
دانشگاه بوعلی همدان؛ رویای سبز نوجوانی
دانشگاه بوعلی همدان بزرگترین واحد آموزشی تحصیلی دولتی در همدان است. دانشگاهی وسیع، با اصالت و زیبا که جای بهخصوصی در رویاهای آینده بسیاری از نوجوانهای همدانی دارد. دانشگاهی با سطح دو علمی کشور و دانشکدههای بسیار و متنوع در 122 هکتار زمین که در تملک دانشگاه بوعلی سینا قرار گرفته است. اگر مشتاق آشنایی با این دانشگاه بزرگ و زیبا هستید، همراه من در نابرو باشید تا سری به یکی از مراکز مهم علمی و دیدنی های همدان بزنیم.
تاریخچه و مکان دانشگاه
اولین گامهای ایجاد دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال 1351 برداشته و دو سال بعد، یعنی در سال 1353 شروع به کار کرد. این دانشگاه با حدود 200 دانشجو به عرصه دانشگاهی و علمی ایران افزوده شد. تا امروز تقریبا اکثر دانشکدهها و مکانهای دانشگاه در محدوده جنوبغربی همدان؛ بلوار شهیداحمدی روشن و خیابان فهمیده قرار دارد. با وجود این دانشکده هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا از این محدوده خارج و در محدوده غرب همدان واقع شده است.
برای رسیدن به دانشگاه بوعلی همدان و شروع یک سیاحت علمی باید از میدان امام خمینی همدان که مرکز اصلی شهر است، راه را آغاز کنید. یکی از 6 خیابان منتهی به میدان، به نام خیابان شریعتی شما را مستقیم به این دانشگاه میرساند. این دانشگاه بزرگترین و وسیعترین مرکز آموزش دولتی همدان است. برای رسیدن به دانشکدهها و مقصدهای مختلف حتما نیاز است کسی بلد راه همراه شما باشد یا با کمک نقشه و پرسوجو راهتان را ادامه دهید.
در این دانشگاه در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکترا و رشتههای مختلف پذیرش دانشجو انجام میشود.
رفتوآمد داخل دانشگاه
از آنجا که وسعت زمین اختصاص یافته به دانشگاه زیاد است، دانشکدهها، خوابگاهها و مراکز رفاهی-فرهنگی این دانشگاه با فاصله از هم قرار گرفتهاند. تدبیر مسئولان دانشگاه برای فراهم آسایش بیشتر دانشجویان، قرار دادن چند واحد اتوبوس و مینیبوس در محوطه بیرونی دانشگاه است.
پس اگر دانشجوی دانشگاه بوعلی همدان شدید، برای رفتوآمد نگران نباشید. نزدیک ساختمان مرکزی دانشگاه، ترمینال ماشینها برای حملونقل شما وجود دارد. با کمی جستوجو به آسانی آن را پیدا خواهید کرد.
البته فراموش نکنید این اتوبوسها و ماشینها ساعات حرکت مشخصی دارند. هر نیمساعت به نیمساعت یک اتوبوس یا مینیبوس از ترمینال مرکزی تا دانشکده یا خوابگاهها حرکت میکنند.
اگر این ساعات را فراموش کردید یا از اتوبوسها جا ماندید، خود را برای یک پیادهروی که گاهی طولانی و جذاب خواهد بود در محیط دانشگاه آماده کنید.
فضای سبز و زیبای دانشگاه بوعلی همدان جایی است که در این پیادهروی به شما کمک میکند تا خستگی راه برایتان کم شود.
چیزی که قریب به اکثر دانشجویان تازه وارد به بوعلی برایشان سوال است، مقدار وجه پرداختی برای استفاده از سرویسهاست. تقریبا کمتر دانشجوی جدیدالورودی است که از رانندگان سرویسها نپرسد: «ببخشید چقدر میشه؟».
اما استفاده از این سرویسها هم رایگان است، نگران هزینهاش نباشید.
معرفی دانشکده علومپایه و شیمی
ورود به دانشگاه از چهار در میسر است. یکی از این چهار در مدتی است بسته شده و دو در شرقی و در ورودی دانشکده علومپایه و شیمی مدخل ورود شماست. اگرچه که برای ورود به فضای خارجی دانشگاه، ممکن است ورودیهای دیگری نیز پیدا کنید، اما چند ورودی که گفته شد، قابل دسترسترین ترین ورودیهایی است که میزان ورود و خروج بیشتری دارد.
بنابراین دانشکده علومپایه و شیمی اولین دانشکدهای است که شما خواهید دید. البته در بدو ورود، یک راه پلهخور سمت راست وجود دارد. اگر کاری در دانشکده علومپایه و شیمی نداشتید، مستقیم از این پله هاها وارد محوطه فضای سبز و دیگر قسمتهای دانشگاه بوعلی میشوید.
اما در صورتی که به دانشکده علومپایه رفتید، اواسط سالن دانشکده یک هشتی بهچشم میخورد، این هشتی محلی معروف بین دانشجویان دانشگاه بوعلی است.
هشتی بوعلی محل قرارهای دانشجویی، تجمعهای سیاسی و فرهنگی و جریانهای مختلف در دانشگاه است. به نحوی مرکزیت و نقطه تجمیع دانشکده نیز محسوب میشود.
هرجا از دانشکده که گم شدید، سراغ هشتی را بگیرید، میشود میل راهنمای شما برای پیدا شدن! رنگ غالب بر معماری و طراحی این دانشکده، از قدیمیترین دانشکدههای دانشگاه، سبز است. دانشکدهای که بیش از هر قسمت دیگری از دانشگاه به چشم میآید و رویای سبز نوجوانهای همدانی است.
کتابخانه مرکزی دانشگاه نیز در همین دانشکده مستقر شده است.
دانشکده شیمی یکی از اولین دانشکدههایی بود که در دانشگاه بوعلی تاسیس شد. کمی آنطرفتر از دانشکده علومپایه؛ ساختمان مرکزی بوعلی قرار گرفته است. اگر راهتان برای کارهای اداری و آموزشی به این دانشگاه افتاد، باید اول سری به این ساختمان بزنید؛ چراکه همه واحدهای اداری در ساختمان مرکزی مستقر هستند.
کنار ساختمان مرکزی، پارکینگ خودروی اساتید و کارکنان قرار دارد. برای پارک خودروی دانشجویان هم در بخشهای مختلف محوطه دانشگاه مکانهایی در نظر گرفته شده است. روبهروی همین پارکینگ هم ترمینال داخلی دانشگاه است که پیشتر از این برایتان گفتم.
از دیگر فضاهای رفاهی فرهنگی دانشگاه بوعلی همدان خانه فرهنگ، مرکز رفاه خوابگاهیان، زمین فوتبال، سالنهای ورزشی و استخر و سلف مرکزی است که با طی مسیرهای کوتاهتری در محوطه دانشگاه به آن خواهید رسید.
دانشکده فنیومهندسی دانشگاه بوعلی همدان
ساختمان سبز دانشکده مهندسی جز ساختمانهای تازه تاسیس مجموعه است. این واحد آموزشی که سابقه احداث آن به سال 1353 برمیگردد، پیش از این در ساختمان قدیم خود که دانشکده هنر و معماری کنونی است، اقدام به جذب دانشجو کرد. پس از آن ساختمان جدید در سال 1384 دانشکده فنیومهندسی دانشگاه بوعلی به این ساختمان منتقل شد.
خوابگاه پسرانه الغدیر، پارکینگ، کارگاههای دانشکده فنی، دانشکده اقتصاد و مرکز مشاوره از قسمتهای در دسترس دانشجویان است که در نقشه دانشگاه نزدیک یکدیگر قرار گرفتهاند.
نگاهی به دانشکده ادبیات و اقتصاد
این دو دانشکده که بین دانشجویان دانشگاه بوعلی به دانشکده دوقلو مشهور هستند، از ساختمانهای کمقدمتتر مجموعه دانشگاه بوعلی محسوب میشوند. اگر به لحاظ وسعت دانشگاه بین این دو بخواهیم قضاوت کنیم، دانشکده اقتصاد، دانشکدهای کوچکتر و درست پشت دانشکده ادبیات است.
برخلاف آن تا دلتان بخواهد دانشکده ادبیات بزرگ و جلوی چشم است. از ورودی شهرک مدرس که وارد دانشگاه بوعلی شوید؛ این دانشکده درست مقابل چشمان شماست. رنگ سبز در بوعلی بیشترین چیزی است که از این دانشگاه در ذهن دانشجویانش میماند، اما اگر در دانشکده ادبیات دانشجو باشید، کنار رنگ سبز، سبزی درختان منحصربهفرد دانشکده است که برایتان مانا میشود.
طراحی داخلی دانشکده ادبیات به گونهای است که کلاسها در 5 طبقه و دورتادور محوطه مرکزی دانشکده قرارگرفتهاند. محوطه مرکزی هم با درختهای بلند قامت و فضای سبز روحنواز و متفاوتی پر شده است. علاوهبر رشتههای ادبیات و علوم انسانی، رشته حقوق نیز در همین دانشکده است.
نزدیکی همین دو دانشکده، دانشکده جدید کشاورزی قرار دارد. ساختمانی که در همین یکی دوسال اخیر آماده انتقال دانشجویان و واحدهای آموزشی از دانشکده کشاورزی قدیم شده و کمکم رونق پیدا کرده است.
از قسمتهای دیگر محدوده دانشکده کشاورزی، گلخانه، مرکز هواشناسی دانشکده بوعلی و چندین واحد خوابگاهی دانشجویی اختصاص یافته به دانشجویان دختر است.
دبیرستان پسرانه بوعلی در قلب دانشگاه بوعلی
یکی دیگر از قسمتهای دانشگاه بوعلی همدان حضور مقطع متوسطه دوم پسرانه بوعلی در این دانشگاه است. پس باور بفرمایید بیراه نبود اگر به شما گفتم این دانشگاه رویای سبز بسیاری از نوجوانهای همدانی است. گرچه که این مدرسه ورودی و خروجی مجزا از دانشگاه و مختص به خود دارد، اما هرچه که باشد از پرچم نام دانشگاه بوعلی خارج نیست.
مقطع متوسطه دوم دخترانه بوعلی نیز خارج از مجموعه دانشگاه و جای دیگری از همدان قرار گرفته است. سولههای ورزشی دانشجویان و دانشآموزان هم پشت مدرسه است.
دریاچه دانشگاه بوعلی گوشه بهشتی در تمام فصول
یکی از جذابیتهای غیرقابل انکار و چشمپوشی دانشگاه بوعلی، دریاچه است. دریاچه کوچکی که بین همه دانشجویان دانشکدههای مختلف بوعلی جای خاصی از خاطراتشان را به خود اختصاص داده است. به جرات میتوانم بگویم که هیچیک از دانشجویان دانشگاه بوعلی نیست که حداقل برای یکبار هم که شده روی صندلیهای تابی کنار این دریاچه ننشسته و دورتادور دریاچه را قدم نزده باشد.
برای ما که دانشجوی دانشگاه بوعلی همدان بودیم، نشستن روی نمیکتهای تابدار کنار دریاچه لذتبخشترین قسمت دریاچه بود. فکرش را کنید! کنار هوای خنک و مطبوع روزهای بهار وپاییزی در دریاچه روی یک نیمکت فلزی بنشینید و آرامآرام همینطور که مشغول صحبت هستید، یک تاب ملایمی هم بخورید و یاد کودکی را زنده کنید.
از منظره یخزده با درختان و محیط پربرف دلربای دریاچه در زمستان هم غافل نشوید، صفای غیرقابل وصف خودش را دارد. نزدیکی دریاچه زمینهای ورزشی، بانک تجارت و پارکینگ دیگری برای دانشجویان و مراجعین دانشگاه وجود دارد.
آشنایی با دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی همدان
دانشکده کشاورزی در دانشگاه بوعلی اینروزها صاحب دو ساختمان مجزاست. ساختمان قدیمی آن در انتهاییترین و دورترین بخش محوطه روباز دانشگاه قرار گرفته و تا چندوقت پیش همچنان فعالیت و حضور پررنگی داشت. اما مشکل دوری و مسافت راه آن بسیار زیاد بود.
این روزها و در این یکی دو سال اخیر یک ساختمان نوساز، با طراحی زیبا و بزرگ با نام دانشکده کشاورزی جایگزین ساختمان قبلی و به مجموعه اضافه شده است. البته کموبیش همچنان کلاسها و قسمتهای دانشکده قدیم کشاورزی برقرار است؛ ولی رونق اصلی برای دانشکده تازه تاسیس است.
مسجد دانشگاه بوعلی همدان و مقبره شهدا
مسجد دانشگاه بوعلی که بزرگترین مجموعه مذهبی آیینی در دانشگاه بوعلی است، از محل اجتماعات مختلف بهویژه در مراسمات مذهبی است. هرساله مراسمات شبهای قدر، گردهماییهای مناسبتی و مراسمات مذهبی مختلفی در این مسجد برای عموم مردم همدان برگزار میشود. کنار این موارد، برگزار نمازهای جماعت ظهر و عصر برای دانشجویان این دانشگاه نیز از جمله مراسمات جدانشدنی مسجد است.
در مسجد دانشگاه بوعلی همدان نهاد ارتباط با رهبری و مراکز بسیج دانشگاه برقرار هستند. کمی آنطرفتر از مسجد دانشگاه، شما با مزار دو شهید گمنام دانشگاه بوعلی روبهرو خواهید شد.مزار شهدای گمنام که با المان خاص و ویژه نشانگذاشته شده و بسیاری از دانشجویان به این مکان ارادت قلبی و علاقه دارند.
تا اینجا یکدور مختصر در فضاهای اصلی و مهم دانشگاه بوعلی سینا همدان زدیم و با تعدادی از دانشکدههای این دانشگاه آشنا شدیم. حالا وقت آن رسیده شما را به بیرون از این مجموعه و آخرین دانشکده بوعلی ببرم.
دانشکده هنرو معماری و پیرادامپزشکی
این دو دانشکده، دانشکده مهجور مانده بوعلی هستند. با این حال از زیبایی و فضای جذاب مانند خود مجموعه اصلی، چیزی کم ندارند!
ساختمان دانشکده هنر و معماری همان ساختمانی است که در سال 1353 ساخته شد و تا مدتها دانشکده فنیومهندسی بود. با ساخت دانشکده فنی جدید، هنر و معماری به این ساختمان منتقل شد و کار آموزشی خود را از این نقطه شهر ادامه داد. این ساختمان یکی از ساختمانهایی است که پیش از انقلاب به دست معماران فرانسوی ساخته شده است.
پشت دانشکده هنر و معماری دانشکده کوچک دیگری قرار دارد که دانشکده پیرادامپزشکی بوعلی است. از فضای زیبا و سبز حیاط دانشکده ها هرچه برایتان بگویم کم است. در بهاران سبز و پرطراوت، در پاییز هزار تابلوی خوشنقش رنگهای زیبا و در زمستان فضایی سراسر رخت سپید برتن با درختان بلند ودر هم تنیده.
دانشکده هنر میان ساختمان خود یک حیاط کوچک نیز دارد که به حیاط مرکزی شناخته میشود.
در واقع اگر بخواهید با این ساختمان کاملتر آشنا بشوید، باید بدانید که طراحی دانشکده بر مبنای پلان چهارایوانی با حیاط مرکزی انجام شده است. کافه دانشکده هنر خود به تنهایی یکی از قسمتهای زیبا و خاطرهساز این دانشکده است.
خوابگاه پسرانه حقگویان، سلف غذاخوری، چند سالن ورزشی، سولههای آزمایشگاهی ویژه رشتههای پیرادامپزشکی، زورخانه و… از قسمتهای دیگر دانشکده هنر و معماری و پیرادامپزشکی است.
آخرین قسمت گردش، موزه تاریخ طبیعی همدان
کنار تمام بخشها و مجموعههای آموزشی دانشگاه بوعلی سینا همدان، یک بخش تفریحی فرهنگی نیز وجود دارد که یکی از مهمترین موزههای شهر همدان است. اگر مسافر همدان باشید، بازدید از موزه تاریخ طبیعی تقریبا یکی از بیشترین پیشنهادهای انجام شده به شما خواهد بود.
اگر تجربهای از تحصیل یا حضور در دانشگاه بوعلی و دیدن موزه تاریخ طبیعی همدان دارید، آن را با نابرو در میان بگذارید.