
دریاچه سد دز یا شهیون دزفول؛ جایی دنج برای تفریح و کمپ
دریاچه شهیون یا دریاچه سد دز، یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری دزفول است. آب این دریاچه از سمت اراک و الیگودرز سرچشمه گرفته و پس از گذر از پستی و بلندی کوههای زاگرس به این دریاچه شگفتانگیز میریزد. جالب است بدانید که عمق این دریاچه در برخی مناطق به حدود 50 متر هم میرسد. این دریاچه زیبا هرسال از گردشگران زیادی میزبانی میکند. اگر میخواهید بیشتر با دریاچه شهیون یا دریاچه سد دز آشنا شوید، با من در نابرو همراه باشید.
جزایر دریاچه سد دز
یکی از جذابیتهای این دریاچه، جزیرههایی هستند که در نقاط مختلف آن سر از آب بیرون آوردهاند. سه جزیره درست روبروی قلعه شاداب قرار گرفتهاند که از نظر وسعت کاملا با هم متفاوتاند. برای گشتوگذار در جزیره بزرگ چند ساعت وقت لازم دارید؛ اما دو جزیره دیگر کوچک هستند و به یک تپه ختم میشوند. جزیره دیگری هم در این دریاچه میبینید که آن را با نام گرابده میشناسند. این جزیره در فاصله دورتری قرار گرفته و از سه جزیره قبلی وسیعتر است. بزرگترین جزیره این دریاچه، حدود 60 هزار مترمربع وسعت دارد.
درست در قسمت بیرونیِ جزیره بزرگی که روبرو قلعه شاداب واقع شده، یک آبشار کوچک زیبا بهچشم میخورد که از دیدن آن لذت خواهید برد. البته میزان آب این آبشار رابطه مستقیمی با میزان بارندگی دارد. بنابراین ممکن است در فصول کم آب دیده نشود. صخرههای سنگی دورتادور جزیره، چشمانداز بینظیری رو به آب و طبیعت اطراف میسازند. بهترین منظره این صخرهها رو به قلعه شاداب است که یک پدیده زمینشناسی فوقالعاده بهشمار میآید. این قلعه همچون دژ محمد علی خان، یک پدیده طبیعی محسوب میشود؛ اما آنقدر به هنرمندی تراش خورده که همچون دژ دستساز بشر بهنظر میرسد.
همچنین در این جزیره از دریاچه سد دز ارتفاعاتی وجود دارد که میتوانید از آنها بالا بروید تا چشمانداز بهتری به جزایر و کوههای اطراف داشته باشید. صعود به ارتفاعات به تناسب میزان و سرعت رفت و برگشت ممکن است بین دو تا چهار ساعت زمان ببرد. البته آنقدر طبیعت این کوههای کوچک و مناظری که از روی آنها میبینید، زیبا هستند که به سختیاش میارزد. از زیبایی صخرهها میتوان گفت قله یکی از این کوهها از دور شباهت زیادی به قلعه دارد. هنگامی که نزدیک میروید، متوجه میشوید که صخرههای کوه بهصورت طبیعی به این شکل درآمدهاند. گویی طبیعت این منطقه گرایش زیادی به ایجاد قلعه و پاسداری از طبیعت خود دارد.
همچنین اگر در فصل بهار از این منطقه دیدن کنید، گل و گیاهان جالبی را در مسیر خود میبینید. ممکن است همه جا پر از گلهای زرد و قرمز، خاکشیر و شقایق در لابهلای گندمزار روی جزیره باشد. این مناظر بهترین فرصت برای عکاسی هستند. درخت کنار، کلخنگ، بید و بادام کوهی هم پوشش گیاهی این منطقه را تشکیل میدهند. شناسایی آنها و دیگر درختان و گیاهان اطراف دریاچه میتواند برای افرادی که به گیاهشناسی علاقه دارند، جالب بهنظر برسد.
قایقرانی و شنا از جمله تفریحات دریاچه سد دز محسوب میشود. برای انجام چنین فعالیتهایی باید احتیاط کنید؛ چراکه عمق آب در بعضی قسمتها بالا است. همانطورکه گفته شد حتی در بعضی قسمتها به 50 متر میرسد که احتمالا شما را غافلگیر میکند. بنابراین برای تفریح این دریاچه، جوانب احتیاط را رعایت کنید.
همچنین مراقب کودکان و افرادی که شنا بلد نیستند، باشید. بد نیست بدانید هنگامی که از سمت روستای پامنار به سمت دریاچه میروید، تعداد زیادی قایق موتوری میبینید که آماده خدمترسانی به گردشگران بومی و غیربومی این منطقه هستند. از طریق این قایقها میتوانید سری به تکتک جزیرهها بزنید و حتی دقایقی داخل جزیرهها به گشتوگذار بپردازید.
گونههای جانوری دریاچه شهیون
جانوران کوچکی چون خرگوش و روباه در منطقه شهیون دیده میشوند. کنار اینها، پرندگان زیبایی چون تیهو، کبک و پرندگان دریایی هم در گوشهوکنار به چشم میخورند. اگر کمی گوش بهزنگ باشید، خزندگانی چون آگاما، لاسرتا و… را هم بین علفها یا زیروزبر سنگها خواهید دید. همچنین انواع ماهیها مانند قزلآلا و قزلآلای رنگینکمان هم در آب این دریاچه زندگی میکنند. بهدلیل وجود ماهیهای خوراکی در فصول خاصی از سال امکان ماهیگیری در این مکان وجود دارد.
زمان بازدید از دریاچه سد دزفول
بهترین زمان برای بازدید از این منطقه، اواخر زمستان و اوایل بهار بهویژه در فروردین ماه است. پس از آن هوا رو به گرمی خواهد رفت. بهطورکلی، فصل بهار منطقه سرسبز بوده و به زمستان ارجحیت دارد. منطقه شهیون از سمت شمال به کوههای زاگرس و از سمت جنوب به جلگه گرم خوزستان میرسد؛ همین موضوع باعث ایجاد آبوهوای خاصی در این منطقه شده است.
بادی که از جنوب شرق میوزد، موجب میشود تا تابستانهای گرم و زمستانهای معتدل بهوجود آید. از طرفی وزش باد از شمال غربی باعث اعتدال هوا در تابستان و سردی آن در زمستان میشود. با توجه به همه این نکات پیش از سفر به این منطقه، آبوهوای آن را بررسی کنید تا سفر لذتبخشی داشته باشید.
دریاچه شهیون کجاست؟
دریاچه سد شهیون در 15 کیلومتری شهر دزفول و 23 کیلومتری شمالشرقی اندیمشک، پشت دو کوه شاداب و تنگوان کنار روستای پامنار و در استان خوزستان قرار گرفته است. برای بازدید از دریاچه باید به سمت روستای بیشهبزان، اسلامآباد و سپس پامنار بروید. دریاچه سد دز حدود 6000 هکتار و منطقه شهیون بالغ بر 302 کیلومتر مربع وسعت دارد. این منطقه از توابع دزفول بهشمار میرود.
امکانات نزدیک دریاچه شهیون
به دلیل توریستیبودن این منطقه،دداخل روستا میتوانید مواد ضروری و خوراکیهای موردنیاز خود را تامین کنید و برای یک وعده غذایی طعم فلافلهای خوشمزه آن را بچشید. سرویس بهداشتی هم در این روستا در دسترس گردشگران قرار میگیرد.
اقامت در دریاچه سد دزفول
شما هم میتوانید در قسمت مناسبی از طبیعت منطقه کمپ بزنید و هم در شهر و روستاهای اطراف اقامت کنید. برای مثال در روستای پامنار، یک خانه محلی زیبا با حدود 30 سال قدمت وجود دارد که به دریاچه نزدیک است و آمادگی پذیرایی از مهمانان و گردشگران را دارد.
اگر سری به منطقه و دریاچه سد دز یا شهیون زدید، ما را در تجربه خود از این سفر سهیم کنید.