
دریاچه آهنک سیمین دشت تهران، تصویری از آسمان روی کوه
در جدال با روزمرگی همیشه ذهن ما دنبال پیداکردن حیاط خلوتی است که بتواند چند ساعتی را در آن تفکر کند و به تماشای خود بنشیند. شاید در همین دیدن بتوان بخشی از ذهن خسته را از معادلاتی که زاده شهرنشینی است، رها ساخت و نفسی کشید. آیا برای رهایی آماده اید؟ چشمانتان را ببندید و از شهر خارج شوید. امروز با من در نابرو همراه شوید به مقصد دریاچهای در کوهستان، دریاچه آهنگ یا دریاچه آهنک از جاهای دیدنی تهران که حوالی این شهر شلوغ گوشهای از فیروزکوه جا خوش کرده است.
چطور به دریاچه آهنک برویم
از مردم که درباره دریاچه آهنگ بپرسید، سمت کوه را نشانتان میدهند. در این سوی دره روستای سرسبز سیمین دشت است و در آن سویش بیابانی خشک. از شرق تهران که خارج شوید، وارد جاده فیروزکوه میشوید؛ جادهای پر از شگفتی که مسیر بسیار خوبی برای ماجراجوییهای آخر هفته دارد. چراکه در طول این جاده از ابتدای مسیر تا قائمشهر پر از دریاچه، رودخانه، آبشار، جنگل و هزار هزار دیدنی دیگر که گشتوگذار در هرکدامشان خاطرهای میسازد ماندگار.
پس از شهر دماوند و در ۳۵ کیلومتری فیروزکوه، تابلویی میبینید به نام سید آباد! بعد از آن سمت راستتان به جادهای برمیخورید که کنارش روی تابلویی نوشته، به طرف (کلارک- رودافشان-مشهد-حصاربن). این ابتدای راهی است که شما را به دریاچه میرساند.
اگر در فصل بهار وارد این جاده خلوت اما پر پیچ و خم شوید، با مناظری روبهرو میشوید که بیشک چشمانتان برق میزند. دیدن زیبایی درختان سرو و بید بلندی که کنار جاده همچون میزبانی مشتاق برایتان دست تکان میدهند، مرتعهای سرسبز و باغاتی پر از درختان گردو، گیلاس و سیب و صدای پرندگانی که برایتان آواز بهار سر میدهند، شما را سر ذوق خواهد آورد.
این تصویر در تابستان غرق در خنکای نسیمی میشود که لابهلای درختان میچرخد تا با آمدنتان تمام گرمایی که از شهر به تنتان مانده را خنک کنند؛ پاییزها اینجا دریایی از رنگ میشود؛ طلاییهایی که بیشک تمامشان عیاری ارزشمند دارند و در زمستان تمام این جوش و خروش به خواب میرود که فرصت مناسبی است برای دیدن چرخش این زمانه. این تنها بخشی از راه بود که شما را به روستای زیبای سیمین دشت میرساند.
روستای سیمین دشت، میزبان مسافران دریاچه آهنگ
روستایی آباد، پر آب و البته با آبوهوایی کوهستانی. روستای سیمین دشت قدمتی دارد که میتوان آن را از چنار قطور و بلندی که در مسجد جامع این روستا ریشه کرده، حدس زد.
مسجدی که مشتاقان دیدن مراسم تعزیه خوانیاش در محرم خودشان را از شهرهای دور و نزدیک به آنجا میرسانند تا شاهد آن باشند و دراین میان چند سالی است که عکاسان مستقلی که دغدغهی دیدن و ثبت کردن این نمایش مذهبی-خیابانی را دارند، نیز در این ایام شاهد این گردهمایی هستند.
گویش مردم اغلب فارسی است؛ اما به دلیل مهاجرت فراوان رگههایی از گویش مازنی را نیز میتوان بین اهالی روستا دید. همچنین دیدن پوشش زنان قدیمی روستا با روسریهای سفید بلند به همراه دامنهای قرمز و گلدار نیز میتواند جالب باشد.
پیشه اغلب مردم روستا کشاورزی و دامپروری است. البته این روزها به دلیل استقبالی که گردشگران از این منطقه میکنند، مردم روستا برای مهیا کردن فضایی آرام و صمیمی برای مسافران در تلاش هستند. این نکته را میتوانید از پلاکاردها و بنرهایی که با مضمون اجاره ویلا یا باغ در طول مسیر و امتداد جاده نصب شده، ببینید.
همچنین اگر قصد سفر به این منطقه یا همان دریاچه آهنگ را دارید و دوست دارید محل اقامت خودتان را از قبل رزرو کنید، میتوانید از وبسایتهای رزرو آنلاین کمک بگیرید.
بعد گذشت از سیمین دشت به مزرعه پرورش ماهی قزل آلایی میرسید که سید حمید مالک و عاشق آنجا است. سیمین قزل که شاید بدون اغراق یکی از لذیذترین ماهیهای قزلآلایی باشد که تا آن روز تجربه کرده باشید.
نزدیک مزرعه پرورش ماهی حتما ریل راهآهن توجهتان را به خودش جلب میکند. در سالهای گذشته، آن زمان که هنوز مسیر دسترسی روستا به جاده اصلی آسفالت نشده بود، مردم روستا برای رفتوآمد از این ایستگاه راهآهن استفاده بیشتری میکردند. در واقع مایحتاج روستا از این ایستگاه راهآهن به دستشان میرسید. البته امروز هم ایستگاه سیمیندشت دایر بوده و افرادی که از تهران به مقصد گرگان سوار قطار میشوند، حتما در این ایستگاه توقف خواهند داشت.
از اینجای مسیر به بعد داستان کمی فرق میکند. در اولین قدم این را بدانید که از اینجا به بعد دیگر مسیر آسفالت نیست و شما باید پا در مسیری خاکی بگذارید. البته این نکته که بسته به شرایط جاده در بعضی روزها حتی با ماشین سواری نیز میتوان تا کنار دریاچه رفت.
درعوض بعضی از روزها به دلیل بارش باران و ناهموار شدن جاده، حتما باید با ماشین آفرود به این جاده رفت. البته بدون شک پیشنهاد من پیاده رفتن در این جاده است؛ چراکه هر چه سرعت سفر آهستهتر باشد، سفر پر ماجراتر و خاطره انگیزتری خواهد شد و این بر کسی پوشیده نیست.
بههرحال اگر قصد پیادهروی دارید، حتما به میزان کافی آب همراه داشته باشید و از مسیر جاده خارج نشوید و خودتان را برای حدود ۴ ساعت پیادهروی آماده کنید.
مسیر پیاده روی برای رسیدن به دریاچه آهنک
کمی که از مسیر بگذرد، در میانه راه سمت راستتان چشمانتان به کوهی می خورد به نام بزکوه. این کوه به دلیل فرسایشهای متداول تبدیل به اثری هنری شده که قطعا زمان زیادی را محو تماشایش میشوید. پس از پایان شیب نسبتا تندی که در ابتدای مسیر با آن روبهرو می شوید، به دشت بیآبوعلفی خواهید رسید که نشانههایی از زندگی عشایر در آن به چشم میخورد.
بیآبی و خشکسالی از درختان بلند قامتش تنههایی خشکیده و از خانههایش خرابههایی مخوف ساخته که دیدنش هر بینندهای را به فکر فرو میبرد. با این حجم خشکسالی که طی این سالها در ایران اتفاق افتاده، در صورت تغییر ندادن شیوه مصرف اتفاقی جز این نخواهد افتاد.
پس از گذر از این دشت بیآب و علف پا در کوهستانی خشک میگذارید که انتظار هر چیزی را میتوان از آن داشت. جز دریاچهای که مانند جواهری رخ به این کوهستان داده. دریاچهای با آب فیروزهای رنگ که در نگاه اول چنان محو تماشایش میشوید که فراموش میکنید تمام مناظری را که در طول راه دیدهاید.
دریاچه آهنگ از چشمههایی در دل دریاچه و همچنین بارشهای پراکندهای که در منطقه میبارد، تغذیه میشود. این دریاچه میان دریاچههای آن منطقه جز پرآبترینها بهشمار میآید. البته که این دریاچه زیبا نیز مانند دیگر منابع آبی بهشدت خطر خشک شدن را احساس میکند. این را میتوان به وضوح از عکسهای هوایی که در ۵ سال گذشته از این دریاچه گرفته شده دید.
آب دریاچه آهنک حاوی املاح معدنی زیادی است و همین املاح تقریبا آب را غیرقابل شرب کرده است؛ اما شنا در این دریاچه از اتفاقاتی است که باید تجربه آن را در دفتر خاطراتتان ثبت کنید. آبی به شدت سرد که کاملا خستگی راه را از تنتان میزداید. در اطراف دریاچه درختچههایی است که میتوانید هنگام ظهر به سایهشان پناه ببرید.
جالب است بدانید پشت آن، دریاچه دیگری است که از دریاچه اصلی کمی کوچکتر است. به قولی خواهر دوقولوی دریاچه آهنگ است و از طریق سفرههای کف دریاچه به هم آبرسانی میکنند.
دنیای درون دریاچه آهنک
کسانی که به غواصی علاقهمند هستند، میتوانند در این دریاچه تجربهای بینظیر داشته باشند؛ چراکه اعماق این دریاچه زیستگاه دنیایی از گیاهان آبی و همچنین آبزیان کوچکی است که دیدن آنها در دل دریاچه کاری بس هیجان انگیز است. میتوانم به علاقهمندان عکاسی در شب هم این مژده را بدهم که میتوانید در اطراف دریاچه یک دل سیر عکاسی کنید. چرا که شما روی یکی از مرتفعترین تپههای آن منطقه ایستادهاید و تا کیلومترها آن طرفتر خبری از نور چراغ و تشعشعات شهری نیست.
دریاچه آهنگ دقیقا کجاست
این روزها نحوه دسترسی بسیاری از نقاط زمین را با gps موبایل به راحتی میشود پیدا کرد و کافی است جستجویی ساده داشته باشید تا نقطه دقیق دریاچه را بیابید.
حال تصمیم با شماست که آخر هفته خود را همچنان در شهر بمانید یا با کمی ماجراجویی دل به طبیعت بزنید. از زمان کوتاهی که زندگی دراختیار شما قرارداده، بیشترین استفاده را ببرید. در آخر لازم است این موضوع را بدانید که دریاچه در محیطی بکر و طبیعی قرار گرفته. پس هرآنچه نیاز دارید قبل از رسیدن تهیه کنید و مثل همیشه جز رد پاهایتان اثری از خود در طبیعت باقی نگذارید.
ممنون میشم نام نویسنده و عکاس رو هم منتشر کنید
سلام وقت بخیر
نام عکاس روی تصاویر واترمارک شده، نام نویسنده هم سروش موسوی هست، اما ایشون تاکنون تمایلی نداشتن که نام کاربریشون روی سایت ثبت بشه.
بیشک بهمحض اینکه مایل باشن، نام نویسنده از «نابرو» به اسم ایشون تغییر خواهد کرد.