ناهار ملوکانه در قزوین

یک ناهار ملوکانه در قزوین

فقط با خوردن شیرین‌پلو با کوکو می‌توانید طعم یک ناهار ملوکانه را در قزوین تجربه کنید. برای همین اگر به قزوین سفر می‌کنید یا گذری از آن رد می‌شوید، ساعتی را تامل کنید تا یکی از بهترین غذاهای عمرتان را بخورید.

قزوین از شهرهای دیدنی کشورمان است که کمتر از دریچه گردشگری به آن نگاه شده این شهر از دیرباز به دلیل قرارگرفتن در گلوگاه ارتباطی استان‌های شمالی و غربی کشور همواره به‌ عنوان بخشی از مسیر سفر تلقی شده و به همین دلیل مسافران انگشت ‌شماری از دیدن جاذبه‌های تاریخی و طبیعی این شهر بهره‌مند شدند.

تاریخچه یک شهر

قزوین با وجود فاصله‌ نسبتا کمی که با پایتخت دارد (حدود ۱۳۵ کیلومتر) دارای هوای پاک و باغستان‌های وسیع و آباد و معماری سنتی است. کوچه و خیابان‌های این شهر پر از مردمی است که با دوچرخه رفت‌وآمد می‌کنند و آگاهانه آبی بودن آسمان شهرشان را انتخاب کردند. به دلیل همین انتخاب شایسته قزوین به‌عنوان پایلوت دوچرخه‌سواری ایران معرفی‌شده است. این شهر تحولات تاریخی زیادی را تجربه کرده که پررنگ‌ترین آن‌ها به دوران پس از اسلام در ایران باز می‌گردد. این شهر روزگاری پایتخت صفویه بوده است.

سلسله‌ای که در طی ۵۷ سال حکمرانی در قزوین یادگاری‌های ملوکانه‌ای نظیر عمارت باشکوه عالی‌قاپو به‌جا گذاشتند. البته این جلال و شکوه به معماری محدود نماند و به مذهب، مناسك، هنر، آداب و رسوم وحتي سفره‌هاي مردم اين شهر رسوخ كرد. سفره‌هایی که هنوز هم در مراسم غم و شادی قزوینی‌ها رنگ ‌به‌ رنگ می‌شوند و زعفران و گلاب و خلال بادام و خلال پسته و هل و دارچین هم‌نشین دائمی غذاها هستند.

شیرین پلو و کوکو
عکاس: دلارام حیدری

شیرین‌پلو و کوکو؛ غذای شادی‌ها

یکی از این غذاهای ملوکانه شیرین‌پلو با کوکو است. قزوینی‌ها شیرین‌پلو و کوکو را در مراسم بله برون، حنابندان و عروسی عزیزانشان سرو می‌کنند. این غذای خوش طمع که آبروی مجالس است با برنج ایرانی که خوب طبخ شده و برای شیرین شدن به آن در مرحله آخر طبخ شکر آب غلیظ می‌افزایند (که ترکیبی از شکر،  آب، زعفران، گلاب و هل است) درست می‌شود و با خلال پرتقال (که البته بیشتر خانم‌ها خودشان در منزل خلال پرتقال را تهیه می‌کنند که تازه و معطر باشد) و خلال پسته و خلال بادام و زعفران و پودر قند و هل آراسته می‌شود و با گوشت ماهیچه گوسفندی یا مرغ سرو می‌شود.

کوکوی شیرین نیز نوعی کوکو است که از سیب‌زمینی پخته و ماست و زعفران و تخم‌مرغ تهیه می‌شود. این کوکو در تابه‌های فلزی یا مسی بزرگ طبخ می‌شود و بعد از طبخ آن را برش‌های بزرگ لوزی می‌زنند و روی آن شکر آب غلیظ می‌ریزند تا شیرین و معطر شود. این کوکوی منحصر به ‌فرد به‌ واسطه عطر و بوی بی‌نظیرش از سایر کوکوها متمایز می‌شود و می‌تواند جایگزین سالم و مقوی برای دسر باشد.

 

 

رستوران اقبالی
عکاس: دلارام حیدری

بهترین شیرین‌پلو و کوکو را کجا بخوریم؟

خیلی از خانم‌های با سلیقه و هنرمند این غذا را در منزل طبخ می‌کنند (به خصوص در اعیاد مهم). البته این غذا اغلب در مطبخ‌های کوچک بیرون‌بر نیز به سفارش شهروندان طبخ می‌شود و ناهار سنتی و دلپذیر روز جمعه به شمار می‌رود و در رستوران‌های شهر نیز این غذا فقط جمعه‌ها طبخ می‌شود ولی در طول هفته به سفارش تورهای گردشگری نیز طبخ خواهد شد. اما در میان چند رستوران که شیرین‌پلو را در منوی روز جمعه خود دارند، معروف‌ترین آن‌ها متعلق به رستوران اقبالی است.

رستورانی که از سال ۱۳۲۸ در خیابان راه‌آهن توسط آقای حسن اقبالی افتتاح شد و در دوره پهلوی در گراند هتل کارش را ادامه داد که گراند هتل اکنون به موزه تبدیل ‌شده و دیدنش خالی از لطف نیست. اکنون پس از ۶۹ سال در خیابان طالقانی در مرکز شهر قزوین مشغول به فعالیت است و مدیریت آن را نوه‌های آقای اقبالی به عهده ‌دارند. مدیریت رستوران شیرین و با تجربه‌ترین آشپزها را در این مجموعه در کنار هم گردآورده تا متنوع‌ترین غذاها را باکیفیت خوب و طعم بی‌نظیر ارائه دهد. به همین دلیل است که رستوران اقبالی سال‌هاست که انتخاب اول مردم است.

 

رستوران اقبالی قزوین
عکاس: دلارام حیدری

در بدو ورود لوح‌های تقدیر بر روی دیوار پیشخوان با تاریخ‌ها و عددها و مهر و موم‌های متفاوت چشم را خیره می‌کند. فضای رستوران مزین به نقوش سفالی زیباست که حکایت از پهلوانان و فرهنگ ایران باستان دارد و آینه‌ای از معماری مدرن و سنتی است که محیط مناسب و راحتی را برای مهمانان خود فراهم می‌آورد.

دیگر مزیت این رستوران دسترسی آسان و نزدیک بودن به کاروانسرای سعدالسلطنه (مرکز بازرگانی دوران قاجار) و بازار سنتی قزوین و خیابان سپه (اولین خیابان ایران در دوره صفویه) است که از مهم‌ترین اماکن گردشگری قزوین به شمار می‌رود. اگر روز جمعه مهمان قزوین بودید پس از بازدید از جاذبه‌های تاریخی این شهر حتما سری به رستوران اقبالی بزنید و خودتان را به یک ناهار ملوکانه دعوت کنید. البته اگر می‌خواهید تک‌تک طمع‌های غذایتان لذت ببرید و زمان بیشتری را صرف میل کردن ناهار مجلل‌تان کنید خود را قبل از ساعت ۱۳ به این رستوران برسانید و میزتان را رزرو کنید و طعم لذیذ شیرین‌پلو و کوکوی شیرین را چاشنی خاطرات سفرتان به قزوین کنید.

 

منابع:

گلریز، محمدعلی. مینودر یا باب الجنه قزوین، ج.۱و ۲٫ قزوین:طه،۱۳۸۱، شابک:۵-۶۱-۶۲۲۸-۹۶۴٫

ورجاند، پرویز. سیمای تاریخ و فرهنگ قزوین، ج.۱و۲و۳٫ تهران: نی، ۱۳۷۷٫

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. وای من خیلی دوست دارم این غذارو، تجربه شیرین پلو و قیمه نثار تو قزوین واقعاً با همه جا متفاوت هستش .