین خورد و پس از گذشت ۲۳ سال، پروژه ناتمام بالاخره به پایان رسید و در ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ با نام کتابخانه مرکزی امام خمینی افتتاح شد. کتابخانه مرکزی هماکنون بزرگترین و مجهزترین کتابخانه کشور تلقی میشود که برای حدود ۳۵ نفر شغل ایجاد کرده است. این کتابخانه تنها سه ماه پس از افتتاح، در سامانه سامان نهاد کتابخانههای عمومی کشور، جزو پنج کتابخانه برتر در حوزه تعداد امانت کتاب کشور شد. در نابرو همراهمان باشید تا با این کتابخانه از جاهای دیدنی مشهد بیشتر آشنا شویم.
لطفا به جزییات توجه کنید!
وقتی از پلههای ورودی اصلی بالا میروید، سردر زیبای کتابخانه به چشمتان میخورد و اصلا شبیه کتابخانههایی نیست که تاکنون دیدهاید. بیشک هدف هم همین بوده است، چراکه زمانی طولانی صرف ساخت این بنا شده است.
در ساخت این بنا سعی شده است از تلفیق معماری ایرانی و مدرن استفاده شود؛ طراحی و اشکال هندسی پنجرهها و حفاظ سنگی حیاط جلویی، یادآور بخشهایی از ارسی خانههای قدیمی هستند و مصالح بهکاررفته و سالن مطالعه کتابخانه مرکزی امام خمینی از معماری مدرن بهره بردهاند.
پشت کتابخانه مرکزی امام خمینی که از مسیر منتهی به خیابان فکوری باید به آن وارد شوید، سطح شیبدار مخصوص صندلی چرخدار تعبیه شده است. تنها نکتهای که باعث شد احساس کنم کمی کمکاری شده است، نبود نیمکت و بخشهای مناسب نشستن در حیاط خلوت قسمت جلویی کتابخانه بود. این بخش از یک سمت نمایی به شهر دارد و از سمت دیگر به کوههای آب و برق. واقعا نبود نیمکت چقدر در این نمای زیبا حس میشد.
بخش کودکان کتابخانه مرکزی امام خمینی
کتابخانه مرکزی امام خمینی شش طبقه است و بیش از ۴۰ بخش دارد. در بخش بیرونی طبقه همکف کتابخانه، مکانی برای کودکان در نظر گرفته شده است تا کتابها را مطالعه کنند و امانت بگیرند. در این قسمت که ورودیاش کاملا مجزا از ساختمان اصلی است، میتوانید کودکتان را راحت بگذارید تا با همسنوسالهای خودش بازی کند و کتاب انتخاب و مطالعه کند. این بخش فضایی آرام و بهدور از دنیای بزرگسالان دارد.
وارد دنیای کلمات شوید
وقتی از در اصلی وارد سالن ورودی میشوید، میزهای روبهرویتان برای راهنمایی و ثبتنام و انجام امور کتابخانه هستند. میتوایند با پرداخت ۳۰هزار تومان و یک قطعه عکس، در این کتابخانه عضو شوید و خبر خوب اینکه میتوانید در همان روز ثبتنام، کتاب امانت بگیرید. اگر یک سال از عضویتتان بگذرد، میتوانید با پرداخت ۳۰هزار تومان عضویت خود را تمدید کنید.
طبقه همکف کتابخانه مرکزی امام خمینی
از در سمت راستتان در کتابخانه مرکزی امام خمینی وارد راهرویی میشوید که بخش نشریات، کتب مرجع، خدمات نابینایان و کمبینایان و تجهیزات تولید کتاب بریل در آن قرار دارد. میتوانید حدود سه ساعت از بخش نشریات استفاده کنید و حتی نشریات یک ماه گذشته را امانت بگیرید.
همچنین در این بخش از کتابخانه مرکزی امام خمینی میتوانید به جستوجوی مطالب از طریق پایگاههای اطلاعاتی بپردازید. یکی از نکات شایانتقدیر این کتابخانه، وجود تابلوهای راهنماست که به شما امکان میدهد بدون کمک و پرسوجو، بهراحتی هر بخشی را پیدا کنید. در انتهای سالن به راهروی اصلی ساختمان ختم میشود. در این بخش میتوانید تصمیم بگیرید به کدام طبقه بروید. پیشنهاد میکنم اگر میخواهید از سالنهای مطالعه استفاه کنید، حتما از آسانسور استفاده کنید.
طبقه منفی یک
در طبقه منفی یک، مخزن اصلی برای امانتگرفتن و بازگرداندن کتابها قرار دارد؛ تحویل مدرک، سرای نسخ، آرشیو نشریات و صحافی از دیگر بخشهایی هستند که با توجه به تخصص و علایق فردی میتوانند کاربری متفاوتی برای افراد داشته باشند.
در بخش امانت که بهنظرم مهمترین بخش این کتابخانه است، متوجه نکتههایی بسیار جالب شدم که شاید در مراجعههای روزمره کمتر به آنها توجه کنیم؛ کف سالنهای بخش امانت از پارکت و موکتهای کفپوش استفاده شده است تا صدای راهرفتن باعث پارهشدن رشته خیال خوانندگان غرق در کتاب نشود. اینجا و آنجا برای مطالعه مبلهای راحتی گذاشته شده است. گلدانهای بزرگ که در اکثر بخشهای کتابخانه دیدمشان، فضای بخش امانت را نیز دلنشینتر کردهاند و واقعا دلتان نمیخواهد از این ساختمان خارج شوید.
طبقه اول کتابخانه مرکزی امام خمینی
با استفاده از راهپله یا آسانسورها میتواند به طبقات مختلف دسترسی داشته باشید. طبقه اول ساختمان کتابخانه شامل شش بخش است که عبارتند از سالن جلسات، دیداری و شنیداری، خدمات ناشنوایان، گالری، نمازخانه.
طبقه دوم
اتاق رییس کتابخانه، اتاق معاون کتابخانه، مدیریت آموزش، رستوران و کتابفروشی در طبقه دوم قرار گرفتهاند که در حال حاضر رستوران هنوز فعال نشده است.
طبقه سوم
طبقه سوم، سالن مطالعه آقایان است. سالن مطالعه خصوصی آقایان، اتاقهایی خصوصی دارد برای کسانی که تمایل دارند تکنفره مطالعه کنند. سالن خصوصی، دوسه نفر ظرفیت دارد. کلاسهای آموزشی، سایت آموزش، پایگاه اطلاعاتی و فهرستنویسی دیگر بخشهای طبقه سوم هستند.
طبقه چهارم کتابخانه مرکزی امام خمینی
این طبقه نیز مانند طبقه سوم، سه بخش سالن مطالعه بانوان و سالن مطالعه خصوصی و سالن مطالعه عمومی دارد. نکته جالبتوجه درباره سالنهای مطالعه خانمها و آقایان، استفاده بهینه از نور طبیعی است. سالنهای مطالعه عمدا در طبقات بالایی قرار گرفتهاند و در دو طرف سالن از پنجرههای سرتاسری و بزرگ استفاده شده است تا بتوان تا آخرین ساعات از روشنایی روز استفاده کرد.
نمای شهر از این پنجرهها واقعا دیدنی است. کف سالنها از موکت استفاده شده تا راهرفتن و رفتوآمد مزاحمتی برای مطالعه افراد ایجاد نکند. میزهایی با رنگ روشن، نور ملایم و آرامشبخش، وجود گلهای آپارتمانی و از همه مهمتر صندلیهایی راحت و ارگونومیک که نشستنهای طولانیمدت را ممکن میکنند، از دیگر نکات جالبتوجه این سالنهای زیبا هستند و خاطره کتابخانههای نمور و تاریک را که معمولا در زیرزمینها دایر بودند، از یادتان پاک میکنند.
فعالیتهای این مرکز
کلاسهای آموزشی کتابخانه مرکزی امام خمینی برای سه گروه کودکان و نوجوانان، بزرگسالان و نابینایان با موضوعهای متنوع روانشناسی، دینی، مهارتی و… از جمله برنامههایی است که در اولین تابستان (تابستان سال ۱۳۹۸) در این کتابخانه برگزار شده است. برگزاری نشستهای شاهنامهخوانی و نمایشنامهخوانی برای کودکان از برنامههای آینده این کتابخانه است.
آدرس
ضلع غربی میدان هفت تیر
واقعا کتابخونه خفنی میشد با توجه به هزینه ای که شده واسش اگر فقط کتاباش به درد بخور بود
کتاب های خیلی خوبی داره
کتابهای رمان خیلی خیلی کم است
آدرسش کجاس؟
کجای مشهده دوستان؟
بلوار هفتم شهریور
بلوار هفت تیر
میدان هشت شهریور
کتابای کمی داره. مخصوصا کتاب های درسی