
باغ شاهزاده ماهان کرمان؛ عروس زیبای کویر
اگر ایرانگردی در دستور کار شما قرار دارد، باید قبل از سفر بدانید که در هر هنگام از سال کدام منطقه از کشور عزیز و پهناورمان دیدنی است و چه خصوصیاتی دارد. اگر هم با حالوهوای شهرها در فصول مختلف آشنایی ندارید، ما به شما استان چهار فصل کرمان را پیشنهاد میکنیم. دیدن زیباییهای این استان میتواند مدتهای مدیدی از روزهای شما را به خودش اختصاص بدهد. فاصله هزار کیلومتری شمال این استان تا جنوب آن فرصتی مناسب است تا شما با تیرهها و نژادهای گوناگونی آشنا شده و از فرهنگ بومی آنها لذت ببرید. یکی از جاهای دیدنی کرمان، باغ شاهزاده ماهان است. این باغ با معماری خاص و فضای سبز بینظیر بسیار دیدنی است. برای آشنایی با آن با من در نابرو همراه باشید.
باغ ماهان یک شاه باغ ایرانی
یکی از شهرهایی که زیباترین جاذبههای باستانی و معماری را در خویش جای داده و جزو شهرهای هدف گردشگری در ایران محسوب میشود، شهر ماهان کرمان است.
در ماهان دو بنای مهم وجود دارد؛ یکی مقبره «شاه نعمت الله ولی» که گنجینه سه دوره معماری ایران بوده و در ساختمان آن هنرهایی مانند گچبری و کاشیکاری به کار رفته است که منبع بسیار خوبی برای علاقهمندان به معماری سنتی کشورمان محسوب میشود و دیگری باغ شاهزاده ماهان که در اینمطلب به آن میپردازیم.
زیبایی باغ شاهزاده ماهان در پاییز
این شاه باغ ایرانی همچون عروسی زیبا در حاشیه کویر خودنمایی میکند. در بهار لباس سپید بر تن کرده و در زمستان آن را با چادری سبز عوض میکند، اما به یاد داشته باشید پاییز هنگامه خودنمایی این زیبا بانوی ماهانیست. پوشیدن لباس نارنجی و طلایی چنان جلوهای به این باغ میدهد که هوش را از سر انسان میرباید.
تاریخچه باغ شاهزاده ماهان
باغ شاهزاده ماهان که نماد هنر، دانش و سختکوشی مردم کرمان است، در فاصله ۳۰ کیلومتری شهر کرمان و در ۴ کیلومتری شهر ماهان قرار دارد. این باغ از نمونه تختباغهای ایرانی است و در فضایی پنج هکتاری بنا شده است.
برخلاف تصور رایج، بنیانگذار این باغ عبدالحمید ناصر الدوله شاهزاده قاجار و حاکم کرمان نیست بلکه برنامه ساخت آن در زمان محمدحسن خان سردار ایروانی حاکم کرمان آغاز شده و بنای درون آن بعدها توسط عبدالحمیدمیرزا ناصرالدوله تکمیل شده است.
شما اگر میخواهید از پاییز دلانگیز این باغ لذت ببرید و روزهایی رویایی داشته باشید، باید برنامه سفرتان را از اول آبان ماه بچینید و فاصله زمانی اول ماه آبان تا میانه آذرماه به این باغ بیایید و جادوی رنگها رو ببینید.
پاییز که از راه میرسد، ابتدا درختان چنار صد و بیست ساله این باغ تن به قبای طلایی و زرد رنگ پاییز میسپارند.
و دنیایی از زیبایی را به ارمغان میآورند. ریزش آب ناشی از برفهای ذوب شده کوههای تیگران نهری را میسازد که در میان باغ جاریست واز فوارههایی که بدون برق کار میکنند به بیرون میریزد و روحت را از لذت پاییز سیراب میکند.
معماری باغ شاهزاده ماهان
برای ورود به باغ شاهزاده باید از دالانی بگذری که در زیر سر در زیبا و کاشیکاری شدهای قرار دارد. درست در بالای در ورودی و در سمت راست آن جای خالی یک کاشی وجود دارد که نماد تنفر مردم از قاجاریه شناخته میشود زیرا زمانی که خبر مرگ شاهزاده ستمگر که به «فرمان فرمای کلهکن» مشهور بود و به هر بهانهای فرمان قتل افراد را صادر میکرد به گوش بنا رسید تغار گچ کاری را به زمینکوبید و فرار کرد و آخرینکاشی را در جای خویش قرار نداد.
چرا که مردم کرمان به دلیل جنایت فوقالعاده وحشیانه سر سلسله این دودمان تا سالها نتوانستند کمر راست کنند. در تاریخ کرمان از شخصی به نام شفیعالدینکوهبنانی یاد شده که روی اسبش نوعی گلیم که به نام قجری مشهور است، میانداخت و میگفت از قجر بدم میآید.
به بحث خودمان برگردیم.
از دالان که وارد شدید و به داخل باغ رسیدید بهتر است برگشته و پشت سر خودتان را نگاهی بیندازید، مبادا از زیبایی دلفریب باغ غافل شده و دیدن نمای داخلی سر در را از دست داده باشید.
پس از تماشای هنر معماری سر در باز گشته و به راهتان ادامه دهید.
ورود و گشت در باغ ماهان
وقتی که داخل باغ میشوید در امتداد آن تعداد زیادی فواره خواهید دید که شاهکاری در معماری محسوب میشوند. زیرا این فوارههای زیبا بدون برق و هیچ نیروی دیگری آب را با قدرت به بالا پرتاب کرده و همراه با آوازخوانی پرندگان سمفونی زیبایی از ساختههای خالق طبیعت را اجرا میکنند.
درختهای چنار که حالا دیگر زرد و طلایی هستند در دو طرف مسیر و جوی آب قرار دارند و شما باید انتخاب کنید از کدام سمت به بالای باغ بروید. بیشتر مردم سمت راست را برای رفتن و مسیر چپ را برای برگشتن برمیگزینند. در امتداد راه، ده پشته کوچک وجود دارد که با پله به هم مرتبطند و شما را به انتهای باغ میرسانند و آن گاه به کوشک اصلی میرسید، حمام، عمارت باغ و خانه بیگر بیگی در اینجا هستند و شما میتوانید از محل تولد روح الله خالقی سازنده آهنگ «ای ایران» نیز بازدید کنید.
پدر روح الله خالقی «میرزا عبدالله خان منشی» و مادرش «مخلوقه خانم» بودند که در باغ شازده ماهان کرمان زندگی میکردند و دستی در نواختن تار داشتند.
از پلههای عمارت باغ شاهزاده ماهان بالا بروید و در بالاترین قسمت عمارت بایستید و نفسی عمیق کشیده و از حضورتان در آن باغ رویایی لذت ببرید.
مطمئن باشید پس از بازدید از باغ شاهزاده ماهان برای دیداری دوباره از آن لحظه شماری خواهید کرد. اگر شما هم تجربهای از حضور در این باغ دارید، آن را با ما در نابرو به اشتراک بگذارید.