
روستای چکنه قوچان؛ جایی به قدمت تاریخ
روستاها از زیباترین مناطقی هستند که طبیعتگردها برای فرار از شلوغی به آنها پناه میبرند. یکی از بهترین روستاهایی که میتوانید برای تفریح به آن سفر کنید، روستای چکنه است. این روستای تاریخی با جاذبههای گردشگری مختلف میتواند گزینه مناسبی برای گردشگری باشد. برای آشنایی با روستای چکنه از دیدنی های مشهد با من در نابرو همراه باشد.
معرفی روستای چکنه
این روستا آبوهوای معتدل، خشک و کوهستانی دارد. هنگام بارندگی دامنه کوهها از قارچهای خوراکی و دشتها از گلهای شقایق لبریز میشوند. این نوع آبوهوا یعنی برای سفر به روستای چکنه به لباس گرم، بارانی و پوششهای مشابه آن نیاز دارید.
علت نام گذاری روستا این است که در گذشته به هم پیوسته و مانند مستطیل باریک بوده است. البته درحالحاضر به علت عوامل طبیعی از هم گسسته شده است.
با گذشت زمان به علت وجود چشمه آب شیرین و گرم با ماهیهای فراوان در محلی به نام چکنه علیا، افرادی ساکن شدند که برای امرار معاش به کشاورزی و دام پروری میپرداختند. عده ای هم در چکنه پایین نزدیک به چشمه رستم زندگی میکردند. به مرور زمان این دو روستا پیشرفت کردند و به صورت کنونی درآمدند.
بخش چکنه پایین
در بدو ورود به این مکان خوش آبوهوا تابلویی از مشاهیر این شهر به چشم می خورد که از جمله مهمترین آن ها پروفسور صادقی جراح قلب معروف است.
روستای چکنه به دو بخش چکنه پایین که بافت شهری دارد و چکنه بالا که بافت کاملا روستایی و کهن دارد تقسیمبندی میشود. در طول مسیر چکنه پایین مجسمههایی از مشاهیر چکنه و گلزار شهدای آن به چشم می خورد.
حمام تاریخی چکنه
بیشتر ساختمانهای قدیمی چکنه پایین بازسازی شده؛ اما میان تمامی آنها حمامی قدیمی که بنای اولیه آن مربوط به دوران قاجاریه است، بیش از همه به چشم میآید.
با توجه به این که موقعیت این روستا کوهستانی بوده و آبوهوای سردی دارد، این حمام را برای استفاده بیشتر از گرمای زمین، پایینتر از سطح زمین و به صورت زیرزمینی ساختهاند.
با دیدن حصارهای اطراف آن میتوانید به این موضوع پی ببرید. این حمام چند ضلعی بوده و سردربهای بسیاری دارد. آثاری ناچیز هم از گنبدهای آن باقی مانده است. حمام تاریخی چکنه از سنگ، آجر و ساروج ساخته شده و به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
روستای چکنه بالا
با ورود به چکنه علیا هوای تازهای استشمام میکنید. طبیعت سرسبز، رودخانه زیبا، خانههای کاهگلی، کوههای پهناور و… چشم نوازترین مناظری هستند که میتوانید در این طبیعت بکر ببینید. بسیاری از جمعیت این روستا با کاشت انواع درختان و سبزیجات گوناگون و نگهداری از گوسفندان زندگی خود را میگذرانند.
افسانه گنج در روستای چکنه
این روستا در گذشته به دلیل داشتن کوههای فراوان مکان مناسبی برای مقر حکومتهای مختلف از جمله روسها به حساب میآمد. این افراد که در روستای چکنه ساکن میشدند، گنجینههای فراوانی را زیر زمین پنهان میکردند.
اخیرا تعدادی از روستاییها برای یافتن گنج، کوهها و زمینهای حوالی روستا را کندوکاو کردند و به اموال با ارزشی نیز دست پیدا یافتند.
از جمله این اموال میتوان به مجسمه کوروش، مار چهار وجهی و… اشاره کرد. آشپز خانه شاهانه مدفونی هم که انواع ظروف سلطنتی از جنس نقره و برنز داشته، در این جستجوها پیدا شده که متاسفانه تمامی اموال به فروش رفتهاند.
طبیعت زیبای حوالی روستای چکنه
کوههای گستردهای که اطراف روستا را فرا گرفته، گیاهان دارویی فراوانی از جمله چایی کوهی، بومادران، گل گاو زبان، کما، ترنجبین، کاکوتی، پونه و… هستند. دشت شقایق وقاصدک زیبایی وصف ناپذیری به طبیعت بخشیده است.
میان کوهها چشمه آب زیرزمینی که آغول مینامند، جاریست و مردم روستا آب مورد نیاز خود را از آن مکان تامین میکنند که خواص دارویی و مواد معدنی فراوانی دارد.
به سمت مرکز روستا که میرسید، آبشار نه چندان بزرگی خواهید دید. این آبشار به عنوان منبع آب مرکزی روستا، محل چرای دامها، شستن لباس، ظرف و… توسط اهالی است.
اندکی که به محل تجمع آب آبشار نزدیک میشوید، خواهید دید ماهیهای داخل آن زیبایی چندین برابر به آب زلال بخشیدهاند. کمی پایین تر از آن آبشار، مسجد کوچکی با بافت قدیمی به چشم میخورد.
موقعیت جغرافیایی
روستای چکنه در 5 کیلومتری شمالغربی شهر چکنه، سر راه سبزوار به قوچان، در دامنه خاوری کوه بی هیم واقع شده است. بنابراین برای دسترسی به این روستا بهترین کار استفاده از خودروی شخصی خواهد بود.
سخن پایانی
از غذاهای خوش عطرو بو این روستا هم میتوان کچین، بیلاماق، کلهجوش، اشکنه، بلغورشیر، دوشاب و… نام برد که کنار فتیرهای مسکه تنوری مزهای به یاد ماندنی برایتان خواهند داشت. این روستا با حفظ بافت قدیمی و زیبای خود کنار طبیعت بکر و دیدنی، فضایی مناسب برای استراحت است.
با اینکه متاسفانه به دلیل بی توجهی مسئولان، مکانهای تاریخی این روستا تخریب شده؛ اما همچنان مردمان زیادی برای گذراندن آخر هفته و استفاده هوای تازه به این روستا سفر میکنند.
شهر چکنه مرکز بخش سرولایت شهرستان نیشابور است