
بندر تنگ؛ سرزمین گل افشان های سیستان و بلوچستان
بندر تنگ که روستایی از توابع شهرستان کنارک در استان سیستان و بلوچستان است؛ سرزمین گل افشان و محل تلاقی کویر و دریاست؛ همین امر باعث شده علی رغم اینکه در دورترین نقطه ایران قرار گرفته، مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار بگیرد.
پدیده گل افشان کجا اتفاق میافتد؟
روستای تنگ از لحاظ جغرافیایی در سمت غرب شهر کنارک است که با این شهر حدود ۸۰ کیلومتر راه زمینی دارد. یکی از عجایب طبیعی این منطقه که گل افشان نام دارد نیز در این جاده است که در مسیر تابلوی راهنمای آن را خواهید دید. با این حال برای رسیدن به روستای بندر تنگ، نیاز دارید تا جاده را تا انتها بپیمایید تا به ساحل دریای عمان و بندر صیادی تنگ برسید.
. ویدئو از دریا ناظری
گل افشان بندر تنگ؛ شاخصترین جاذبه گردشگری در روستای تنگ
چند دقیقهای که مسیر جاده فرعی به سمت بندر تنگ را بپیمایید، در سمت راست جاده چند تپه گلی را میبینید که در دشتی وسیع با فاصله از یکدیگر قرار دارند که از دهانه آنها در فاصلههای زمانی مختلف، گل خاکستری رنگی به بیرون فوران میکند و در حال حاضر، فقط یکی از این تپهها فعال است.
. ویدئو از دریا ناظری
برای بازدید از این پدیده کمنظیر باید پس از طی مسافتی بر روی دشت گلی، خود را به بالای این تپه برسانید. سطح این دشت کاملاً پوشیده از گلهای خشک شده است و این نشان میدهد که این بیابان هم در طول زمان با سرازیر شدن گل این تپهها پوشش گلی به خود گرفته است.
راندن خودرو بر روی این بیابان گلی تا رسیدن به نزدیک گل افشان و تحمل ناهمواریهای زیاد آن که ممکن است شما را درون خودرو اذیت کند هم، خود مسئلهای است. میتوانید این مسیر را پیاده طی کنید اما برخی محلیها نیز در آنجا حضور دارند که با وانت یا موتورهایشان شما را تا کنار تپه بیاورند.
پس از اینکه به بالای تپه رسیدید، دقایقی به دهانه آن خیره شوید تا فوران گل مذاب را تماشا کنید؛ در فواصل زمانی متفاوت، مقداری گل با صدای خاصی شبیه به ترکیدن یک حباب، از چاله خارج شده و به اطراف پراکنده میشود؛ این فوران گل هر بار شدت و ارتفاع متفاوتی دارد.
بسیاری از مردم از گلهای گل افشان برای موارد درمانی استفاده میکنند اما اصولاً گل افشانها کاربردهای زیادی دارند که از آن جمله میتوان به استفاده از گل آنها در سفالسازی، کوزهگری، گردشگری، گل درمانی و … اشاره کرد.
متاسفانه امکانات رفاهی کمی در محوطه این اثر گردشگری موجود است. اگر بالای تپه گل به صورت خود زده باشید یا مشغول بازی با گل شده و اشکالی با آن ساخته باشید؛ پس از پایین آمدن از تپه میتوانید گلهای دست و صورت خود را بشویید. همچنین در اطراف تپه گل افشان کودکان روستا را مشغول فروش ستارههایی که با گل درست کردهاند میبینید.
گل افشانی چیست؟
برای دلیل وقوع این پدیده جالب نظریههای زیادی مطرح شده است. به عنوان نمونه، یکی از آنها نظریه “آنوبینی” است. او این موضوع را مطرح کرد که با توجه به نزدیک بودن این منطقه به اقیانوس هند و نیز شکل خاص پوسته زمین در این ناحیه، پوسته اقیانوس با شیب بسیار تندی در زیر این منطقه به درون زمین فرو میرود که این امر موجب وارد آمدن فشارهای زیادی به پوسته زمین شده و این فشارها باعث خروج آب و گل و لای زیادی از داخل زمین به سمت بیرون میشود.
سرد بودن گل و عدم وجود بخار به همراه آن تاییدی بر صحت ادعای ذکر شده است. زیرا در مناطقی که پدیدههای مشابهی به علت گرمای زمین و فعالیتهای آتشفشانی رخ میدهد، خروج آب گرم به همراه بخار طبیعیتر است.
پس از این که دهانه تپه را تماشا کردید، برگردید و به دشت مسطح و وسیعی که این گل افشان را احاطه کرده است، دقت کنید.
عکسها: عاطفه بابایی