
بندر جاسک هرمزگان؛ تجربه تعطیلاتی آرام در ساحل جنوبی
خیلی از ما، ذهنیتی که از سفر به جنوب کشورمان داریم، شهرهای معروف و مشهوری مثل اهواز، بندرعباس، کیش و… است. شاید کمتر کسی به شهرهای کوچکتر، مثل بندر جاسک فکر کند. عید امسال ما مهمان این شهر مرجانی بودیم. مسیر بندر جاسک از سمت بندر عباس به سمت چابهار است. وجود کوههای مینیاتوری معروف به کوههای مریخی مشهور چابهاری در اطراف این جاده، نشان از درستی مسیر ما به سمت شهر موردنظر ما (جاسک) داشت. این کوهها واقعا فوقالعاده هستند و چشمان هر بینندهای را نوازش میدهند. اگر شما هم تا به حال به بندر جاسک سفر نکردهاید، با این مطلب در نابرو با ما همراه شوید تا کمی بیشتر با جاهای دیدنی هرمزگان آشنا شویم.
مردمان بندر جاسک
دین مردمان بندر جاسک اسلام است و اکثریت آنها از برادران اهل تسنن هستند. این شهر مردمانی بسیار مهماننواز و دوستداشتنی دارد که به زبان بلوچی یا جاشکی صحبت میکنند و پوشش آنها لباس بلوچی و عمامهی عربی است. مردمان بندر جاسک به طور عمده از طریق ماهیگیری امرارمعاش میکنند؛ البته مشاغل کشاورزی و دامداری نیز در بین آنها دیده میشود.
تاریخچه بندر جاسک
تهمتن بن توران شاه (سلطان قطبالدین) در سال1330 م. بر این شهر حکومت میکرد. بعدها، در سال 1614 م.، انگلیسیها بندر جاسک را به عنوان بندر تجاری خود در شمال خلیج همیشگی فارس انتخاب کردند. در سال 1616 م. اولین محموله انگلیسیها که از هند آمده بود، دراین شهر پهلو گرفت و در سال 1619 م. چند تن از تجار، اولین تجارتخانه هند شرقی را در جاسک تاسیس کردند.
در سال 1620 م. حوالی این بندر، نبرد سختی بین انگلیسیها و هلندیها اتفاق افتاد. این نبرد به این دلیل بود که هلندیها از ورود دو کشتی کمپانی هند شرقی به بندر جاسک جلوگیری کرده بودند.
نتیجه این جنگ شکست و اخراج هلندیها از بندر جاسک بود. گفتنی است که در گذشته در دورههای مختلف، بندر جاسک به نامهای دیگری چون جاشک، بنگلان، مکران، بدیس، کاربل، چاشک، جک، راسالجاسک و چاسک نیز مشهور بوده است.
سواحل جاسک
اگر خواهان تفریح و استراحتی جانانه در سواحل بکر حاشیه دریای عمان هستید، پیشنهاد من سواحل بندر جاسک است. آرامش و سکوت سواحل آن با صدای جیغ مرغان ماهیخوار و هوهوی باد عجین شده است. پیادهروی با پاهای برهنه روی شنهای ساحل جاسک، کف پایتان را قلقلک میدهد، انرژیهای منفی را از وجودتان دور میکند و حس طبیعت را به طور کامل به شما القا میکند. حتی با وجود این فضا میتوانید تمرینات یوگا را با تاثیر بیشتری انجام دهید.
صدفها، شاهکارهای هنری ساحلیاند که ساحلهای این خطه را تزیین میکنند. هنگام عصر و زمانی که آب دریا بالا میآید، حجابی بر روی اسرار زیر آب اعم از جانوران و بافتهای مرجانی و زبر نزدیک ساحلهای صخرهای، میکشاند.
. ویدئو از آرزو کریمیان
آثار باستانی بندر جاسک
معبد آناهیتا در بندر جاسک، در قدیمالایام مرکز آیین میترایی بوده است. این معبد میراث و نمادی از این مرکز فرماندهی در گذشته است و خبر از این آیین در آن زمان میدهد.
سایر مناطق گردشگری بندر جاسک
از جمله دیگر مناطق گردشگری این شهر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
غار سادرمند: این غار قدمتی بیش از هزار سال دارد. در گذشته نزدیک، این غار شامل پنج غار در شکلها و اندازههای متفاوت بوده است که متاسفانه هماکنون تخریب شدهاند. در حال حاضر فقط چند ستون از آنها باقی مانده است، سنگ سیا، برج سفید، تنگ بهمدی، ساحل سنگی زیبای گتان، گلفشان یا پوراف گتان، ساحل مقسا، قلعه کوه مبارک، قله پرتغالیها و روستای شیرآهن.
دهستان گابریک: این دهستان از توابع بندر جاسک است که جنگلهای حرا در آن قرار دارد که گیاهان موجود در این جنگل، اولین بار توسط ابوعلیسینا کشف شد و به همین دلیل به نام اوسینا معروف است.
تلگرافخانه جاسک: تلگرافخانه جاسک، اولین تلگرافخانهای است که در ایران تاسیس شده است. کشور انگلیس برای بسط نفوذ خود در سال 1864 م. آن را ساخت.
رودخانه جنگین: از کوههای بشاگرد، رودخانهای سر چشمه میگیرد که جنگین نام دارد و بزرگترین و پرآبترین رودخانه استان هرمزگان است. این رودخانه پس از پیوستن به چند رودخانه دیگر، از جمله رودخانه انگهران یا گوهران که آب شیرینی دارد، به دریای عمان میریزد. بدین ترتیب، در هنگام بارندگی یا رگبارهای کوتاه، مقدار قابل توجهی آب شیرین این رودخانه به دریای عمان سرازیر میشود.
زمان مناسب برای سفر به جاسک
اواخر دی ماه تا اواخر اردیبهشت ماه، زمان مناسب برای سفر به شهر مرجانی جاسک و دل به دریا زدن در این شهر است. سفر به جاسک در این بازه زمانی، سفری آرامشبخش و پر از حس طبیعتگردی است. باید توجه داشته باشید که آب و هوای این خطه در سایر ماههای سال، میتواند کمی آزاردهنده باشد.
امیدوارم به هر نقطه از سرزمین مادریمان که قدم میگذارید و سفر میکنید، طبیعت را درک کنید و فارغ از دغدغهها، دلمشغولیها و روزمرگیهای همیشگی، از آن لذت ببرید.