
آرامگاه ابوعلی سینا همدان؛ جایی برای تفکر و مطالعه
همدان یکی از زیباترین شهرهای غربی ایران است که زمانی پایتخت بزرگ ماد و دوران مختلفی از تاریخ ایران بوده است. به همین دلیل جاهای دیدنی همدان مانند بسیاری از شهرهای دیگر ایران زیاد و البته جذاب هستند. بنابراین جای تعجبی ندارد که در فصلهای مختلف گردشگران زیادی به این شهر سفر کنند؛ اما یکی از مهمترین دیدنیهای همدان، آرامگاه دفن پزشک و فیلسوف بزرگ بوعلی سینا است و هر توریستی که به این شهر زیبا سفر میکند، بازدید از بنای زیبای آرامگاه ابوعلی سینا را در فهرست مکانهای دیدنی خود قرار میدهد. اگر به آشنایی با آرامگاه بوعلی علاقهمند هستید، مطالعه مطلب من درباره آرامگاه بوعلی در نابرو برایتان خالی از لطف نخواهد بود.
ابوعلی سینا در همدان
ابن سینا نویسنده کتاب القانون و شفا فی الطب یکی از معروفترین آثار تاریخ پزشکی است. آرامگاه ابوعلی سینا بنای یادبود شیخ الرئیس ابن سینا، فیلسوف و دانشمند مشهور ایرانی است که در میدان بوعلی سینا واقع در مرکز شهر همدان قرار دارد. ابوعلی سینا از افتخارهای هر ایرانی است. به همین دلیل آرامگاه او در حال حاضر بین ایرانیان جایگاه خاصی دارد و سالانه مسافران و گردشگران زیادی برای بازدید از آرامگاه او به همدان سفر میکنند.
معماری آرامگاه ابوعلی سینا
در اواسط سال۱۳۲۶ هجری شمسی، انجمن آثار ملی تصمیم گرفت بنایی برای یادبود بوعلی بسازد. سال ۱۳۲۸ بین انجمن آثار ملی ایران و شرکت ساختمانهای کشور قرارداد قطعی ساختمان بسته و در خرداد ماه همان سال، کار بنای ساختمان آرامگاه بوعلی آغاز شد. پس از تخریب مقبره قدیمی و گشودن قبر ابن سینا و ابوسعید، جمجمه و بخشهای باقی مانده از استخوانهای ابوعلی سینا و ابوسعید در جعبههای مخصوص گذاشته شده و مهر و موم شدند تا پس از ساخت بنای جدید، مجدد دفن شوند. از این سازه به عنوان نماد شهر همدان هم یاد میشود و یکی از نشانههای قدمت ایران در فرهنگ و دانش بهشمار میرود. بنای آرامگاه ابوعلی سینا به دو سبک ایران باستان و ایران بعد از اسلام ساخته شده است.
نقشه آرامگاه براساس قدیمیترین بنای تاریخی اسلام در ایران یعنی گنبد قابوس در استان گلستان است و به مناسبت موقعیت محلی و محدودیت فضا، آرامگاه بوعلی را با نصف ابعاد گنبد قابوس درنظر گرفتند. علاوهبراین المانهایی که در ساخت این آرامگاه به کار گرفته شده، از برج گنبد قابوس الهام گرفته شدهاند. همچنین باغچههای محوطه این آرامگاه نمونههایی از باغهای ایرانی و آب نماهای آن متاثر از حوضخانههای سنتی هستند.
بخشهای مختلف آرامگاه ابوعلی سینا
این آرامگاه بخشهای مختلفی دارد که در ادامه به معرفی هریک پرداختهام.
مقبرههای آرامگاه بوعلی
بعد از پایان بازدید از وارد آرامگاه ابوعلی سینا میتوانید سمت راست آرامگاه رفته و از مقبره ابن سینا دیدن کنید. مقبره دیگری که در این آرامگاه بهچشم میخورد به ابوسعید دخدوک تعلق دارد که از دوستان ابن سینا بوده است.
تندیس ابوعلی سینا
تصویری که از ابن سینا در نسخههای کهن، کتابخانهها، کلیساها و نسخههای قدیم کتابهای اروپایی ترجمه آثار او ثبت شده، اصالت ندارد و بیشتر بر پایه حدس و گمان است. به همین دلیل انجمن آثار ملی تصمیم گرفت مجسمهای از او تهیه کند. از این رو کمیسیونهای متعددی با حضور دانشمندان تشکیل شد و باتوجه به اطلاعاتی که درباره او به قلم خودش یا شاگردانش مانند ابوعبید و نوشتههای بیهقی به دست آمد، تصمیم براین شد که مجسم ساز مشهور آقای ابوالحسن صدیقی تصویری از او تهیه کند.
استاد صدیقی، تصویری تمام چهره از ابن سینا تهیه کرد که در بیست و یکمین جلسه هیات موسسین انجمن آثار ملی تصویب شد. سرانجام در دی ماه ۱۳۲۸ نیم رخی از چهره او طراحی شد. مدتی بعد، از طرف انجمن آثار ملی به استاد ابوالحسن صدیقی ماموریت داده شد تا با توجه به تصویر تمام رخ ابن سینا، مجسمه ایستادهای از او بسازد تا در میدان بوعلی شهر همدان نصب شود. این تندیس هم اکنون در میدان بوعلی انتهای خیابان بوعلی قراردارد و روی پایه آن ابیاتی به خط نستعلیق به چشم میخورد.
کتابخانه بوعلی
باتوجه به اینکه ابوعلی سینا فیلسوف و دانشمند جهانی است، لازم بود کتابخانهای هم داشته باشد. از این رو در سال ۱۳۲۹ خورشیدی، با تهیه اطلاعیهای به زبانهای فارسی، عربی، فرانسوی و انگلیسی از همه مولفان، موسسات فرهنگی و ناشران ایرانی و خارجی درخواست شد کتابهایی به انجمن آثار ملی ارسال کنند. در نتیجه کتابهای گوناگون علمی، تاریخی، ادبی و همچنین کتابهایی که درباره ابن سینا یا از آثار آن از کشورهای مختلف به انجمن آثار ملی فرستاده شد. هم اکنون۴۳۴۲ جلد کتاب فارسی و عربی در کتابخانه ابن سینا موجود است که سی جلد از آنها کتاب خطی و برخی هم بسیار نفیس هستند.
موزه ابن سینا
آرامگاه بوعلی سینا دو تالار (شمالی و جنوبی) دارد. درحال حاضر تالار جنوبی به عنوان موزه، محل نگهداری سکه، سفال و سایر اشیای کشف شده مربوط به هزارها سال پیش از میلاد و دوران اسلامی است. از جالبترین وسایل این موزه، عکسی از جمجمه ابوعلی سینا است که هنگام تخریب مقبره قدیمی به ثبت رسیده است.
محوطه آرامگاه بوعلی
آرامگاه ابوعلی سینا در میدان بوعلی سینا در همدان قرار دارد. با ورود به این آرامگاه با محوطهای سرسبز و بزرگ مواجه خواهید شد. در محوطه این آرامگاه باغچه و فضای سبزی وجود دارد که هریک نمونهای از باغهای معلق بابل بوده که بسیار زیبا و چشمنواز هستند. همچنین در این بوستان که ضلغ شرقی میدان واقع شده است، تندیسی از ابوعلی سینا نصب شده که کتابی در دست دارد.
دسترسی به آرامگاه بوعلی همدان
برای دستیابی به آرامگاه ابوعلی سینا میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید. اتوبوسهای این شهر در میدان بوعلی سینا توقف دارند و شما میتوانید در این ایستگاه پیاده شده و به بازدید این جاذبه گردشگری بروید. علاوهبراین برای استفاده از خودرو شخصی محدودیتی وجود ندارد.
ساعات بازدید از آرامگاه ابوعلی سینا همه روزه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷ است؛ البته در روزهای تعطیل رسمی آرامگاه بوعلی هم فعالیتی ندارد. علاوهبراین بلیت برای اتباع ایرانی ۳۰۰۰ و برای اتباع خارجی ۲۰۰۰۰ تومان است. اگر سفری به همدان داشتید، بازدید از آرامگاه بوعلی برایتان خالی از لطف نخواهد بود. درصورتیکه پیش از این از آرامگاه بوعلی دیدن کردهاید، تجربه خود از حضور در این فضا را با مخاطبان نابرو به اشتراک بگذارید.