
کافه کتاب آفتاب مشهد؛ اولین کافه کتاب خراسان رضوی
کافهها ممکن است هر کجای شهر ساخته شوند، مثلا در طبقات برجی بزرگ، یا در کوچهای تاریک و قدیمی. ممکن است ظاهری کاملا مدرن داشته باشند یا آنقدر سنتی باشند که ما را یاد خانه پدربزرگ و مادربزرگمان بیندازند. میتوانند پاتوق آدمهایی خاص در رشتههای مختلف باشند یا محلی برای آسایش و خلوت رهگذران. از میان تمام کافههای مشهد، اینبار به سراغ کافه کتاب آفتاب رفتهایم و قصد معرفی آن را داریم. لحظاتی در نابرو همراه ما باشید تا با قصه جذاب این کافه از مکان های تفریحی مشهد آشنا شوید و اطلاعات بیشتری درباره ویژگیها و امکاناتش به دست آورید.
چرا آفتاب؟
کافهها رونق یافتند تا جایگزینی برای قهوهخانهها باشند. بهمرور زمان نوشیدنیهای جدید به منوی آنها اضافه شد و کاربریشان تغییر کرد. حالا دیگر فقط شعرا و اهالی موسیقی نبودند که جلساتشان را در کافه برگزار کنند و ساز بنوازند و سرودههای جدیدشان را بخوانند. مردم عادی، گیمرها و حتی صاحبان کسبوکارها مشتریان پروپاقرص کافهها شدند. کافههایی که اکثرشان یک ویژگی بارز داشتند و آن تاریکی فضای داخلیشان بود.
اینطور بهنظر میرسید که استفاده از تم خاکستری و قهوهای، پردههای تیره و ضخیم و کم کردن نور محیط به دنجشدن کافه کمک میکند. در این میان اما مدیران کافه کتاب آفتاب اندیشه دیگری در سر داشتند. آنها دنبال فضایی با روشنایی کافی و نور طبیعی بودند، محلی که در عین صمیمیت و دنجبودن، برای مطالعه نیز مناسب باشد. پس اتفاقی نیست اگر کافه کتاب آفتاب، همچون نامش سراسر نور و روشنایی باشد.
از کتابفروشی تا تاسیس کافهکتاب
برادران قدسی، هسته مرکزی و مدیریتی کافه کتاب آفتاب را تشکیل میدهند. عابس و زهیر و شهاب قدسی سالهاست کتابفروش هستند، کتابفروشانی که آرزویشان ایجاد محلی برای حضور و گفتگوی کتابخوانها و اهالی فرهنگ و ادب بوده است. آنها نمیخواستند کتابفروشیشان صرفا مکانی برای خریدوفروش کتاب باشد.
شش سال پیش، ایدهشان را اجرایی کردند و اولین کافهکتاب را در استان خراسان و شهر مشهد راه انداختند. کافه کتاب آفتاب شش سال پیش، چند خیابان پایینتر از مکان فعلی قرار داشت و طبیعتا فضایش کوچکتر و محدودتر بود. کافه کتاب آفتاب مدتی بعد از تاسیس با استقبال مردم مواجه شد و رفتهرفته مخاطبانی پیدا کرد که دوست داشتند در کنار ورقزدن کتاب موردعلاقهشان، فنجانی قهوه بنوشند.
پس نیاز بود کافه توسعه بیابد و به مکانی جدید منتقل شد. در این تغییر موقعیت علاوه بر بزرگبودن بنا، نورگیربودن ساختمان نیز مدنظر بود. مسئلهای که تا حدودی کار را دشوار میکرد. آقایان قدسی بر این دشواری فایق آمدند و در حال حاضر کافه کتاب آفتاب با فضایی ۲۰۰ متری نهتنها محلی برای گذران اوقاتی خوش است، بلکه هستهای فرهنگی برای تشکیل کلاسها و جلسات عمومی هم شده است.
چیدمان و فضای داخلی کافه کتاب آفتاب
ابتدای مقاله از عنصر نور گفتیم که در کافه کتاب آفتاب حرف اول و آخر را میزند. نوری که نور خورشید است، نه حاصل استفاده از لامپها و منابع نور مصنوعی. مسلما جایی که نور طبیعی باشد، سروکله گلوگیاه هم پیدا میشود. در کافه کتاب آفتاب هر کجا که سر بچرخانید، گلدانی سرسبز و زیبا خواهید دید.
از قلمههایی که در بطریهای شیشهای کوچک قرار گرفتهاند و روی میزها خودنمایی میکنند تا تنه درختی که بزرگ است و نمادین. ترکیب این عناصر فضایی دلچسب را برای گپوگفتهای دوستانه فراهم کرده است. امکان مطالعه کتابهای موجود در قفسهها نیز وجود دارد، البته با این شرط که در استفاده از آنها دقت لازم را داشته باشید.
کافه کتاب آفتاب پاتوق نویسندگان و اهالی هنر
کافه کتاب آفتاب در بازارچه کتاب مشهد واقع شده و از دیرباز پاتوقی برای نویسندگان مشهدی و علاقهمندان به ادبیات بوده است. کافه در طول سال برنامههایی مرتبط با کتاب و کتابخوانی دارد. برگزاری و اجرای این برنامهها از دو طریق صورت میگیرد؛ گاهی هماهنگیهای لازم از سمت مدیر کافه انجام میشود و از نویسندهها و اهالی هنر دعوت میکنند تا در جلسهای چندساعته از آثارشان بگویند و سوالات مخاطبان را پاسخ دهند.
گاهی نیز مخاطبان خودشان پیشنهاد برگزاری نشستهای فرهنگی و برنامههای هنری را میدهند. در این مواقع تیم مجرب کافه کتاب آفتاب سعی میکند فضایی خوب و مناسب در اختیار این عزیزان قرار دهد.
از جمله نشستهای اخیر کافه کتاب میتوان به این چند نشست اشاره کرد:
- نشست «شاهنامه و دغدغههای ملی ایرانیان» با حضور علی رضاقلی؛
- «کتاب در عصر دیجیتال» با سخنرانی محمود آموزگار؛
- «رویکردهای نو در ادبیات داستانی جهان و بررسی نسبت آن با داستاننویسی امروز ایران» با حضور شیوا مقانلو؛
- مجموعه نشستهای «سوژه» بهمدیریت سید علی میرفتاح، سردبیر روزنامه اعتماد و هفتهنامه کردگدن.
برگزاری کلاسهای هنری
برگزاری کلاسهای متنوع از دیگر اتفاقهای کافه کتاب آفتاب است. کلاسهای آموزشی به فراخور شرایط داخل محیط کافه یا در سالن اجتماعات بازار کتاب برگزار میشوند. چند نمونه از این کلاسها، داستاننویسی و خوشنویسی و کارگاه ویراستاری و درستنویسی هستند. هماکنون کلاس خط در حال برگزاری است و بخشی از حیات و جریان کافه کتاب آفتاب محسوب میشود.
منوی کافه کتاب آفتاب
یکی دیگر از عناصر جذاب این کافه، منوی آن است. منو بهشکل کتابچهای زیبا طراحی شده است. انواع چای، دمنوش، قهوه، کیک، بستنی و نوشیدنیهای سرد همراه با قیمت در صفحاتی جداگانه از منو ذکر شدهاند. علاوه بر اینکه ابتدای هر بخش توضیحی مختصر در رابطه با برخی از این نوشیدنیها آورده شده است، پاراگرافی کوتاه که نگارشی زیبا و ساده دارد و خواندنش برای برخی از مخاطبان سرگرمکننده و جذاب است.
نحوه دسترسی و اطلاع از برنامهها
یکی دیگر از مزیتهای کافه کتاب، داشتن صفحه اینستاگرام فعال است. در این صفحه علاوه بر معرفی کتابهای جدید، برنامهها و فعالیتهای جاری اطلاع رسانی میشود. شرکت در برخی از این برنامهها برای عموم رایگان است. برخی دیگر که جزو کلاسهای آموزشی محسوب میشوند، نیازمند پرداخت هزینه است. این هزینه تقریبا مشابه و گاهی کمتر از کلاسهای هنری آموزشگاههای آزاد است. برای اطلاع از این برنامهها و ارایه نظرهای خود کافی است به صفحه اینستاگرام کافه کتاب آفتاب مراجعه کنید.
Cafe_ketab_aftab@
در انتها پیشنهاد میکنیم اگر قصد خرید کتاب دارید یا تمایل دارید ساعاتی را در کافهای زیبا بگذرانید و در فضایی آرام مطالعه کنید و قهوه بنوشید، حتما سری به آدرس زیر بزنید.
آدرس کافه کتاب آفتاب: حدفاصل چهارراه دکترا و چهارراه گلستان، بازارچه کتاب
ساعات کاری: هر روز ۹ تا ۲۳، جمعهها ۱۰ تا ۲۲
تلفن تماس: ۳۸۴۰۴۹۹۱