
دیزی سرای قصر تهران؛ یک غذای قدیمی در یک رستوران قدیمی
دیزی یکی از غذاهای پرطرفدار و البته سنتی ایرانیان است. این غذا که اغلب با گوشت تازه گوسفندی و حبوبات درست میشود، سالهاست که در رستورانهایی به نام این غذا به شیوههای مختلف سرو میشود. امروز در این مطلب از نابرو به سراغ یکی از مکان های دیدنی تهران و معروفترین دیزی سراهای تهران، یعنی دیزی سرای قصر میرویم که علاوهبر دیزی غذاهای دیگری نیز سرو میکند که حتی از دیزی هم محبوبتر است.
دیزی سراها از گذشته تاکنون
دیزی سراها به سبک و سیاقی که امروزه دیده میشود، از عصر قاجار باقی مانده است. شاید پیش از قاجار نیز این سبک رستورانها وجود داشتند، اما رواج و محبوبیت دیزی سراها به عصر قاجار برمیگردد و اوج آن در دوره پهلوی است. دیزی سراها در واقع رستورانهایی هستند که به صورت اختصاصی و حرفهای به پخت و سرو دیزی میپرداختند.
در گذشته در دیزی سراها، دیزی در دیگ مسی یا روی بار گذاشته میشود و هنگام ناهار یا شام برای مشتری داخل کاسه مسی یا روی با پیاز یا سبزی خوردن سرو میشد.
امروز در اغلب دیزی سراها، مانند همین دیزی سرای قصر دیزی در ظروف سفالی یا لعابدار سرو میشود تا علاوهبر حفظ حس سنتی بودن دیزی، به لحاظ بهداشتی نیز مشتری خود را مطمئن کنند.
دیزی سرای قصر
کمی بالاتر از چهار راه قصر در خیابان شریعتی میان کوچهای، یک رستوران وجود دارد که نه تابلوی بزرگ و نئونی بر سردر آن دیده میشود و نه علامتی که به شما نشان دهد، اینجا یک رستوران است.
اما این بینام و نشان بودن دیزی سرا باعث نشده رستوران سوتوکور باشد، برعکس، اگر سر موعد خود را برای ناهار نرسانید، احتمالا غذا برایتان باقی نمیماند و مجبورید به یکی از آن رستورانهای پر زرقوبرق اطراف برگردید. دیزی سرای قصر نام خود را از محله قصر گرفته است. محله قصر هم نام خود را از قصر قاجاری که زمان رضاشاه به زندان تبدیل شد، میگیرد. امروزه این زندان به موزه تبدیل شده است.
تاریخچه دیزی سرای قصر
رستوران توسط دو برادر (به نامهای محمد و عباس)، حدودا هفتاد سال پیش شروع به فعالیت کرده است. هنوز تابلوها و اجاقهای قدیمی رستوران سرجایشان هستند. بر دیوار کناری صندوق کوچک و قدیمی دیزی سرای قصر، تابلو اعلاناتی دیده میشود که میتوانید به راحتی تاریخچه دیزی سرا را با آن عکسها و کاغذهای قدیمی حدس بزنید.
در ابتدا دیزی سرا با پخت دیزی در دیگهای بزرگ (دیگهای بزرگ روی که در گذشته باری پخت آش و حلیم نذری آنها را میدیدیم) شروع به فعالیت کرد. رفتهرفته کار دیزی سرای قصر رونق گرفت و علاوهبر دیزی، غذاهای دیگری نیز به منو اضافه شد. همزمان قیمههای محبوب این دیزی سرا هم به مشتریان معرفی شد.
در ابتدا قرار بر این بود که دیزی سرا صرفا دیزی ارائه دهد؛ اما قیمههای این دیزی سرا آرامآرام به شهرت رسید و امروزه بسیاری از دوستداران این غذا حتما یک بار برای خوردن قیمه به این رستوران سر میزنند. شهرت قیمههای رستوران به گوش هنرمندان و ورزشکاران نیز رسید و همین باعث شد رستوران تبدیل به پاتوقی برای دوستداران هنر تبدیل شود.
البته ورود هنرمندان و ورزشکاران باعث نشد رستوران مسیر خود را تغییر دهد و از کیفیت غذا بکاهد.
وعدههای غذایی دیزی سرا
روی دیزی سرای قصر میتوانید برای صبحانه و ناهار حساب کنید؛ اما پیشنهاد میکنم برای ناهار حتما به ساعت سرو غذا دقت کنید. ناهار و به ویژه قیمه تا قبل از ساعت یک به پایان میرسد و اگر دیر به رستوران بروید، احتمالا غذایی نمانده باشد. در روزهای پایانی هفته (پنجشنبه و جمعهها) برای قیمههای این دیزی سرا صف طویلی تشکیل میشود، برای همین حواستان به ساعت باشد.
صبحانههای دیزی سرا اما از ساعت 7:30 شروع شده و ساعت ده به اتمام میرسد.
منوی دیزی سرای قصر
منوی دیزی سرای قصر بسیار ساده و روشن است. برای صبحانه میتوانید املت، نیمرو، عدسی، تخممرغ آبپز، کره و پنیر یا مربا و نیمرو خرما سفارش دهید. بین این غذاها شاید عدسی و نیمرو خرما از همه جذابتر باشد. نیمرو خرما یکی از صبحانههای محبوب میان جنوبیان ایران است که در این رستوران نیز سرو میشود.
برای ناهار نیز انتخاب زیادی ندارید، اما هر کدام از این غذاها با کیفیت بالای ارائه میشود که با انتخاب آن پشیمان نمیشوید. دیزی، قیمه، قورمه، کشک بادمجان و لوبیاپلو (گاهی نیز ماکارونی) تنها انتخاب شما برای وعده ناهارتان است.
اما نکته جالب در این رستوران، نوشابههای شیشهای است که هنوز در دیزی سرا قصر پیدا میشود. شما میتوانید هنگام صبحانه کنار املت یا عدسی نوشابه شیشهای بنوشید. مشتریان این رستوران این ترکیب را دوست دارند. همچنین هنگام ناهار به جای دوغ سراغ این نوشابه بروید. نوشابه در شیشه به نظر طعم بهتری از آن بطریهای پلاستیکی دارد.
فضای دیزی سرای قصر
وارد کوچه که شوید، چند درب آهنی سفید رنگ با شیشههای شفاف خواهید دید که چند موتور جلو آن پارک است. روی شیشهها چیزی نوشته نشده اما ورود و خروج افراد و همینطور جعبههای رنگی نوشابههای شیشهای نشان میدهد اینجا همان دیزی سرای معروف است.
میز و صندلیهای دیزی سرا انقدرها هم راحت نیست و احتمالا بعد از یک مدت طولانی از نشستن خستهتان میکند. صندلیهای فلزی قدیمی و میزهای چوبی قدیمی رستوران فضای آن را بسیار قدیمی نشان میدهد.
با این حال فضای رستوران بسیار صمیمی است و کارکنان در تلاش هستند بدون تاخیر غذای مدنظرتان را برایتان روی میز قرار دهند. اغلب کارکنان مشتریان را میشناسند و ورود آنها با گپ کوتاه اما صمیمی همراه است. بلافاصله بعد از نشستن با سوال: چی میخورین؟ رو به رو میشوید.
در گوشهای از رستوران اجاقهای قدیمی دیزی سرا دیده میشود که اگر صبح زود به آنجا رفته باشید، احتمالا فردی را در حال پوست کنده پیاز برای قیمه یا دیزی ناهار خواهد دید. دیگهای قیمه و دیزی روی گاز خودنمایی میکنند و برای ناهار در حال طبخ هستند.
هیچ نقطهای از رستوران نشانهای از مدرنیته ندارد و این شاید برای افرادی که دنبال خوردن غذاهای سنتی در فضاهای سنتی هستند، مناسب باشد. جالب است که دکور و فضا به صورت سنتی در نیامده، بلکه رستوران از ابتدا به همین شکل بوده است.
آدرس دیزی سرای قصر
برای رفتن به دیزی سرای قصر باید به خیابان شریعتی بروید. بعد از چهارراه قصر (به سمت سیدخندان)، خیابان شهرتاش، پلاک ۴. قبل از اینکه برای ناهار یا صبحانه به دیزی سرا بروید، از ساعت کار آنجا اطلاع کسب کنید.
شماره تماس دیزی سرای قصر:
۰۲۱-۸۸۵۱۲۷۳۵